Ποιους στόχους προσπαθεί να επιτύχει η Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα;

Φωτογραφία: "Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία (Πόλεμος Ουκρανία)" από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έχει άδεια σύμφωνα με το CC BY-SA 2.0.
Η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα ήταν η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας. Αργότερα, η κρατική ρητορική συμπληρώθηκε με την ανάγκη απελευθέρωσης και προστασίας του λαού του Ντονμπάς.

Petr Ermilin - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλά διδάγματα έχουν διδαχθεί και η εμπειρία της μάχης αποκτήθηκε ενάμιση χρόνο μετά τη σύγκρουση. Η Pravda.Ru ζήτησε από ειδικούς να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τους στόχους που η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει σήμερα στην Ουκρανία και εάν αυτοί οι στόχοι έχουν αλλάξει σε 18 μήνες.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Konstantin Blokhin, ο πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να αλλάξει το καθεστώς στο Κίεβο.


"Κανείς δεν άλλαξε τους στόχους. Ο Πούτιν τους ανακοίνωσε από την αρχή. Είναι η αποστρατιωτικοποίηση, η αποναζιοποίηση της Ουκρανίας και η απελευθέρωση του Ντονμπάς από την καταπίεση του καθεστώτος του Κιέβου. Με απλά λόγια, αυτή είναι μια κλασική αλλαγή καθεστώτος. Εάν υπάρξει δηλώστε ότι θέλουμε να στερήσουμε τα στρατιωτικά στοιχεία, την ιδεολογία του νεοναζισμού και τα εδάφη του, τότε πρόκειται για αλλαγή καθεστώτος. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής του καθεστώτος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια φιλορωσική κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου, μια εκτεταμένη αλυσίδα βάσεων του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ», εξήγησε ο ειδικός.

Ο Konstantin Blokhin μίλησε επίσης για τα καθήκοντα που αποδείχθηκαν πιο δύσκολα να εκπληρωθούν.

"Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης μπορούσαμε να δούμε τη Δύση να δείχνει την επιθετικότητά της και τη ρωσοφοβία στα καλύτερά της. Η Δύση υποστήριξε άνευ όρων την Ουκρανία και άρχισε να προμηθεύει τόνους όπλων εκεί. Οι εκτεταμένες προμήθειες όπλων από τη Δύση περιέπλεξαν τη διαδικασία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Στην πραγματικότητα, είναι όλη η Δύση που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία. Έτυχε η Ρωσία να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση στο έδαφος της Ουκρανίας", είπε ο Blokhin.

Οι στόχοι είναι ίδιοι, τα εργαλεία είναι διαφορετικά

"Οι στόχοι παρέμειναν ίδιοι, αλλά τα εργαλεία και η τεχνολογία μπορεί να έχουν αλλάξει καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση. Αυτό είναι ένα θέμα τακτικής, αλλά στρατηγικά, ωστόσο, νομίζω ότι έχουμε έναν στόχο. Καταλαβαίνουμε πως αν δεν πετύχουμε τον κύριο στόχο, τότε θα συμβεί ένας νέος γύρος επιθετικότητας εναντίον του κράτους μας», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ανατόλι Γκαγκάριν στην Pravda.Ru.

Διαπραγμάτευση με τη Δύση

Ο στρατιωτικός αναλυτής Alexander Pylaev πιστεύει πως μπορεί κανείς να δει νέους στόχους που αντιμετωπίζει η Ρωσία αυτήν την στιγμή, 18 μήνες μετά τη σύγκρουση. Ένας από αυτούς τους στόχους είναι η ανάγκη διαπραγμάτευσης με τη Δύση, πιστεύει ο ειδικός.

"Έχουν προκύψει νέοι στόχοι. Έχουν επανεξεταστεί. Αυτό προσπαθούσε να προσφέρει το Κρεμλίνο στις δυτικές ελίτ πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Ήταν μια δελεαστική προοπτική, αλλά η Δύση τελικά αποφάσισε ότι θα τα έπαιρνε όλα. Σήμερα , μπορούμε να δούμε πως έχει ξαναεμφανιστεί μια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις με τη Δύση. Φυσικά, το Κρεμλίνο έχει πάντα κατά νου μια πιθανότητα συνομιλιών με "αξιότιμους δυτικούς εταίρους" προκειμένου να αισθάνεται άνετα και να μην ανησυχεί πολύ για τις στρατιωτικές προκλήσεις και το επακόλουθο κόστος», κατέληξε ο Alexander Pylaev.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail