Ο Βούτσιτς παίζει τον Ζελένσκι σαν αλογάκι

Καθώς το βαλκανικό έθνος διασχίζει το σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι αινιγματικοί ελιγμοί του Βούτσιτς έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ουκρανός ηγέτης πίστευε ότι θα μπορούσε να πείσει το Βελιγράδι να αυτομολήσει από τη ρωσική πλευρά. Αντίθετα, ο Σέρβος ηγέτης τον έβαλε σε μια κατάσταση όπου ο Ζελένσκι είναι πιθανό να τραβά τα μαλλιά του.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σερβία ήταν πάντα μήλο της έριδος για το δυτικό κόσμο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, οι Σέρβοι ήταν μεταξύ των ομάδων που έγιναν σοβαρός πονοκέφαλος για τις δυτικές επιχειρήσεις. Ο πόλεμος τελείωσε, ωστόσο, τα σημάδια εκείνων των σκληρών ημερών παραμένουν.

Πέρασαν χρόνια και το Βελιγράδι είναι πλέον σταθερός φίλος της ΕΕ. Ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι παραμένουν ενοχλημένοι καθώς οι επιχειρηματικές τους σχέσεις με τη Ρωσία εξακολουθούν να ανθούν.

Το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου είναι το καθημερινό σημείο προσγείωσης για πτήσεις από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η πόλη όπου οι Ρώσοι της μεσαίας τάξης ωθούν τις επιχειρήσεις τους πιο κοντά στην ΕΕ και αποφεύγουν τις κυρώσεις έχει φέρει την Ευρώπη σε δύσκολη θέση. 

Το πρώτο παιχνίδι του Zelensky

Ο Aleksander Vučić δεν έχει ακόμη επιλέξει μια σταθερή πλευρά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν τη Σερβία στην επιδρομή τους με κάθε κόστος.

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος πιστεύει πως είναι ο κύριος της διπλωματίας, θέλει επίσης η Σερβία να επιλέξει το Κίεβο και να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να νικήσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προσπάθησε να παίξει επιθετικά τον Σέρβο πρόεδρο. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο PMO Ukraine φέρεται να ζήτησε από τον Σέρβο πρόεδρο επίσημη συνάντηση και έτσι έγινε.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy συναντήθηκε με τον Vučić στην Αθήνα. Με τα δικά του λόγια, ο Ζελένσκι είπε ότι είχε «μια ανοιχτή, ειλικρινή και γόνιμη συνάντηση» στην Αθήνα με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Καλή συζήτηση για τον σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των συνόρων. Για το κοινό μέλλον των εθνών μας στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», είπε ο Ζελένσκι σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Μετά από αυτό, εμφανίστηκαν αναφορές για ένταξη της Σερβίας στην πλατφόρμα επανένταξης της Κριμαίας της Ουκρανίας. Δυστυχώς, ο Ζελένσκι δεν πέτυχε το όνειρό του για προμήθειες όπλων.

Επιπλέον, το όνειρό του να επικυρώσει την εδαφική του ακεραιότητα μέσω του καλύτερου συμμάχου της Ρωσίας, της Σερβίας, ωθήθηκε σε μια κατάσταση αδιεξόδου από τον Vučić.

Ερώτηση Βούτσιτς για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσφέρθηκε να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αλλά με μεγάλη τόλμη.

Η Σερβία φέρεται να πίεσε, για όπλα, και το Κίεβο δεν πρέπει να αναγνωρίσει τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, ένα ανεξάρτητο έθνος, επιβεβαίωσε ένας ισχυρός Γερμανός βουλευτής της ΕΕ.

Έτσι, η Σερβία υποστήριξε στην Ουκρανία, «Εσείς επιβεβαιώνετε ότι η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, κι εμείς θα σας δώσουμε όπλα».

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ουκρανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από το Βελιγράδι, που ανακηρύχθηκε το 2008. Όμως, η Δύση ασκεί πιέσεις στον Ζελένσκι να το κάνει και είναι πολύ πιθανό να το κάνει πολύ σύντομα.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Ουκρανία υποστήριξε την ένταξη του Ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ. Αυτό αποδεικνύει πως το Κίεβο έχει σχέδια να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Αλλά τώρα, ο Βούτσιτς έχει ωθήσει τον Ζελένσκι σε μια δύσκολη κατάσταση. Δε θα έπαιρνε τα όπλα και την υποστήριξη που επιθυμούσε από τη Σερβία αν δεν υποστήριζε την στάση του Βούτσιτς. Ωστόσο, θα χάσει περισσότερα αν ακούσει τον Βούτσιτς.

Οι Κοσοβάροι και η Δύση, σε κάποιο βαθμό, πιστεύουν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο, ενώ η Σερβία είναι απλώς η διευρυμένη Ρωσία. Τώρα, εάν ο Ζελένσκι αναγνωρίσει την στάση της Σερβίας ότι ναι, η Ουκρανία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Σερβίας, η Δύση μπορεί να χάσει την υπομονή της.

Ο Ζελένσκι μπορεί να χάσει την υποστήριξή του από τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας κατά τη διάρκεια του πολέμου και ακόμη και της χρηματικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Και τα δύο αυτά πράγματα είναι σαν ένα ελιξίριο που θέλει ο Zelensky με οποιοδήποτε κόστος. Οπότε, εδώ είναι σχεδόν ένα do-or-die για το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά σαν αλογάκι από τον Βούτσιτς, ο οποίος τον έφερε σε μια επισφαλή θέση όπου τελικά θα έχανε τα πάντα. Το έδαφος της Ουκρανίας υφίσταται ήδη απώλειες καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της χώρας. Η αλλαγή του τόνου του Zelensky μπορεί να επιταχύνει την κατάρρευση.

Ο Ουκρανός ηγέτης αντιμετωπίζει τώρα μια κατάσταση αδιεξόδου ως αποτέλεσμα των στρατηγικών ελιγμών του Βούτσιτς, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail