Ο Λίβανος είναι πυριτιδαποθήκη και ο κόσμος δυστυχώς το αγνοεί

Εν μέσω της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας που κεντρίζει τα φώτα της δημοσιότητας, μια ωρολογιακή βόμβα ετοιμάζεται στη Μέση Ανατολή. Οι εντάσεις φουντώνουν κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής Λιβάνου-Ισραήλ, καθώς μια διαμάχη για το τείχος στα σύνορα απειλεί την εύθραυστη ειρήνη της περιοχής.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται τεχνικά σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση από τον Αύγουστο του 2006, μετά από έναν πόλεμο 34 ημερών που στοίχισε πολλές ζωές. Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει γενικά αυτοσυγκράτηση από τότε, οι πρόσφατες προκλήσεις απειλούν να αλλάξουν δραματικά το status quo.

Η Διαμάχη του Τείχους των Συνόρων

Το 2018, οι εντάσεις ξέσπασαν όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους σε αυτό που ο Λίβανος ισχυρίστηκε ως έδαφός του. Οι επακόλουθες διαφωνίες για τα σύνορα και οι εικαζόμενες παραβιάσεις της απόφασης 1701 του ΟΗΕ αύξησαν περαιτέρω τις εντάσεις.

Για την οριοθέτηση των συνόρων, τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τη Γαλάζια Γραμμή μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το Νότιο Λίβανο το 2000. Ωστόσο, η έλλειψη σαφήνειας και η αντιληπτή αδράνεια της UNIFIL συνέβαλαν στην κλιμάκωση της κατάστασης.

Το δίλημμα του χωριού Ghajar

Το χωριό Ghajar, μια αμφισβητούμενη περιοχή, υπήρξε επίκεντρο της διαμάχης. Το Ισραήλ το θεωρεί μέρος των υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε από τη Συρία το 1967, ενώ η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί την προσάρτηση. Το βόρειο τμήμα του χωριού αναγνωρίζεται ως λιβανέζικο έδαφος, δημιουργώντας μια επικίνδυνη αντιπαράθεση.

Σε απάντηση, η Χεζμπολάχ, η πολιτική και στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου, τοποθέτησε σκηνές στην αντίθετη πλευρά της Μπλε Γραμμής στις φάρμες Shebaa, μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Συρίας και Λιβάνου. Αυτή η κίνηση προκάλεσε απειλές για βίαια αντίποινα από το Ισραήλ και έστρεψε τη διεθνή προσοχή στην κρίση.

Παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, η Ουάσιγκτον φέρεται να πίεσε το Λίβανο να απομακρύνει τις σκηνές. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ παρέμεινε σταθερή, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες του Λιβάνου για την κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Σεγιέντ Χασάν Νασράλα εκφώνησε μια τηλεοπτική ομιλία στην οποία είπε ότι «η απελευθέρωση του Γκαζάρ είναι ευθύνη του λιβανικού λαού, του κράτους και της αντίστασης».

Το θέμα εκεί ήταν η ολοκλήρωση ενός ισραηλινού φράχτη ασφαλείας νωρίτερα αυτόν το μήνα που κατέλαβε στην πραγματικότητα ένα τμήμα της λιβανικής γης. Η αμερικανική κυβέρνηση αυτήν την στιγμή παρεμβαίνει για να αναλάβει τη θέση του μεσολαβητή. 

Μια επικείμενη καταστροφή

Με μια ιστορία συγκρούσεων και κλιμακούμενης έντασης, οποιοσδήποτε πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Οι ζωές των αμάχων και οι κρίσιμες υποδομές κρέμονται από μια λεπτή ισορροπία.

Ο πόλεμος Λιβάνου-Ισραήλ του 2006 είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 νεκρούς Λιβανέζους και εκατοντάδες Ισραηλινούς, τη στιγμή που η Χεζμπολάχ –η οποία ήταν η κύρια λιβανική δύναμη που πολεμούσε το Ισραήλ– ήταν σχετικά πρωτόγονη σε σύγκριση με αυτό που είναι σήμερα. Το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ, σχετικά βασικό το 2006, σήμερα έχει αναβαθμιστεί ώστε να περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να καταρρίψουν πολυώροφα κτίρια στο Τελ Αβίβ, όπως οι ισραηλινοί πύραυλοι καταρρίπτουν πολυώροφα κτίρια στη Βηρυτό. Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα διαθέτει ένα μόνιμο στρατό 100.000 ανδρών, χωρίς να περιλαμβάνει τις ειδικές δυνάμεις και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές. Αυτό είναι σχετικό επειδή το 2006, ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το νότιο Λίβανο και συνάντησε μόνο μια δύναμη που υπολογίζεται κατά προσέγγιση πως ήταν περίπου 14.000 άνδρες.

Η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των δύο εθνών της Μέσης Ανατολής είναι επί του παρόντος υψηλή. Οποιοσδήποτε πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει εκατομμύρια, να προκαλέσει ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων στις υποδομές και ακόμη χειρότερα – το θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Η κρίση του Λιβάνου που σιγοβράζει απαιτεί άμεση παγκόσμια προσοχή και διπλωματική παρέμβαση. Η πιθανότητα για μια καταστροφική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει την επείγουσα επίλυση των συνοριακών διαφορών και την αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων. Η αδράνεια και η άγνοια μόνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση, καθιστώντας την έγκαιρη διπλωματία επιτακτική για την αποτροπή της καταστροφής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail