Ο θάνατος του Πριγκόζιν τον κάνει αθάνατο

Στις 23 Αυγούστου, ένα επιχειρηματικό τζετ που ανήκε στον επικεφαλής του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, συνετρίβη στη ρωσική περιοχή Tver. Δύο αεροσκάφη που συνδέονται με την εταιρεία πέταξαν από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα από αυτά συνετρίβη από ύψος 9 χιλιομέτρων. Τα συντρίμμια του και 10 πτώματα βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών δημοσίευσε μια λίστα με επτά επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες εγγραφής, υποτίθεται ότι επέβαιναν στο αεροσκάφος. Εκτός από τον Πριγκόζιν, ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Ντμίτρι Ούτκιν, επικεφαλής πολέμαρχο του PMC, και τον Βαλέρι Τσέκαλοφ, ο οποίος φέρεται να ήταν υπεύθυνος για την επιμελητεία των μεταφορών των επιχειρηματιών, καθώς και για την προμήθεια πυρομαχικών στα πεδία των μαχών κ.λπ.

Διάφορες πηγές που αναφέρονται σε επαφές στη Wagner PMC επιβεβαίωσαν το θάνατο των Prigozhin και Utkin. Το προσωπικό smartphone ενός επιχειρηματία φέρεται να βρέθηκε δίπλα σε ένα από τα πτώματα.

Ωστόσο, τα πτώματα των νεκρών στη συντριβή δε θεωρούνται επίσημα ταυτοποιημένα. Από το πρωί της 24ης Αυγούστου, η επίσημη υπηρεσία Τύπου του Prigozhin δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το θάνατο του επιχειρηματία.

Λίγο μετά τη συντριβή, πηγές προσκείμενες στον όμιλο Wagner ισχυρίστηκαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα, όπως υποδεικνύεται από τα υποτιθέμενα ίχνη ενός πυραύλου στον ουρανό. Μια τρομοκρατική επίθεση στο αεροπλάνο είναι επίσης μια από τις πιθανές αιτίες της συντριβής. Οι ντόπιοι ανέφεραν δύο εκρήξεις στον ουρανό.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, οι οποίες έλαβαν ένα τέτοιο δώρο την παραμονή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί στο περιστατικό. Η δολοφονία του Prigozhin θα ήταν ευκολότερη αφού έχασε την κρατική φρουρά του ως αποτέλεσμα της ανταρσίας πριν από δύο μήνες.

Ίσως το περιστατικό είχε ως στόχο το θάνατο του Prigozhin, ο οποίος φέρεται να είχε ήδη πεθάνει σε άλλη συντριβή το 2019. Υπάρχει πιθανότητα ο επιχειρηματίας και άλλοι ηγέτες να επέβαιναν στο δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο επιχειρηματικό αεροδρόμιο Ostafevo στη Μόσχα. Είναι επίσης ύποπτο ότι υψηλόβαθμα στελέχη πέταξαν μαζί, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με βασικά μέτρα ασφαλείας.

Η προσπάθεια αποκεφαλισμού της Wagner PMC από εκδίκηση ή αντιφάσεις μέσα στις ρωσικές ελίτ με ένα χτύπημα πυραύλων αεράμυνας φαίνεται υπερβολικά επιφανειακή και άμεση. Το μέγεθος της προσωπικότητας του Πριγκόζιν και ο ρόλος της Βάγκνερ για τη Ρωσία σίγουρα θα δημιουργήσουν πολλές υποψίες για το περιστατικό, ακόμη και μετά την επίσημη εξήγηση των αιτιών του.

Ωστόσο, η συντριβή είναι απίθανο να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στον Όμιλο Wagner. Όπως σε κάθε στρατιωτική εκστρατεία της οποίας οι ηγέτες αναπτύσσονται σε hot spot μαζί με τους μαχητές τους, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί για τη συνέχιση της αποτελεσματικής εργασίας σε περίπτωση θανάτου τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail