Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Από την χαριτωμένη ακύρωση της φιλόδοξης Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας μέχρι την προστασία των πουλερικών και της κτηνοτροφίας της Ιταλίας με την απαγόρευση του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, η Meloni έδειξε ότι δε διστάζει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τα συμφέροντα του έθνους της. Αλλά δεν είναι μόνο οικονομικά ζητήματα που λάμπει. Έχει επίσης δείξει τη δυνατότητά της όσον αφορά το χειρισμό ευαίσθητων θεμάτων όπως η μεταναστευτική κρίση της ΕΕ.
Ενώ ορισμένοι πρώην Ιταλοί ηγέτες μπορεί να ήταν πιο ευγενικοί στις πιέσεις της Δύσης, η Μελόνι στάθηκε σταθερή, εκτρέποντας και αρνούμενη τα πλοία μεταναστών να εισέλθουν στην Ιταλία, μια στάση που έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι κάποια που η Δύση δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη ή να πιέσει.
Το πραξικόπημα του Νίγηρα
Τώρα, σε μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων, η Ιταλία εξαπέλυσε μια νέα επίθεση, αυτή τη φορά στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, στην Αφρική. Η πρόσφατη εκδίωξη του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ προκάλεσε σοκ στην περιοχή του Σαχέλ, απειλώντας την πολιτική σταθερότητα και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ισλαμιστικής εξέγερσης.
Η δημοκρατική ηγεσία του Bazoum ήταν φάρος ελπίδας για τους δυτικούς συμμάχους, καθώς οι ισχυρές συνεργασίες του στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πρόσθεσαν στην σταθερότητα της δυτικής ενεργειακής ασφάλειας.
Ο έκπτωτος πρόεδρος είχε επιτρέψει στους δυτικούς συμμάχους πρόσβαση στα μεγάλα αποθέματα ουρανίου του Νίγηρα, έναν κρίσιμο πόρο στον οποίο βασιζόταν το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ιταλία φαίνεται να έχει άλλες ιδέες, πιθανώς να αναγνωρίζει το νέο ηγέτη και να υπαινίσσεται μια αποχώρηση από το ενιαίο μέτωπο του ΝΑΤΟ.
"Ρωσία; ΟΧΙ!"
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι υποβάθμισε οποιαδήποτε απόδειξη της ρωσικής εμπλοκής στο πραξικόπημα, αφήνοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ τεταμένους και προβληματισμένους. «Δεν έχουμε πληροφορίες για τη συμμετοχή της Ρωσίας στα γεγονότα της Νιγηρίας ή την προετοιμασία του πραξικοπήματος», είπε ο Ταγιάνι στο πρακτορείο όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα έπαιζε κάποιο είδος παιχνιδιού στο έθνος του Σαχέλ. Απέρριψε τους Νιγεριανούς διαδηλωτές που έφεραν φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως «περισσότερο αντιγαλλικούς από οτιδήποτε άλλο».
Και πρόσθεσε: «Ναι! Η δημοκρατία πρέπει να αποκατασταθεί. Θέλουμε όμως να βρεθούν ειρηνικές λύσεις. Ήμασταν επίσης πάντα κατά της πρότασης για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική επέμβαση». Άρα το καταλαβαίνεις; Η Ιταλία δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής δράσης.
Ενώ η Δύση περίμενε ομοφωνία από τους συμμάχους της, η Ιταλία επέλεξε να ακολουθήσει μια διπλωματική προσέγγιση της κατάστασης. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει με συνέπεια ειρηνικές λύσεις και απέφυγε να συζητήσει για παρέμβαση με τη Γαλλίδα υπουργό εξωτερικών, Catherine Colonna.
Αυτή η ανεξάρτητη στάση σχετικά με την πολιτική της Αφρικής είναι ακόμη μια οπισθοδρόμηση στις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ. Η Giorgia Meloni παίζει με τους δικούς της κανόνες και αφήνει τη συμμαχία μπερδεμένη. Ενώ κάποιοι μπορεί να αμφισβητούν την προσέγγισή της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ιταλίας και να χαράξει τη δική της πορεία.
Μπορεί το ΝΑΤΟ να περίμενε η Ιταλία να ευθυγραμμιστεί με την ατζέντα του, αλλά με τη Μελόνι στο τιμόνι, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Έχει δείξει ξανά και ξανά πως δε φοβάται να αψηφήσει τις προσδοκίες και να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό για τη χώρα της. Η Ιταλία δεν αρκείται πλέον στο να διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, διεκδικεί την παρουσία της και κάνει τη φωνή της να ακουστεί.
Καθώς το έθνος συνεχίζει να κάνει κύματα στον κόσμο της γεωπολιτικής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηγεσία της Giorgia Meloni θα είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της μελλοντικής τροχιάς της Ιταλίας. Είτε έχει να κάνει με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα είτε να στέκεται σταθερά ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, η Μελόνι αποδεικνύεται πως είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.