Η "τροφή των κανονιών" του Ζελένσκι: οι παράξενες ζωές και οι άσκοποι θάνατοι ξένων μισθοφόρων που πολεμούν στην Ουκρανία

"Οι φίλοι μου πέθαναν και πεθαίνουν. Έχω δει πράγματα εδώ έξω που, από στρατιωτική άποψη, είναι πέρα από απαράδεκτα", λέει ένας Αυστραλός μαχητής

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι έχουν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ήρθαν στην Ουκρανία από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Πρόσφατα, ωστόσο, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον τους να πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου έχει εξασθενίσει σημαντικά. Αυτό είναι εμφανές τόσο από εκτιμήσεις που παρείχε το ρωσική Υπουργείο Άμυνας όσο και από αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Από την Christina Sizova, δημοσιογράφο με έδρα τη Μόσχα που επικεντρώνεται στην πολιτική, την κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι μισθοφόροι χάνουν το ενδιαφέρον τους

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, 11.675 ξένοι μισθοφόροι από 84 χώρες έχουν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU). Αυτό δήλωσε Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στις 10 Ιουλίου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μισθοφόρων προήλθε προφανώς από την Πολωνία (πάνω από 2.600), τις ΗΠΑ και τον Καναδά (πάνω από 900 από το καθένα), τη Γεωργία (πάνω από 800), τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρουμανία (πάνω από 700 το καθένα), την Κροατία (πάνω από 300), καθώς και από τη Γαλλία και το τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από την Τουρκία (πάνω από 200).

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η μέγιστη εισροή ξένων μισθοφόρων ήταν από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά μετά τα πρώτα θύματα, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε ξαφνικά.

Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία φαίνεται να μειώνεται ραγδαία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας πιστεύει πως μόνο περίπου 2.000 παραμένουν σήμερα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι περίπου 5.000 ξένοι εθελοντές εγκατέλειψαν την Ουκρανία αφού είδαν πώς τους αντιμετώπισαν οι αρχές.

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, συλληφθέντες Ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να δήλωσαν ότι οι διοικητές των μονάδων της πρώτης γραμμής της AFU δε λογοδοτούν για απώλειες μεταξύ μισθοφόρων.

"Η ουκρανική διοίκηση ρίχνει μονάδες με ξένους μισθοφόρους σε λεγόμενες "επιθέσεις με μύλο κρέατος" σε ρωσικές θέσεις. Οι τραυματίες μισθοφόροι είναι οι τελευταίοι που εκκενώνονται, μόνο αφού απομακρυνθούν όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες [από το πεδίο της μάχης]", δήλωσε το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία της Διεθνούς Λεγεώνας εδαφικής άμυνας προκειμένου να προσελκύσει ξένους εθελοντές στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πως πάνω από 20.000 άνθρωποι ήθελαν να ενταχθούν.

Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, οι New York Times χαρακτήρισαν τα δεδομένα υπερβολικά.

"Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αρχικά καυχιόντουσαν για 20.000 πιθανούς εθελοντές της Λεγεώνας, αλλά πολύ λιγότεροι στρατολογήθηκαν. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1.500 μέλη στην οργάνωση", ανέφερε το άρθρο. 

Επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα, η εφημερίδα σημείωσε ότι η Λεγεώνα αντιμετώπιζε προβλήματα και πως η στρατολόγηση είχε παραμείνει "στάσιμη". Όπως ισχυρίστηκε το πρόγραμμα αντι-εξτρεμισμού με έδρα την Ουάσινγκτον το Μάρτιο, η λεγεώνα και άλλες ομάδες που συνδέονται με αυτήν "συνεχίζουν να παρουσιάζουν άτομα που θεωρούνται ευρέως ακατάλληλα για την εκτέλεση των καθηκόντων τους".

Νέες περιοχές στρατολογήσεων

Η Μόσχα ισχυρίζεται τώρα ότι, λόγω προβλημάτων επιστράτευσης στην Ουκρανία και σημαντικών απωλειών, το Κίεβο έχει αρχίσει να στρατολογεί ενεργά μαχητές από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή – ιδιαίτερα, από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και "περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις ΗΠΑ". Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ενδιαφέρον για τον αγώνα για την Ουκρανία μειώνεται.

Το Άρθρο των New York Times υποστηρίζει τις πληροφορίες του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τις χώρες που προσπαθούν ενεργά να στρατολογήσουν μισθοφόρους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έγραψε για τον Ράιαν Ρουθ, πρώην εργάτη οικοδομών από τη Βόρεια Καρολίνα που πέρασε αρκετούς μήνες στην Ουκρανία πέρυσι και τώρα αναζητά άνδρες προς στρατολόγηση μεταξύ Αφγανών στρατιωτών που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν. Σχεδιάζει να τους μεταφέρει στην Ουκρανία από το Πακιστάν και το Ιράν – σε ορισμένες περιπτώσεις, παράνομα. Παρ ' όλα αυτά, δεκάδες άνθρωποι έχουν προφανώς εκφράσει ενδιαφέρον.

"Μπορούμε πιθανώς να αγοράσουμε κάποια διαβατήρια μέσω του Πακιστάν, δεδομένου ότι είναι μια τόσο διεφθαρμένη χώρα", δήλωσε ο Ρουθ σε συνέντευξή του από την Ουάσινγκτον.

Είναι άγνωστο αν το σχέδιο του Ρουθ πέτυχε. Αλλά ένας πρώην Αφγανός στρατιώτης είπε πως είχε έρθει σε επαφή και ενδιαφερόταν να πολεμήσει αν του επιτρεπόταν να φύγει από το Ιράν, όπου ζει παράνομα.

Περισσότερα έξοδα από τα κέρδη

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL, οι αλλοδαποί που εντάσσονται στη διεθνή Λεγεώνα υπογράφουν σύμβαση με τον ουκρανικό στρατό και λαμβάνουν μισθό περίπου 500 €(550$) το μήνα – ή 3.000 € εάν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή.

Το κανάλι ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι Γάλλοι πολίτες που εντάσσονται στην AFU αγοράζουν το δικό τους εξοπλισμό, καθώς ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα. Ένας μισθοφόρος, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης και επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε πως δαπάνησε σχεδόν 50.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα τουφέκι επίθεσης κοστίζει 4.000€, αλλά μερικοί άνθρωποι φτάνουν μέχρι να αγοράσουν αυτοκίνητα για να πάνε μπροστά. Μερικοί ξοδεύουν τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις, ενώ άλλοι ανακοινώνουν διαδικτυακές εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων, αναφέρει το RTL.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης, στην αρχή της σύγκρουσης, ισχυρίστηκαν ότι περίπου 800 Γάλλοι πολίτες ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές μαχητές, αλλά στην πραγματικότητα μόνο περίπου οι μισοί από αυτούς εντάχθηκαν στον ουκρανικό στρατό. Μερικοί στρατιώτες έμειναν στη ζώνη των συγκρούσεων για αρκετές ημέρες και επέστρεψαν στη Γαλλία – αυτοί είχαν το παρατσούκλι "μαχητές του Τικ Τοκ"."Άλλοι" έφυγαν και επέστρεφαν από καιρό σε καιρό". Σύμφωνα με το RTL, 100 Γάλλοι πολεμούν αυτή την στιγμή στην Ουκρανία.

Δέκα λεπτά για την αξιολόγηση των υποψηφίων


Δεν είναι επιλέξιμοι όλοι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη Λεγεώνα. Σύμφωνα με το RTL, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις – θέλουν άτομα με προηγούμενη εμπειρία μάχης ή στρατιωτική εκπαίδευση, που είναι εξοικειωμένοι με το χειρισμό όπλων.

Μερικοί υποψήφιοι πλαστογράφησαν ακόμη και λεπτομέρειες των βιογραφιών τους για να υπηρετήσουν στη λεγεώνα – η οποία αποκαλύφθηκε από αρκετά πρώην μέλη της Λεγεώνας στους New York Times. Σύμφωνα με αυτούς, μερικοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις μάχης και πολέμησαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μερικοί είπαν πως είχαν εμπειρία σε ειδικές δυνάμεις, αν και αυτό δεν ήταν αλήθεια. Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, δεν πέρασε περισσότερο από δέκα λεπτά για την αξιολόγηση κάθε υποψηφίου.

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας κακής αξιολόγησης, ένας Πολωνός πολίτης που είχε καταδικαστεί προηγουμένως στην Ουκρανία για παραβίαση των κανόνων χειρισμού όπλων κατείχε ανώτερη θέση στη λεγεώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είπαν οι στρατιώτες στην  Kyiv Independent, κατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας του στη Λεγεώνα έκλεψε πυρομαχικά, προσπάθησε να παρενοχλήσει γυναίκες και απείλησε στρατιώτες.

Η απλή διαδικασία που απαιτείται για να ενταχθεί στη λεγεώνα είναι επίσης αυτό που έφερε τον Αμερικανό πολίτη Τζον Μακιντάιρ στην Ουκρανία. Λέει ότι η ένταξη στη Λεγεώνα ήταν τόσο εύκολη όσο "το περπάτημα μέσα από την πόρτα". Αν και έφερε έγγραφα και πιστοποιητικά στρατιωτικής θητείας στην ουκρανική πρεσβεία στις ΗΠΑ, ελέγχθηκε μόνο το διαβατήριό του. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να υπογράψει το συμβόλαιο.

Σύμφωνα με τον Τζον, ήθελε να ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό όχι επειδή υποστήριζε την Ουκρανία αλλά στην πραγματικότητα επειδή ήθελε να υποστηρίξει την άλλη πλευρά.

«Στην αρχή ήθελα να έρθω και να πολεμήσω στο πλευρό της Ρωσίας, αλλά σκέφτηκα,"Γαμώτο, είμαι ολομόναχος. Μπορώ να υποφέρω από μια έκρηξη και να πεθάνω". Τότε αποφάσισα ότι αν επισκεπτόμουν την άλλη πλευρά, θα μπορούσα να πάρω περισσότερες πληροφορίες και να βοηθήσω περισσότερο τον ρωσικό στρατό. Μίλησα γι ' αυτό με τους φίλους μου. Είπαν, " όχι, είναι αυτοκτονία. Μην το κάνεις. Δε θα τα καταφέρεις ποτέ". Αλλά εδώ είμαι, καθισμένος στο στούντιο σας και σας μιλάω», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Komsomolskaya Pravda.

Σύμφωνα με τον Μακιντάιρ, πριν δεχτεί επίθεση η βάση της Λεγεώνας των ξένων στο Γιαβορόφ, υπήρχαν 1.000 μισθοφόροι εκεί. Μετά από αυτό, ο αριθμός μειώθηκε σε 600. Ένα μήνα αργότερα, μετά την πρώτη μάχη και την επακόλουθη διάλυση μιας από τις διμοιρίες της Λεγεώνας λόγω διαφωνιών με τον διοικητή, παρέμειναν 300 μαχητές. Μια εβδομάδα αργότερα, ο αριθμός αυτός μειώθηκε ακόμη περισσότερο, σε μόλις 150 άτομα.

"Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι νεκροί - είναι δραπέτες. Αμερικανοί, Καναδοί και άλλοι τύποι με εμπειρία στους στρατούς του ΝΑΤΟ, με εξαιρετικό εξοπλισμό – αφού είδαν μερικές ρωσική βόμβες, έτρεξαν πίσω στο σπίτι", είπε ο Μακιντάιρ.

Μίλησε επίσης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία είδε – ιδιαίτερα, πώς εκτελέστηκαν Ρώσοι κρατούμενοι, πώς ο ουκρανικός στρατός μεταμφιέστηκε ως πολίτες και μπήκε σε οικισμούς, πώς μεταφέρθηκαν όπλα σε ασθενοφόρα και τα έκρυψαν στο υπόγειο ενός σχολείου, ενώ οι πολίτες παρέμειναν στους επάνω ορόφους.

"Υπάρχουν νεκροί παντού"

Η κατάσταση στο μέτωπο τρόμαξε έναν 28χρονο μισθοφόρο από την Ιρλανδία, τον Rhys Byrne, ο οποίος αποκάλεσε την ουκρανική αντεπίθεση "χάος" σε συνέντευξή του στο Sky News.

Στο "zero line" είναι φρίκη. Είναι φρίκη. Υπάρχει μόνο μια γενοκτονία. Είναι σφαγή. Υπάρχουν νεκροί παντού. Ρώσοι νεκροί. Ουκρανιοί νεκροί.... το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε όταν πηγαίνουμε σε χαρακώματα είναι να πατήσουμε πάνω από όλα τα νεκρά σώματα που είναι ήδη εκεί από τους τελευταίους ανθρώπους [που] μπήκαν — αυτό το πράγμα πραγματικά σας στοιχειώνει", είπε.

Για τον Byrne, το κερασάκι στην τούρτα ήταν μια συνάντηση με έναρωσικό τανκ και ρωσικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα σχεδόν να σκοτωθεί. Σύμφωνα με τον Μπερν, το καθήκον της μονάδας του ήταν να εισέλθουν στα ρωσικά χαρακώματα, να τα εκκαθαρίσουν και να κρατήσουν τη θέση μέχρι να φτάσουν οι βοηθητικές μονάδες. Αλλά αυτό που συνέβη ήταν ότι η μονάδα του των 40 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών, Αμερικανών και Βρετανών, δεν είχε αεροπορική κάλυψη και αρκετά Ουκρανικά άρματα μάχης εγκατέλειψαν ακόμη και τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της μάχης.

Σε ένα σημείο, είδαν ένα άλλο τανκ και αποφάσισαν ότι ήταν ένα από τα δικά τους, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ουκρανικού και ρωσική εξοπλισμού. Αλλά το άρμα πυροβόλησε δεξιά τους. Όσοι επέζησαν κρύφτηκαν στο δάσος.

Τελικά, σώθηκαν από ένα ουκρανικό φορτηγό, αλλά για κάποιο χρονικό διάστημα οι μαχητές πίστευαν πως θα πεθάνουν, αφού το ρωσικό τανκ συνέχισε να τους ακολουθεί.

"Τώρα έχουμε το τανκ κυριολεκτικά να βγαίνει, αρχίζοντας να μας κυνηγάει. Και αυτό είναι τρομακτικό όταν βλέπετε ένα μεγάλο T - 72 να έρχεται για σας και είστε σε ένα Humvee pick-up. Ναι, είναι σαν ένα καυτό μαχαίρι μέσα από το βούτυρο. Τελείωσες. Έτσι, και πάλι, όλοι μας ουρλιάζουμε, οδηγούμε το Humvee, οδηγούμε το Humvee. Πήγα να τρελαθώ", είπε.

"Η χειρότερη μέρα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι μια μεγάλη μέρα στην Ουκρανία"

Ο Ντέιβιντ Μπράμλετ ήταν καθ ' οδόν για να πάρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις διεθνείς υποθέσεις από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς όταν ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Daily Beast, λίγες μέρες πριν από την επίθεση, συζητούσε την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης και το θεωρούσε απίθανο.

Αλλά όταν άρχισαν οι μάχες, ο Ντέιβιντ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να συμμετάσχει στη σύγκρουση.

Ο πρώην πεζοναύτης Τρόι Όφενμπεκερ αποφάσισε επίσης να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία. Είπε στην Daily Beast πως πήρε την απόφαση αφού άκουσε για "ρωσικές θηριωδίες κατά των Ουκρανών”.

"Αυτός είναι ο τρίτος πόλεμος στον οποίο έχω πολεμήσει και αυτός είναι μακράν ο χειρότερος. Θα σε συντρίψουν με πυροβολικό, τανκς. Την περασμένη εβδομάδα είχα ένα αεροπλάνο να ρίχνει μια βόμβα δίπλα μας, όπως 300 μέτρα μακριά. Είναι τρομακτικό sh**"", είπε.

Λέει ότι όταν έφτασε στην Ουκρανία, μερικοί από τους φίλους στον στρατό του έγραψαν και τον ρώτησαν πώς να ενταχθούν στη Λεγεώνα. Αλλά αγνόησε τα μηνύματά τους για μήνες.

Για να είμαι ειλικρινής ήταν πολύ κακό, οπότε δεν ήθελα να φέρω κανέναν άλλο σε αυτό", αυτός είπε.

Ο Μπράμλετ συμφώνησε και είπε ότι οι αποστολές μάχης στην Ουκρανία ήταν εξαντλητικές. "Η χειρότερη μέρα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι μια μεγάλη μέρα στην Ουκρανία", δήλωσε ο μαχητής.

Ο Οφενμπέκερ παραμένει στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς καθοδηγείται από ηθικές εκτιμήσεις. "Κοιτάζω αυτά τα παιδιά και έχω το δικό μου παιδί και ανιψιές και ανιψιούς. Αν αυτό ήταν μια περίσταση για αυτούς, θα ήθελα να ελπίζω πως θα έρθουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν να τους κρατήσουν ασφαλείς και προστατευμένους. Αυτό με κρατάει εδώ", είπε.

Ο Μπράμλετ, ωστόσο, αποφάσισε διαφορετικά. Είπε ότι με την έναρξη του χειμώνα, αποφάσισε να στείλει μέλη της μικρής μονάδας του πίσω στο σπίτι για να ξεκουραστούν. Μέχρι εκείνη την στιγμή, έγινε όλο και πιο δύσκολο να μείνουν μακριά από τα ρωσικά στρατεύματα, αφού το φύλλωμα είχε φύγει και δεν υπήρχε πουθενά μέρος να κρυφτούν. Επιπλέον, τα οχήματα της μονάδας χαλούσαν συνεχώς και δεν είχαν χρήματα. Φοβόντουσαν ότι χωρίς αλλαγή τακτικής μάχης, θα αποτύχουν. "Απλά φοβόμουν πως θα βγαίναμε έξω και θα κάναμε αυτό που κάνουμε κανονικά και όλοι θα πεθαίναμε βασικά", είπε.

Ο Μπράμλετ δεν επέστρεψε ποτέ στο μέτωπο. Επανεκτιμώντας την κατάσταση κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν έτοιμος να επιστρέψει και να συνεχίσει να πολεμά.

Δεν είναι όλοι, ωστόσο, αρκετά τυχεροί για να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Ένας Αυστραλός που πολέμησε εναντίον της Ρωσίας στο πλευρό της AFU είπε στο ραδιόφωνο ABC ότι ξένοι στρατιώτες απειλήθηκαν με φυλάκιση επειδή προσπάθησαν να φύγουν. Φοβούμενος για τη ζωή του, παρουσίασε τον εαυτό του ως "Μπους - Bush" (ένα φανταστικό στρατιωτικό σήμα κλήσης) και είπε ότι η ανικανότητα των διοικητών του ουκρανικού στρατού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ξένων μισθοφόρων.

"Οι φίλοι μου πέθαναν και πεθαίνουν. Έχω δει πράγματα εδώ έξω που, από στρατιωτική άποψη, είναι πέρα από απαράδεκτα και δυστυχώς βλάπτουν την Ουκρανία", είπε. Όταν ρωτήθηκε αν φοβόταν για την ασφάλειά του, είπε: "απολύτως, 100 τοις εκατό”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail