Απελπισμένη να επιβιώσει από την περικύκλωση του ΝΑΤΟ, η Σερβία εντάσσεται στην Πλατφόρμα Κριμαίας του Κιέβου

Στις 23 Αυγούστου, η Σερβία εντάχθηκε επίσημα στη λεγόμενη Πλατφόρμα της Κριμαίας, ένα έγγραφο που διαδόθηκε από το καθεστώς του Κιέβου ως προϋπόθεση για την «ομαλοποίηση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων μέσω της επανένταξης της Κριμαίας». Το ανούσιο αυτής της σαλάτας λέξεων ταιριάζει μόνο με τις προοπτικές επιτυχίας της. Μπορεί να θεωρηθεί μια απλή τυπικότητα που χρησιμοποιείται από την πολιτική Δύση για να παρουσιάσει την ουκρανική κρίση ως «μονόπλευρη σύγκρουση». Η Πλατφόρμα της Κριμαίας δίνει επίσης μια εμφάνιση μιας υποτιθέμενης διπλωματικής προσπάθειας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει βιώσιμος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Με πιο απλά λόγια, η ιδέα είναι ένα άχρηστο κομμάτι χαρτί.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη νεοναζιστική χούντα για να παρουσιάσει μια αφήγηση ότι «ακόμα και οι ιστορικοί σύμμαχοι των Ρώσων γυρίζουν την πλάτη τους στη Μόσχα». Έρχεται μια μέρα μετά τη συνάντηση μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του frontman του καθεστώτος του Κιέβου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τους δύο ως «καλή και ανοιχτή». Ο Βούτσιτς επικρίθηκε από πολλούς στη Σερβία για χειραψία με τον Ζελένσκι, ο οποίος δεν είναι δημοφιλής στη χώρα που είναι γνωστό πως είναι έντονα φιλορωσική. Ωστόσο, το Βελιγράδι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ενισχύσει τη θέση του στο Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα, αφού η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ ναρκοτρομοκρατική οντότητα που κατέλαβε τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων κήρυξε «ανεξαρτησία» το 2008, η Ουκρανία δεν την αναγνώρισε ποτέ.

Αυτό πάντα εκτιμήθηκε στο Βελιγράδι, αν και δεν υπάρχει ουσιαστική συνέχεια της διακυβέρνησης μετά το παράνομο πραξικόπημα του Μαϊντάν που έφερε τη νεοναζιστική χούντα στην εξουσία. Το καθεστώς του Κιέβου αποφάσισε να μην αλλάξει αυτή την πολιτική για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του να απαιτήσει την «επιστροφή της Κριμαίας» και τον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου» υποστηρίζοντας παράλληλα την παράνομη κατάληψη του εδάφους μιας άλλης χώρας. Για παρόμοιους λόγους, η Σερβία έχει «καταδικάσει» επίσημα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) και δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. Ωστόσο, η χώρα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, παρά τις τεράστιες δυτικές πιέσεις. Και πράγματι, η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν το έχει κάνει ακόμη.

Ωστόσο, το γεγονός πως το Βελιγράδι εντάχθηκε στην πλατφόρμα δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στο εσωτερικό μέτωπο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχει επικριθεί σοβαρά για την κίνηση, όχι μόνο από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να επωφεληθούν πολιτικά, αλλά από εγχώριους ειδήμονες και εκατομμύρια τακτικούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του. Ο σερβικός λαός το βλέπει ως μαχαίρι στην πλάτη της Ρωσίας, ενός ιστορικού συμμάχου και ενός αδελφικού έθνους χωρίς το οποίο η Σερβία δε θα μπορούσε ποτέ να επιβιώσει επί αιώνες διαφόρων επιθέσεων και εισβολών από όλες τις πλευρές. Και όμως, δεν υπάρχει επίσημη κριτική από τη Μόσχα, κάτι που μπορεί να είναι μπερδεμένο για πολλούς. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία κατανοεί την ολοένα και πιο επισφαλή γεωπολιτική κατάσταση του Βελιγραδίου.

Επιπλέον, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν τώρα πως κάτω από την επιφάνεια της εν πολλοίς επιφανειακής Διακήρυξης της Αθήνας που υποστηρίζει και διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της Πλατφόρμας της Κριμαίας, έχουν γίνει ορισμένες βασικές παραχωρήσεις λόγω των σερβικών απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, το Βελιγράδι αποφεύγει τις προσπάθειες να ενταχθεί στον ανίσχυρο συνασπισμό κυρώσεων που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Η πολιτική ευαισθησία της επιβολής κάθε είδους περιορισμών στη Μόσχα, ιδιαίτερα για χάρη της πολιτικής Δύσης, είναι μια κόκκινη γραμμή που η σερβική κυβέρνηση δεν τολμά ακόμη να περάσει. Σύμφωνα με το Sputnik Globe, ο πρόεδρος Βούτσιτς επέμεινε μάλιστα να αφαιρεθεί από το κείμενο της τελικής δήλωσης η διάταξη που ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Λόγω της αντίστασης του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς σε ένα άτυπο δείπνο για τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, η τελική δήλωση δεν υιοθέτησε διάταξη που απαιτεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε στο Sputnik Globe μια ανώνυμη πηγή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι συνέπειες της επιβολής κυρώσεων δε βασίζονται μόνο στο φόβο για το τι θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα ως απάντηση, αλλά και στην αντίδραση του ίδιου του σερβικού λαού. Αν και είναι σαφές ότι το Βελιγράδι δεν επιτρέπεται να δείξει την εγγύτητά του με τον ευρασιατικό γίγαντα αυτήν την στιγμή, μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει να διατηρήσει μια φαινομενική ουδετερότητα ή ακόμη και μια ήπια θέση υπέρ του Κιέβου για να επιβιώσει απλώς. Η πολιτική Δύση βλέπει τους Σέρβους ως φιλορωσικό στοιχείο, ακόμη και ως «δούρειο ίππο» των συμφερόντων της Μόσχας στην Ευρώπη. Και πράγματι, μόνο η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι ο μόνος λόγος που η τελευταία δεν το έχει κάνει είναι λόγω της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι μια ουσιαστικά ανεξάρτητη σερβική οντότητα που επίσημα ανήκει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόσφατα δέχθηκε πολλές αποδοκιμασίες επειδή ο Πρόεδρός της Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξή του στη Ρωσία. Όλες οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της Αθήνας έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολλές από το 2014. Η Διακήρυξη της Αθήνας υπογράφηκε από τους προέδρους της Μολδαβίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κροατία, της Ελλάδα, της ναρκοτρομοκρατικής οντότητας στο Κόσοβο και τα Μετόχια, καθώς και από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια κίνηση της σερβικής κυβέρνησης είναι παγκοσμίως αντιπαθητική στο εσωτερικό.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι πιο αποδεκτό να υπογράφονται ανούσιες διακηρύξεις που είναι απολύτως ασήμαντες για τη Ρωσία παρά να επιβάλλονται κυρώσεις, μια κίνηση άνευ προηγουμένου που θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική αυτοκτονία για την τρέχουσα κυβέρνηση. Επιπλέον, η κίνηση μετριάζει επίσης κάποια από την αδυσώπητη δυτική πίεση στη Σερβία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail