Πρώτα πάμε για τη Μόσχα και μετά παίρνουμε το Πεκίνο

Public domain
Η Παγκόσμια Πλειοψηφία είναι ελεύθερη να επιλέξει δύο διαφορετικούς δρόμους για να αντιμετωπίσει τους λυσσασμένους, γνωστικούς παράφωνους Στραουσιανούς νεοσυντηρητικούς ψυχάκηδες που είναι υπεύθυνοι για την αυτοκρατορική εξωτερική πολιτική. Να τους κοροϊδεύει αμείλικτα ή να δουλεύει σκληρά στο μακρύ και φιδωτό δρόμο που οδηγεί σε μια νέα πολυπολική πραγματικότητα.

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πραγματικότητα χτύπησε βαθιά στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, με το εκπληκτικό εύρος της, που αντικατοπτρίζεται στην επίσημη δήλωση και βασικά γεγονότα όπως η Ρωσία που διαγράφει τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια δολάρια αφρικανικού χρέους και ο Πρόεδρος Πούτιν που κάλεσε την Αφρική να εισέλθετε στο G20 και στο ΣΑΗΕ ("Ήρθε η ώρα να διορθωθεί αυτή η ιστορική αδικία").

Τρεις παρεμβάσεις στην Αγία Πετρούπολη συνοψίζουν την παναφρικανική προσπάθεια για να απαλλαγούμε επιτέλους από την εκμεταλλευτική νεοαποικιοκρατία.

Πρόεδρος Ερυθραίας Isaias Afwerki: «Τυπώνουν χρήματα. Δεν κατασκευάζουν απολύτως τίποτα, τυπώνουν χρήματα. Αυτό ήταν ένα από τα όπλα τους παγκοσμίως – το νομισματικό σύστημα… κυρώσεις εδώ, κυρώσεις εκεί… Χρειαζόμαστε μια νέα οικονομική αρχιτεκτονική παγκοσμίως».

Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, το πρόσωπο ενός ανανεωμένου Παγκόσμιου Νότου και ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο: «Ένας σκλάβος που δεν επαναστατεί δεν αξίζει οίκτο. Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τους Αφρικανούς που αποφασίζουν να πολεμήσουν ενάντια στα δικά τους καθεστώτα-μαριονέτες της Δύσης».

Πρόεδρος της Ουγκάντα ​​Yoweri Museveni: «Μια όψη της νεο-αποικιοκρατίας και της αποικιοκρατίας ήταν ότι η Αφρική περιοριζόταν στην παραγωγή μόνο πρώτων υλών, καλλιεργειών, όπως ο καφές και ορυκτά (...) Αυτό το ζήτημα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον οποίο οι αφρικανικές οικονομίες είναι πτωτικές. Δεν αναπτύσσονται, γιατί όλη την αξία παίρνουν άλλοι άνθρωποι (…) Αυτό που θέλω να προτείνω στη Ρωσία και την Κίνα είναι να αποθαρρύνουν ως πολιτική την εισαγωγή πρώτων υλών από την Αφρική, να συνεργαστούν με τους Αφρικανούς για να προσθέσουν αξία στην πηγή».

Με λίγα λόγια: η παν-Αφρική πρέπει να κάνει τα πάντα δημιουργώντας τα δικά της εμπορικά σήματα και προϊόντα προστιθέμενης αξίας, χωρίς να περιμένει την «έγκριση» από τη Δύση.

Το νοτιοαφρικανικό δράμα


Η Νότια Αφρική είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Υπό την ακραία πίεση των συνηθισμένων υπόπτων, η Πρετόρια είχε ήδη υποκύψει στη συλλογική υστερία της Δύσης σχετικά με την παρουσία του Πούτιν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, αρκέστηκε στη φυσική παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ και του Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa αποφάσισε να μιλήσει στο όνομα όλων των Αφρικανών ηγετών, ευχαριστώντας τη Ρωσία για την προσφορά δωρεάν σιτηρών, αλλά τονίζοντας πως δεν είχαν έρθει για να «λάβουν δώρα. Η Αφρική προτείνει την επιστροφή της συμφωνίας για τα σιτηρά».

Μετάφραση: δεν πρόκειται για δωρεάν σιτηρά που προσφέρονται για πολλά αφρικανικά έθνη. πρόκειται για την Πρετόρια που θέλει να εξαργυρώσει τη συμφωνία, η οποία προνομιάζει τους παγκοσμιοποιητές ολιγάρχες και τον υποτελή τους στο Κίεβο.

Τώρα συγκρίνετε το με τη ρωσική θέση. Ο Πούτιν το έκανε για άλλη μια φορά πολύ σαφές: εκπληρώστε τα αιτήματά μας και επιστρέφουμε στη συμφωνία για τα σιτηρά. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παραμένει ηγέτης στην παραγωγή σιταριού – όπως ήταν πριν. Και ενώ οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στις παγκόσμιες αγορές, η Μόσχα θα μοιράζεται το εισόδημα με τις φτωχότερες αφρικανικές χώρες.

Οι εντάσεις στο εσωτερικό των BRICS, όπως φαίνεται σε αυτή την περίπτωση, είναι οδυνηρά πραγματικές και προέρχονται από τους πιο αδύναμους κόμβους. Παρ' όλη τη δόλια ρητορική, το γεγονός είναι πως η Ινδία και η Βραζιλία προτιμούν οι BRICS+ να προχωρούν αργά, όπως επιβεβαιώνουν οι σέρπα χωρίς ρεκόρ.

Ανάμεσα στα περισσότερα από 40 έθνη –και πολλά άλλα– που πεθαίνουν να γίνουν μέλη του κλαμπ, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε πολύ καλή θέση για να γίνουν δεκτές στην πρώτη βαθμίδα των μελών του BRICS+, σε αντίθεση με την Αργεντινή (η οποία βασικά πλήρωσε δάνειο από το ΔΝΤ για να μπορέσει συνεχίζει να πληρώνει δάνεια από το ΔΝΤ).

Η πραγματικότητα υπαγορεύει την αργή προσέγγιση. Η Μπραζίλια - κάτω από την ακραία πίεση από το "combo Biden" - έχει ένα μινιμαλιστικό περιθώριο ελιγμών. Και το Νέο Δελχί προτείνει πρώτα ένα καθεστώς «παρατηρητή» για τα υποψήφια μέλη, πριν από την πλήρη αποδοχή. Όπως και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), του οποίου η πρόσφατη σύνοδος κορυφής αποφασίστηκε από το Νέο Δελχί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Για έναν πολύ απλό λόγο: η Ινδία δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κίνα.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι το πρακτικό, τεράστιο πρόγραμμα εργασίας τόσο για τους BRICS όσο και για τον SCO επιβραδύνεται από ένα τοξικό μείγμα εσωτερικών διαπληκτισμών και ξένων παρεμβάσεων. Ωστόσο, η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας πρέπει να το είχε προβλέψει – και υπάρχουν απρόοπτα.

Ουσιαστικά, οι ευρύτερες συζητήσεις επιταχύνονται ενώ οι δευτερεύοντες εταίροι συνεννοούνται (ή όχι...) Αυτό που είναι σαφές είναι πως, για παράδειγμα, η ενδεχόμενη ένταξη της Ινδονησίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στο BRICS+ θα αλλάξει αμέσως την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων και οι αδύναμοι κρίκοι θα πρέπει αναγκαστικά να προλάβουν.

Η EAEU για διάσωση

Η Αγία Πετρούπολη έδειξε επίσης κάτι κρίσιμο στο εξελισσόμενο πολυμερές οργανωτικό μέτωπο: την ανανεωμένη σημασία της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU). Η EAEU επεκτείνεται γρήγορα πέρα ​​από την Κεντρική Ασία προς τη Νοτιοανατολική Ασία (επικείμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδονησία), την Αφρική και, κυρίως, τη ΛΔΚ: αυτό συζητήθηκε λεπτομερώς κατά την υποδοχή του ροκ σταρ του υπουργού Άμυνας Shoigu στην Πιονγκγιάνγκ.

Όλα αυτά ορίζουν έναν οδικό χάρτη όπως αυτός: η EAEU στην εμπροσθοφυλακή, παράλληλα με το BRI της Κίνας (κρίσιμο φόρουμ που θα γίνει στο Πεκίνο τον Οκτώβριο) μέχρι να επιλυθεί το αδιέξοδο των BRICS+ και SCO.

Μόνο ένα μέλος των BRICS χωρίς το οποίο είναι αδύνατο να οικοδομηθεί η ολοκλήρωση της Ευρασίας έχει σοβαρά προβλήματα με την Κίνα: η Ινδία (και αυτό περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό για επιρροή στην Αφρική, τη Δυτική Ασία και την Κεντρική Ασία).

Ταυτόχρονα, υπάρχει μόνο ένα μέλος των BRICS ικανό να επηρεάσει την Ινδία: η Ρωσία.

Τώρα αυτό είναι μια πρόκληση για αιώνες. Ωστόσο, η Μόσχα έχει τη δυνατότητα –και την αρμοδιότητα– να ρυθμίζει ολόκληρο το νέο, αναδυόμενο σύστημα διεθνών σχέσεων. Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτού που στην πραγματικότητα θα είναι ένα νέο παγκόσμιο σύστημα είναι τώρα, και αμέσως μπροστά: από το 2025 έως το 2030.

Έτσι, οι σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας θα γίνουν αναμφισβήτητα το κλειδί για το πλήρες ξεκλείδωμα των BRICS+. Τα ζητήματα θα περιλαμβάνουν ένα σιδερένιο ρωσικό δρόμο πετρελαίου προς την Ινδία μέσω Rosneft, επίλυση του γρίφου του Αφγανιστάν (με τη Μόσχα να συγχρονίζει το Πεκίνο και το Νέο Δελχί), μια πιο μυώδης παρουσία εντός του SCO, στενότερες συζητήσεις για την ασφάλεια μεταξύ των τριών Υπουργείων Άμυνας· συμπεριλαμβανομένων Κινέζων και Ινδών παρατηρητών στη διαδικασία Ρωσίας-Αφρικής· και όλα τα παραπάνω μικροδιαχειριζόμενα από τον ίδιο τον Πούτιν.

Εάν ο ανταγωνισμός Κίνας-Ινδίας είναι ήδη μεγάλη υπόθεση, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκος μετά το 2030. Να λοιπόν που η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ακόμη αρχέγονη ιστορική/πολιτιστική αποστολή. Αυτό ξεπερνά πολύ τα Ιμαλάια. Εκτείνεται σε όλο το τόξο του ανταγωνισμού Κίνας-Ινδίας.

Και μην ξεχάσετε να τηλεφωνήσετε στο Steel Kitten


Είναι πάντα εξαιρετικά διαφωτιστικό να παρακολουθούμε τις αναλύσεις που σχετίζονται με τους BRICS από τον Sergey Glazyev, Υπουργό Ένταξης και Μακροοικονομίας στην Οικονομική Επιτροπή της EAEU.

Ο Glazyev, σε δύο μεγάλες συνεντεύξεις, έχει επιβεβαιώσει ότι είναι υπό συζήτηση μια ψηφιακή μονάδα λογαριασμών BRICS «ακατάλληλη για κυρώσεις», η οποία βασίζεται όχι μόνο στα εθνικά νομίσματα BRICS αλλά και σε ένα καλάθι εμπορευμάτων.

Επιβεβαίωσε επίσης πως «εργαζόμαστε» για τη δημιουργία μιας εσωτερικής ομάδας BRICS για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του νέου συστήματος (παρεμπιπτόντως, αυτές οι συζητήσεις εντός της EAEU είναι πολύ πιο προχωρημένες).

Σύμφωνα με τον Glazyev, ένα σύστημα πληρωμών εκτός SWIFT μπορεί να δημιουργηθεί μέσω ενός δικτύου κρατικών ψηφιακών νομισμάτων – που δεν πρέπει να συγχέεται με κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται μόνο από ιδιώτες κερδοσκόπους.

Ο Γκλάζιεφ υπερασπίζεται επίσης σθεναρά την υιοθέτηση του ψηφιακού ρουβλίου. Υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο τρόπος για να παρακολουθείτε τις συναλλαγές με blockchain και να αποτρέπετε τη μη σκοπούμενη χρήση κεφαλαίων – όπως την εκτροπή σε κερδοσκοπικές αγορές.

Πέρα από όλες τις τεράστιες προκλήσεις, η βέλτιστη πορεία προς τα εμπρός ορίζει ότι η EAEU και οι BRICS+ τηρούν το διεθνές δίκαιο και χτίζουν αργά αλλά σταθερά το σύστημα πληρωμών ικανό να παρακάμψει τα τεράστια αυτοκρατορικά σημεία πνιγμού. Ένα νέο νόμισμα BRICS μπορεί να περιμένει. Αυτό που έχει σημασία είναι η εξέλιξη τόσων πολλών διασυνδέσεων καθώς κατασκευάζεται η υποδομή του νέου συστήματος.

Και αυτό μας φέρνει για άλλη μια φορά στη Βόρεια Κορέα.

Η επίσκεψη Σόιγκου άνοιξε de facto τον δρόμο για τη ΛΔΚ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας στη μαζική ευρασιατική διαδικασία ολοκλήρωσης/ανάπτυξης/αμοιβαίας ασφάλειας.

Ω, οι ειρωνείες της Ιστορίας «μετά τα πάντα». Ο Ηγεμόνας μπορεί πράγματι να παγιδεύτηκε στην καταστροφή του ΝΑΤΟ ως αξιόπιστης στρατιωτικής δύναμης, όπως η Ρωσία-Κίνα αναζωογόνησαν έναν σημαντικό σύμμαχο στη Βορειοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή - με πυρηνική ενέργεια, βαλλιστικούς πυραύλους και ένα υπερπαραγωγικό βιομηχανικό στρατιωτικό συγκρότημα.

Έτσι, οι Στράουσιαν νεοσυντηρητικοί ψυχάκηδες θέλουν να επεκτείνουν τον αήττητο Forever War τους στη λυσσασμένη ύαινα Πολωνία και στα τσιουάουα της Βαλτικής; Όπως στην αρχή πηγαίνουμε στη Μόσχα, μετά παίρνουμε το Πεκίνο; Γίνετε καλεσμένοι μας. Αλλά πρώτα, φροντίστε να καλέσετε την παγκόσμια δύναμη του Νότου στη ΛΔΚ. Η Steel Kitten Kim Yo-jong, η μικρότερη αδερφή του Kim Jong Un, θα ενθουσιαστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail