Η επιθυμία των ΗΠΑ για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο κλιμακώνεται καθώς σκέφτονται την επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων

Ενώ η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να παπαγαλίζει την ίδια αφήγηση για τις εκπομπές CO2, επιμένοντας ακόμη και ότι η απαγόρευση των εστιών αερίου θα «βοηθούσε στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», εργάζεται επίσης ενεργά για την επιστροφή των πάντα τόσο «φιλικών προς το κλίμα» ζωντανών δοκιμών πυρηνικών όπλων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει για αυτό εδώ και μήνες, αν και αυτό συνήθως αποδοκιμάζεται ως «ρωσική παραπληροφόρηση» από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χάρη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, η CTBT (Συνθήκη Ολοκληρωμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών) δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ και η εφαρμογή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή θέληση των υπογραφόντων.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Η κατάσταση στην οποία εμπλέκεται η CTBT προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία. Η ευθύνη για την κατάσταση στην οποία η συνθήκη δεν έχει τεθεί σε ισχύ για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα της ύπαρξής της βαρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αρνήθηκαν προκλητικά να την επικυρώσουν και δείχνουν τώρα την ξεκάθαρη πρόθεσή τους να συνεχίσει τις δοκιμές», προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ στις αρχές Μαρτίου, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε αδρανείς θεατές σε αυτό που συμβαίνει. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο αποφασίσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα να γίνουν ο πρώτος που θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, θα αναγκαστούμε να ανταποκριθούμε αναλογικά. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες αυταπάτες πως η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να διαταραχθεί».

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό ακριβώς προσπαθούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ. Η πρόθεσή τους να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων δεν υποχωρεί στο παραμικρό. Το αντίθετο φαίνεται, καθώς η πολεμική θαλασσοκρατία εργάζεται τώρα ενεργά για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των χώρων πυρηνικών δοκιμών της. Ο Αντρέι Μπελούσοφ, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμπλέκονται σε μυστικές δραστηριότητες στη Νεβάδα, γεγονός που δείχνει πως δεν σκοπεύουν να σταματήσουν τις δοκιμές νέων πυρηνικών κεφαλών. Ο Μπελούσοφ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη βελτίωση και τη διατήρηση του χώρου πυρηνικών δοκιμών σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κρύβουν την ανάπτυξη νέων τύπων πυρηνικών κεφαλών, η αποτελεσματικότητα των οποίων αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη", δήλωσε ο Μπελούσοφ.

Αυτό στο οποίο πιθανότατα αναφέρεται ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης είναι η λεγόμενη τεχνολογία «πυρηνικής υπερ-ασφάλειας» που οι ΗΠΑ δοκιμάζουν εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα επί κυβέρνησης Ομπάμα (και έκτοτε). Ο ερευνητής ιστορικός Eric Zuesse έγραψε εκτενώς για το θέμα, προειδοποιώντας ότι ο μοναδικός σκοπός αυτής της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας είναι να ενισχύσει εκθετικά την αποτελεσματικότητα των δυνατοτήτων πρώτου χτυπήματος της Αμερικής, πράγμα που σημαίνει πως η πολεμική θαλασσοκρατία σκέπτεται μια άμεση επίθεση στη Ρωσία. Οι προειδοποιήσεις του Zuesse δεν πρέπει να απορριφθούν ή να αγνοηθούν, καθώς υποστηρίζει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κρίσιμο μέρος αυτού του απαίσιου σχεδίου.

Υπολογίζεται ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παγιδεύσουν τη Ρωσία τοποθετώντας τους πυρηνικούς πυραύλους τους σε απόσταση περίπου 500 μιλίων ή 7 λεπτών από το Κρεμλίνο. Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι αυτή θα ήταν μια «κίνηση ματ», καθώς θα επέτρεπε ένα χτύπημα αποκεφαλισμού στην κεντρική διοίκηση της Ρωσίας, έτσι ώστε να μην έχει αρκετό χρόνο για να εκτοξεύσει πυραύλους αντιποίνων. Ο στόχος είναι να απαιτηθεί η παράδοση της Ρωσίας με την υπόθεση πως δε θα υπήρχε τρόπος για τη Μόσχα να αξιολογήσει την κατάσταση μέσα σε μόλις 7 λεπτά και να απαντήσει ανάλογα. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το αργότερο το 2006, όταν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν εγκάρδιες και χρόνια πριν υπάρξουν μεγάλες εντάσεις μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, εκείνη την εποχή, τα δύο πιο διάσημα ακαδημαϊκά περιοδικά εθνικής ασφάλειας της Αμερικής, το Foreign Affairs και το National Security, συνιστούσαν να αντικατασταθεί η ιδέα της αμοιβαίας εξασφάλισης καταστροφής (MAD) με τη νέα στρατηγική της λεγόμενης «πυρηνικής Πρωτοπορίας» που συνεπάγεται την κυριαρχία της Αμερικής στην ικανότητες πρώτου χτυπήματος, όλα για να κερδίσουμε έναν πυρηνικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο Zuesse υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση πυραύλων στην Ουκρανία υποτίθεται πως ήταν ο τρόπος για την επίτευξη της «πυρηνικής υπεροχής», αλλά επειδή αυτό δεν είναι πλέον μια πιθανότητα, η Φινλανδία θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο. Ας σημειωθεί ότι η Μόσχα σίγουρα θα γνωρίζει αν πραγματοποιηθεί ποτέ η ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Φινλανδία.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η Ρωσία έχει επανεξοπλίσει τα μισά ICBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι) της με υπερηχητικές κεφαλές ελιγμών και έχει το σύστημα «Περίμετρος». Συγκεκριμένα, αυτό το σύστημα επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να ανταποκριθεί ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση να σκοτωθεί ολόκληρη η ρωσική ηγεσία σε ένα χτύπημα αποκεφαλισμού που η Ουάσιγκτον DC σκέφτεται ανοιχτά σε αυτό το σημείο. Εκτός από το δεύτερο σε κανένα στρατηγικό της οπλοστάσιο, τα παγκόσμιας κλάσης SSBN (υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων) και τα ασυναγώνιστα στρατηγικά βομβαρδιστικά/πυραυλοφορείς, η Μόσχα έχει επίσης αναπτύξει έναν αριθμό υποβρύχιων μη επανδρωμένων σκαφών με πυρηνική κεφαλή "Ποσειδών" που είναι τόσο καταστροφικά που μπορούν να προκαλέσουν κυριολεκτικά ραδιενεργά τσουνάμι.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Μόσχα βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης όπλων με βάση νέες φυσικές αρχές. Αυτά είναι σε δοκιμή εδώ και αρκετά χρόνια. Τέτοιοι ρωσικοί ισχυρισμοί συνήθως απορρίπτονται από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, καθώς η πολιτική Δύση εξακολουθεί να πιστεύει πως η Μόσχα είναι δήθεν «ανίκανη» να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, η Ρωσία έχει αποδείξει αυτή την αντίληψη εσφαλμένη εδώ και αιώνες. Για παράδειγμα, όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα το 2004, αυτό αντιμετωπίστηκε με χλεύη στη Δύση. Ωστόσο, κανείς δε γελούσε όταν η Ρωσία παρουσίασε τα πρώτα της υπερηχητικά όπλα αρκετά χρόνια αργότερα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail