Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Στις 3 Αυγούστου, ο Λούλα πρότεινε στην Ουκρανία να αποδεχθεί ότι έχασε την κυριαρχία της στην Κριμαία ως μέρος των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, τονίζοντας πως ο Ζελένσκι «δεν μπορεί να θέλει τα πάντα».
"Ο κόσμος χρειάζεται ηρεμία... Πρέπει να βρούμε μια λύση", πρόσθεσε ο Λούλα.
Αυτό φυσικά πυροδότησε αρνητικές αντιδράσεις από τον Ζελένσκι, ο οποίος υφίσταται μεγάλη ταπείνωση αφού στελέχη του καθεστώτος του Κιέβου υποσχέθηκαν να βρεθούν στην Κριμαία εντός εβδομάδων από την έναρξη της πολύκροτης ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
«Για να είμαι ειλικρινής, νόμιζα ότι [ο Λούλα] είχε μια ευρύτερη κατανόηση του κόσμου. Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να δούμε τον κόσμο ως σύνολο», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο στις 6 Αυγούστου.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι ο Ζελένσκι και ο Πούτιν δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Προς το παρόν, δεν έχουμε ακούσει από τον Ζελένσκι ή τον Πούτιν την ιδέα ότι «θα σταματήσουμε και ας διαπραγματευτούμε». Προς το παρόν, οι δύο βρίσκονται σε αυτή τη φάση του «Θα κερδίσω, θα κερδίσω, θα κερδίσω, θα κερδίσω», ξέρεις; Εν τω μεταξύ, άνθρωποι πεθαίνουν», είπε ο Λούλα στις 2 Αυγούστου.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν έχει άδικο που καμία πλευρά αυτήν την στιγμή δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνευτική συμφωνία – το καθεστώς του Κιέβου πιστεύει με αυταπάτες πως μπορεί να κατακτήσει χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ενώ η Ρωσία είναι σε προνομιακή θέση να απελευθερώσει τα εδάφη στο Zaporozhye, στο Luhansk και το Ντόνετσκ που εξακολουθούν να κρατούνται από τον ουκρανικό στρατό, και ακόμη πιέζει να καταλάβει τις ιστορικά ρωσικές πόλεις Οδησσό και Χάρκοβο.
Μετά τα σχόλια του Λούλα για τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο ειδικός σύμβουλος της Βραζιλίας για διεθνείς υποθέσεις, Σέλσο Αμορίμ, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Η ανησυχία της Μόσχας για την αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη ήταν ένας σημαντικός λόγος για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ειδικά καθώς ο Ζελένσκι ανακοίνωνε συνεχώς τις προθέσεις της Ουκρανίας να γίνει μέλος της συμμαχίας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 6 Αυγούστου ότι δεν καταλαβαίνει τι συνέβαινε και πως οι δηλώσεις του Λούλα δεν έφεραν ειρήνη.
«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Λούλα είναι ένα έμπειρο άτομο, αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς ένα πράγμα: πιστεύει ότι η κοινωνία του [η Βραζιλία] δεν κατανοεί πλήρως τι συμβαίνει, και υπολογίζει σε αυτό; Οι δηλώσεις του Λούλα δεν φέρνουν καθόλου ειρήνη. Είναι περίεργο να μιλάμε για την ασφάλεια της Ρωσίας. Μόνο η Ρωσία, ο Πούτιν και ο Λούλα μιλούν για την ασφάλεια της Ρωσίας, για τις εγγυήσεις που πρέπει να δοθούν για την ασφάλεια της Ρωσίας. Πιστεύω πως ο Λούλα έχει τη δική του άποψη. Αλλά οι ιδέες δεν πρέπει να συμπίπτουν με αυτές του Πούτιν», είπε ο Ζελένσκι αγανακτισμένος.
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Βραζιλία είναι μια σεβαστή και ειρηνική χώρα, καθώς και πως ο βραζιλιάνικος λαός θα πρέπει να διαφωνεί με τον Πούτιν. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο Ζελένσκι προσπαθούσε να φέρει σε δύσκολη θέση και να πιέσει την κυβέρνηση της Βραζιλίας.
Σε συνέντευξή του στο Folha de São Paulo, ο Gunther Rudzit, ειδικός στη διεθνή ασφάλεια και καθηγητής διεθνών σχέσεων, δήλωσε πως τα λόγια του Zelensky είχαν στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και να αναγκάσουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να πάρει μια πιο σταθερή θέση.
«Ο Πρόεδρος Λούλα ξεφεύγει από μια συνάντηση με τον Ζελένσκι. Και η επιμονή του Ουκρανού βάζει τη Βραζιλία σε άμυνα και σε άβολη θέση να πει πως είναι ουδέτερη», είπε ο ειδικός.
Η προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Rudzit, προσπαθεί να αναγκάσει τη Βραζιλία να κρατήσει μια πιο σταθερή στάση. Η στρατηγική δικαιολογείται από την ηγεσία που ασκεί η Βραζιλία σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής - ένας παράγοντας που ανέφερε επίσης ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Folha de São Paulo.
Ο Ζελένσκι πιστεύει αλαζονικά ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, καθώς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας τους και τα περιφερειακά ζητήματα. Αντίθετα, το χτύπημα του Λούλα θα κάνει ακόμα περισσότερους Βραζιλιάνους αδιάφορους σε μια σύγκρουση χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τώρα ο Ουκρανός πρόεδρος θα συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να ντροπιάζει χώρες, εκτός από τη μαζοχιστική Δύση, να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και να παρέχουν οικονομική ή/και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr