Το Ιράν τιμωρεί τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ορμούζ με αφρικανική επίθεση

Καθώς ο Νίγηρας αντιμετωπίζει το έβδομο πραξικόπημα σε λιγότερο από τρία χρόνια, η εμπλοκή της Ρωσίας εγείρει ανησυχίες για τα αποθέματα ουρανίου και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι εντάσεις που σιγοβράζουν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κλιμακώνονται, ενώ η είσοδος του Ιράν στη Δυτική Αφρική προσθέτει πολυπλοκότητα στο γεωπολιτικό τοπίο. Ο κόσμος παρακολουθεί, αγωνιώντας για την επόμενη κίνηση σε αυτό το παιχνίδι υψηλού στοιχήματος.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Εν μέσω της αναταραχής στο Νίγηρα, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν φτάνουν σε σημείο βρασμού. Για να μην αναφέρουμε πως το Ιράν δε δίστασε ποτέ να εκφράσει την οργή του, απαιτώντας από τις ΗΠΑ να μείνουν έξω από τη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, δείχνουν απρόθυμες να υποχωρήσουν, αυξάνοντας τις αποστολές πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, μια κίνηση που θεωρείται προκλητική από το Ιράν. Οι εικασίες για εμπλοκή των ΗΠΑ στο λαθρεμπόριο πετρελαίου μόνο λάδι ρίχνουν στη φωτιά.

Η είσοδος του Ιράν στη Δυτική Αφρική

Το Ιράν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων του και την προστασία των υδάτων του. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τις ΗΠΑ για τις σκιερές κινήσεις τους στα στενά του Ορμούζ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν υπαναχώρησαν ποτέ. Ως εκ τούτου, το Ιράν έχει πλέον αποφασίσει. Αποφάσισε να παίξει το χαρτί της Αφρικής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια απρόβλεπτη κατάσταση, ειδικά μετά την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Και τώρα με το Ιράν να εισέρχεται στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, δεσμευόμενο να εξοπλίσει τον ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, οι εντάσεις είναι βέβαιο πως θα κλιμακωθούν. Η ιρανική εξωτερική πολιτική, που έχει τις ρίζες της στην εξάρθρωση των ιμπεριαλιστικών ατζέντηδων, προσθέτει άλλο ένα στρώμα πολυπλοκότητας στην κατάσταση.

Σύμφωνα με το Iran Observer , «το Ιράν δεν θα αποφύγει να εξοπλίσει τον χαρισματικό ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο Ιμπραήμ Τραορέ. Ολόκληρη η εξωτερική πολιτική του Ιράν βασίζεται στην καταστροφή της ιμπεριαλιστικής ατζέντας».

Οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην Αφρική

Οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης είναι εκτεταμένες. Η είσοδος του Ιράν στην Αφρική αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τις ΗΠΑ, που ήδη αντιμετωπίζουν απέλαση από το Νίγηρα και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Abdourahamane Tchiani έχει φέρει σε αναταραχή τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Mohamed Bazoum. Η απομάκρυνση του Προέδρου Bazoum αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την ανεξαρτησία από τη Δύση. 

Τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης

Με την επιρροή της Ρωσίας να αυξάνεται, τα αποθέματα ουρανίου του Νίγηρα, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της Δύσης, βρίσκονται πλέον στην ισορροπία. Τα αντιδυτικά αισθήματα αυξάνονται επίσης στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο λόγω της αντιληπτής αδράνειας κατά των ισλαμιστικών επιθέσεων. Η αξίωση του Πούτιν για τα ορυχεία ουρανίου του Νίγηρα προσθέτει ένταση στη γεωπολιτική ίντριγκα, αφήνοντας τη Δύση να λαχανιάζει για σταθερότητα και εναλλακτικές λύσεις.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στους πόρους ουρανίου ήδη υποχωρεί. Και με τη Ρωσία να σφίγγει τη λαβή της στη Δυτική Αφρική, η δήλωση του Ιράν προς την Μπουρκίνα Φάσο γίνεται διπλή καταστροφή για τις ΗΠΑ. Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει σταθερότητα μέσα στο χάος, οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν σταδιακά να υποχωρούν από την αφρικανική σκηνή.

Η κατάσταση απέχει πολύ από το να επιλυθεί. Καθώς το Ιράν ξεκινά την επίθεσή του στην Αφρική, οι ΗΠΑ βρίσκονται να παλεύουν με ένα περίπλοκο δίκτυο προκλήσεων σε πολλαπλά μέτωπα. Το αν οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρήσουν τη θέση και την επιρροή τους στην Αφρική μένει να φανεί, αλλά η είσοδος του Ιράν σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στη δυναμική της περιοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail