Οι συνομιλίες της Τζέντα απέτυχαν για τον Ζελένσκι

Οι τελευταίες Δυτικοκεντρικές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία στην Τζέντα είχαν ως στόχο να επηρεάσουν τον παγκόσμιο Νότο προς την πλευρά του Κιέβου στον πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία δια πληρεξουσίου πιέζοντας αυτές τις χώρες να υποστηρίξουν τη λεγόμενη "φόρμουλα ειρήνης" του Ζελένσκι. Αυτός ο στόχος ήταν πάντα καταδικασμένος να αποτύχει από την αρχή, ωστόσο, αυτό το γεγονός παρείχε επίσης στους εκπροσώπους ουδέτερων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία την ευκαιρία να μοιραστούν το δικό τους προβλεπόμενο τελικό παιχνίδι στη σύγκρουση καθώς και του κοινού Ρώσου εταίρου τους.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός ο διάλογος που προήλθε οδήγησε στη συνάντηση να είναι ένα δίκοπο σπαθί για τον Ζελένσκι. Από τη μία πλευρά, είχε μια ακόμη ευκαιρία υψηλού προφίλ να επαναλάβει τα σημεία ομιλίας του σχετικά με το γιατί η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για την ειδική επιχείρησή της, αλλά αυτή τη φορά με όλους τους εταίρους των BRICS αυτής της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Κίνα και η Ινδία εξασφάλισαν πως τα αιτήματά του δεν ήταν το μόνο σενάριο στο τραπέζι. Ακριβώς όπως ο Ζελένσκι, και αυτοί μπόρεσαν να μοιραστούν αυτές τις απόψεις με ένα διαφορετικό διεθνές κοινό.

Όπως αναμενόταν, δεν επιτεύχθηκε συναίνεση για την πορεία προς τα εμπρός, αλλά ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ρίμπκοφ αποκάλυψε την Κυριακή ότι οι εταίροι των BRICS της Ρωσίας σχεδιάζουν να ενημερώσουν σχετικά με τις συνομιλίες. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από την απλή ευγένεια που μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά, δεδομένου ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα όλες τις θέσεις των παρευρισκομένων, γεγονός που με τη σειρά του θα της επιτρέψει να τελειοποιήσει τη διπλωματία της προς τις χώρες που μπορεί να ενδιαφέρονται για μια συμβιβαστική λύση.

Σχετικά με αυτό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες που στροβιλίζονται γύρω από τα κύρια μέσα ενημέρωσης και ακόμη και μεταξύ ορισμένων στην Κοινότητα των Alt-Media που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία θέλει να ελέγξει περισσότερα από τα τέσσερα πρώην ουκρανικά εδάφη που ενώθηκαν με αυτή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επαναβεβαίωσε την ίδια ημέρα με την προηγούμενη δήλωση του Ριάμπκοφ ότι "θέλουμε απλώς να ελέγξουμε όλη τη γη που έχουμε γράψει τώρα στο Σύνταγμά μας ως δική μας", η οποία ευθυγραμμίζεται με αυτό που ο Πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε έντονα τον Ιούνιο.

Αυτή η θέση ήταν ήδη γνωστή στους εταίρους της Ρωσίας στους BRICS με τους οποίους συζητήθηκε ειλικρινά η ειδική επιχείρηση, ιδιαίτερα τους Κινέζους και τους Ινδούς, των οποίων εκπρόσωποι παρακολούθησαν τις συνομιλίες της Τζέντα. Ο ειδικός εκπρόσωπος για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χουί και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ατζίτ Ντοβάλ επισκέφθηκαν τη Μόσχα πριν από αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Πούτιν. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό ότι ανέφεραν την στάση του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Τζέντα όταν εξήγησαν τις θέσεις των χωρών τους.

Μέσω του Ειδικού Αντιπροσώπου Λι και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Ντοβάλ, ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν σε θέση να μεταφέρει την πραγματιστική θέση της χώρας του απέναντι στο τελικό παιχνίδι αυτής της σύγκρουσης στο μεγαλύτερο διεθνές ακροατήριο μέχρι στιγμής, σπάζοντας έτσι τον αποκλεισμό πληροφοριών της Δύσης. Μόλις μαθευτεί πως δεν έχει κανένα μαξιμαλιστικό στόχο σε αντίθεση με τον Ζελένσκι, εκείνοι οι άλλοι εκπρόσωποι των οποίων οι χώρες θέλουν πραγματικά την ειρήνη το συντομότερο δυνατό μπορεί να είναι υπέρ της σιωπηρής αναγνώρισης των κερδών της Ρωσίας σε αντάλλαγμα για κατάπαυση του πυρός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail