Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard |
James Tweedie - sputnikglobe.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Δρ. Radhika Desai, συγγραφέας και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών και Διευθυντής της Ομάδας Ερευνών Γεωπολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, επεσήμανε πως μέχρι το 1972, η «πολιτική μιας Κίνας» της Ουάσιγκτον σήμαινε την αναγνώριση της Ταϊβάν ως της μοναδικής κυρίαρχης αρχής πάνω από την ηπειρωτική Κίνα, μια κυριαρχία που οι Εθνικιστές του στρατηγού Τσιάνγκ Κάι-σεκ δεν είχαν ποτέ πριν από την επανάσταση του 1949, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της έδρας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προορίζεται για την Κίνα.
«Αυτή η πολιτική για την Κίνα σήμαινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυβέρνηση της Ταϊβάν», είπε ο Ντεσάι. "Τώρα, αν έχετε κοιτάξει ποτέ έναν χάρτη, μπορείτε να δείτε πόσο μικροσκοπική είναι η Ταϊβάν και πόσο μεγάλη είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η ηπειρωτική Κίνα. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την κυβέρνηση της Ταϊβάν ως τη νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κίνας συμπεριλαμβανομένης, τώρα πόσο γελοίο ήταν αυτό;»
Η αλλαγή σε αυτή την πολιτική υπό τον ατιμασμένο πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν απλώς μια προσπάθεια «να μπει η σφήνα πιο βαθιά ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Σοβιετική Ένωση, εκείνη την εποχή της αναπτυσσόμενης σινο-σοβιετικής διάσπασης», υποστήριξε ο ακαδημαϊκός.
Έκτοτε, η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει επίσημα την κινεζική κυριαρχία στην Ταϊβάν, αν και «τώρα αλλάζει τον λόγο της».
Αλλά σε αντίθεση με την ώθηση των ΗΠΑ προς στρατιωτική σύγκρουση για την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ταϊπέι, η Κίνα δεν επιδιώκει να επιλύσει την κατάσταση μέσω όπλων.
«Η Κίνα δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει βία για να ενώσει την Κίνα και την Ταϊβάν», τόνισε ο ακαδημαϊκός. «Το γεγονός είναι πως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν βαθαίνουν συνεχώς».
«Καθώς περνά ο καιρός, καθώς η Κίνα και η Ταϊβάν ενσωματώνονται όλο και περισσότερο, κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί μια γραμμή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ταϊβάν θα πουν, γεια, είμαστε ήδη μέρος της Κίνας οικονομικά, οπότε που είναι το μεγάλο πρόβλημα; Ας γίνει μέρος της Κίνας με κάθε άλλο τρόπο και πολιτικά», πρόσθεσε ο Ντεσάι. «Αλλά η συσσώρευση όπλων από τις ΗΠΑ και η προσπάθεια συνεχούς προσπάθειας να πείσουν την ηγεσία της Ταϊβάν να κροταλίζει την ηπειρωτική χώρα... στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο μια ειρηνική διαδικασία ενοποίησης».
Κατά ειρωνικό τρόπο είναι τώρα το Kuomintang (KMT), το κόμμα του Τσιάνγκ Κάι-σεκ που ίδρυσε το αντίπαλο κινεζικό κράτος στην Ταϊβάν, που θέλει να υποχωρήσει από τις κινήσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) Τσάι Ινγκ-γουέν που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ να κηρύξει την ανεξαρτησία — και φαίνεται έτοιμος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.
"Είναι πολύ πιθανό αυτή η κυβέρνηση του DPP, που αντιτίθεται στις καλές σχέσεις με την Κίνα, να απομακρυνθεί από την Ταϊπέι", παρατήρησε ο Ντεσάι. "Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να κροταλήσει την ηπειρωτική χώρα, αλλά νομίζω πως είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία, και οι Ταϊβανέζοι επίσης παραπονιούνται ότι ... τα όπλα που είχαν υποσχεθεί προηγουμένως επίσης δεν έχουν παραδοθεί».
Αυτή η στρατηγική του εξοπλισμού μιας δύναμης πληρεξουσίου για την καταπολέμηση μιας αντίπαλης υπερδύναμης έχει ήδη αποδειχθεί καταδικασμένη σε αποτυχία — με τεράστιο ανθρώπινο κόστος.
«Όπως διαπιστώνουμε στην Ουκρανία, δεν έχει σημασία πόσα όπλα αντλούν οι ΗΠΑ [εκεί], οι μικροσκοπικοί [οι ηθοποιοί] δεν πρόκειται να κερδίσουν εναντίον αυτών των γιγάντιων γειτόνων — ούτε η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας ούτε η Ταϊβάν εναντίον της Κίνας». είπε ο Ντεσάι. "Αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απλώς να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των απλών ανθρώπων στην Ταϊβάν αυξάνοντας την πιθανότητα ενός πολέμου. Δεν έχουν πραγματικές λύσεις, αλλά φαίνονται [οι ΗΠΑ] να είναι πολύ χαρούμενες που συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα".