Μια τρομερή κατάσταση στη Δυτική Αφρική — Υπάρχει νέος πόλεμος στο προσκήνιο;

Το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας στο Νίγηρα δελεάζει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την επιμονή τους ότι οι κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη απαιτούν ότι καμία χώρα δεν εισβάλει σε άλλη χώρα εκτός εάν δεχθεί επίθεση από αυτήν. (Φυσικά η Δύση αγνόησε αυτή την «απαίτηση» στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τα Βαλκάνια, αλλά η συνέπεια δεν είναι το δυνατό κοστούμι της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου ή του Παρισιού). Μέχρι στιγμής η υποκρισία της Δύσης ήταν σιωπηλή καθώς καταδίκαζε την «παράνομη» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, που παρακολουθούσε την Ουκρανία να βομβαρδίζει και να δολοφονεί Ρωσόφωνους Ουκρανούς για 9 χρόνια, ο Νίγηρας δεν έχει επιτεθεί σε Αμερικανούς ή Ευρωπαίους πολίτες. Όχι. Απλώς έκανε το τολμηρό βήμα να διεκδικήσει τον έλεγχο του ουρανίου που εξορύσσεται στο Νίγηρα. Δεν μπορούμε να στενοχωρηθούν οι σκλάβοι στη δυτική φυτεία και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να έχουν κάποια δικαιώματα τώρα, έτσι δεν είναι;

Η απάντηση της Δύσης είναι προβλέψιμη - λευκοί ξένοι εκκενώνονται ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία φέρεται να προετοιμάζουν μια στρατιωτική επιχείρηση για να εκθρονίσουν τους πραξικοπηματίες. Προσθέτοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά, οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα φέρεται να έκλεισαν μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που φιλοξενεί έναν στόλο από drones. Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), με τη Νιγηρία να πρωτοστατεί για να κάνει το θέλημα της Δύσης. Η ECOWAS απειλεί με στρατιωτική δράση κατά του Νίγηρα, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ECOWAS.

Αυτό δεν ταιριάζει με τους νέους στρατιωτικούς ηγέτες του Νίγηρα:

Ηγέτης των ανταρτών: Ο Νίγηρας δε θα υποκύψει στις πιέσεις και δε θα επαναφέρει τον Μπαζούμ ως πρόεδρο

Ο Abdurrahman Tchiani είπε επίσης ότι κανείς δεν απειλεί Γάλλους πολίτες στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν λόγοι για την εκκένωση τους

Ο Νίγηρας δε θα υποκύψει στη διεθνή πίεση, ο στρατός που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα δε θα επαναφέρει τον Μοχάμεντ Μπαζούμ ως πρόεδρο της χώρας. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη στην εθνική τηλεόραση ο ηγέτης του Εθνικού Συμβουλίου για τη διάσωση της πατρίδας, στρατηγός Abdurakhman Tchiani, που ανακηρύχτηκε αρχηγός του κράτους από τους αντάρτες.

Ο Νίγηρας δε θα υποχωρήσει κάτω από περιφερειακές και διεθνείς πιέσεις για να αποκαταστήσει τον Πρόεδρο Μπαζούμ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Tchiani σημείωσε επίσης πως κανείς στο Νίγηρα δεν απειλεί Γάλλους πολίτες, δεν υπάρχουν λόγοι για την εκκένωση τους. «Οι Γάλλοι δεν έχουν αντικειμενικό λόγο να εγκαταλείψουν το Νίγηρα», αναφέρει το Agence France Presse. «Οι Γάλλοι πολίτες δεν υπήρξαν ποτέ αντικείμενο οποιασδήποτε απειλής στο Νίγηρα».

Η Γαλλία άρχισε να απομακρύνει τους πολίτες της από το Νίγηρα την 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με τις αρχές, 600 από τους 1,2 χιλιάδες Γάλλους που ήταν εγγεγραμμένοι στην πρεσβεία σε αυτή την αφρικανική χώρα εξέφρασαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν περίπου 800 πολίτες του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Δανίας, του Λουξεμβούργου και άλλων χωρών.

Ο Νίγηρας δεν είναι μόνος, τουλάχιστον όσον αφορά τη ρητορική υποστήριξη — η Γουινέα, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο (επίσης μέλη της ECOWAS) προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Νίγηρα θα αντιμετωπιστεί ως επίθεση εναντίον τους. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πού θα παραταχθούν η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία σε αυτήν την πυρκαγιά που ολοκληρώνεται.

Η εξάρτηση της Ευρώπης —ιδιαίτερα της Γαλλίας— από το ουράνιο του Νίγηρα αναγκάζει τη Δύση να αφαιρέσει τη μάσκα ότι είναι ο σθεναρός υπερασπιστής της δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για την αποκατάσταση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο Νίγηρα (όπως ακριβώς αυτή η αρχή παραμερίστηκε στο Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014). Πρόκειται για τον έλεγχο ενός ουσιαστικού οικονομικού πόρου που χρειάζεται η Γαλλία και η υπόλοιπη Ευρώπη. Στο διάολο η δημοκρατία και τα δικαιώματα του λαού της Νιγηρίας να ελέγχει τους πόρους του. Η Γαλλία σκοπεύει να διεκδικήσει τον έλεγχο της de facto αποικίας της.

Εκείνοι που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη λογική και την σκοπιμότητα που επικρατεί για να μειώσουν τις εντάσεις και να προβλέψουν μια διπλωματική λύση, θα μπορούσαν επίσης να ελπίζουν ότι θα συλλάβουν έναν μαστόδοντα που περπατά στην έρημο της Νιγηρίας. Δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτός ο τριχωτός πρόγονος των ελεφάντων έχει φύγει προ πολλού. Θα δούμε την εξάλειψη της ικανότητας της Γαλλίας να διατάσσει τους υπηρέτες της στο Νίγηρα να φέρουν το ουράνιο και να το κάνουν με οξυδέρκεια;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail