Η Ευρώπη φοβάται το νέο «δούρειο ίππο» του Πούτιν

pixabay / alexsrbija
Freepen.gr - Η Σερβία, εάν εγκριθεί η ένταξη στην ΕΕ, θα ήταν ο «δούρειος ίππος» της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε στο CNN η Μάιντα Ρούγκε, ειδικός στα Βαλκάνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του καναλιού, μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία,  οι ΗΠΑ και η ΕΕ «επιτάχυναν την στροφή» προς τη Σερβία, επιδιώκοντας να αποσύρουν τον πρόεδρό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς «από την τροχιά της Ρωσίας». Για να γίνει αυτό, δυτικοί διπλωμάτες έχουν υποσχεθεί στη χώρα ένα «γρηγορότερο δρόμο» προς την ένταξη στην ΕΕ, απειλώντας διαφορετικά με την απομόνωσή της.

Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, ορισμένοι παρατηρητές λένε πως η τρέχουσα προσέγγιση «καρότο χωρίς ραβδί» αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους της, γράφει το CNN. Έτσι, η Σερβία αρνήθηκε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συνεχίζοντας να επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

«Αν υποθέσουμε πως δεχόμαστε κατά κάποιο τρόπο τη Σερβία στην ΕΕ, με μια τέτοια κυβέρνηση, ουσιαστικά θα εισαγάγετε έναν άλλο ρωσικό δούρειο ίππο στην ΕΕ, όπως κάνατε στο πρόσωπο του Όρμπαν», σχολίασε.

Σύμφωνα με τη Ρούγκε με αυτόν τον τρόπο η Δύση εισάγει «ρωσική επιρροή» στην Ευρώπη.

Με τη σειρά της, η Alicia Kearns, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, παραπονέθηκε πως δυτικοί διπλωμάτες φαίνεται να πιστεύουν ότι φέρνουν τη Σερβία πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, σύμφωνα με αυτήν, αυτό δεν είναι ορατό και ο πρόεδρος Βούτσιτς «γελάει» στο πρόσωπο της Δύσης.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς, σε συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξάντερ Μποτσάν-Καρτσένκο, επιβεβαίωσε την πορεία του Βελιγραδίου να διατηρήσει αρμονικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail