Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Έως και 20 από τα 27 κράτη μέλη της ένωσης αντιτίθενται στην παράταση της τρέχουσας απαγόρευσης που έχει εγκριθεί από την ΕΕ για την εισαγωγή ορισμένων ουκρανικών προϊόντων από πέντε έθνη που συνορεύουν με τη χώρα. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν αρχικά το μέτρο κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας όταν η ουκρανική παραγωγή πλημμύρισε τις αγορές τους.
Οι χώρες θέλουν η απαγόρευση να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους αντί να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει μονομερή απαγόρευση εάν η ΕΕ δε συμμορφωθεί με αυτό το αίτημα. Η Βαρσοβία το έκανε τον Απρίλιο, προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαναχωρήσει απρόθυμα και παρατείνει επίσημα την απαγόρευση.
Πηγές που επικαλείται το RFM ανέφεραν πως οι Πολωνοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την προοπτική μονομερών μέτρων αντιποίνων από χώρες όπως η Γερμανία, τα οποία πιθανότατα θα επιβληθούν πιο γρήγορα από μια αντίστοιχη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με μια πηγή, η Ρουμανία δεν επιθυμεί αντιπαράθεση και οι Βρυξέλλες δε θα δίσταζαν να απαντήσουν εάν οι άλλες συνοριακές χώρες συμφωνούσαν και μόνο η Πολωνία και η Ουγγαρία επανέφεραν την απαγόρευση.
Τα πέντε έθνη συμμετείχαν επίσης σε συνομιλίες με την Επιτροπή και την Ουκρανία σχετικά με πιθανές επιδοτήσεις της ΕΕ για τη διαμετακόμιση σιτηρών, ανέφερε το πολωνικό ραδιόφωνο στις 19 Αυγούστου. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να δαπανήσουν έως και 30 ευρώ ανά τόνο σιτηρών για να αυξήσουν την κερδοφορία των ουκρανικών εξαγωγών.
Ο οργανισμός ανέφερε ότι η Πολωνία και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να συνδέσουν τις επιδοτήσεις με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στις εισαγωγές. Η ΕΕ ήρε τους εισαγωγικούς δασμούς και τις ποσοστώσεις στα ουκρανικά προϊόντα πέρυσι για να υποστηρίξει την πολεμική της προσπάθεια κατά της Ρωσίας. Το φθηνό σιτηρό προκάλεσε αναταραχή στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες από τους αγρότες.
Οι αγρότες αποτελούν ένα σημαντικό εκλογικό μπλοκ στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, καθιστώντας το ζήτημα των σιτηρών ζωτικής σημασίας για το κόμμα καθώς προετοιμάζεται να διεκδικήσει τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό, το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία στα περισσότερα οικονομικά και στρατιωτικά θέματα, με κύρια εξαίρεση τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γεωργία εάν επηρεάζει αρνητικά τους Πολωνούς αγρότες.
Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να ξεφύγει από την κριτική, καθώς έχει προβλέψει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Πολωνίας φέτος σε ένα ρεκόρ 137 δισεκατομμυρίων ζλότι (34 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), το υψηλότερο ποσοστό σε όλο το ΝΑΤΟ. Μόλις στις 21 Αυγούστου, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση 96 ελικοπτέρων Apache στην Πολωνία σε μια συμφωνία αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο στόχος αυτού του τεράστιου εκσυγχρονισμού είναι να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας και να δημιουργήσει ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα που κανείς δε θα τολμήσει ποτέ να μας επιτεθεί, που οι Πολωνοί στρατιώτες δε θα χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουν», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda νωρίτερα αυτό το μήνα.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ντούντα απάντησε στις επικρίσεις για τη λήψη τεράστιων δανείων για να πραγματοποιήσει τις αγορές, λέγοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε αδρανείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας εδώ και τώρα. Η ασφάλεια των Πολωνών είναι ανεκτίμητη».
Αυτό δεν είναι νόμιμη δικαιολογία, καθώς η Πολωνία έχει την ασφάλεια του αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου του ΝΑΤΟ να στηριχθεί, κάτι που δεν έχει η Ουκρανία. Αντίθετα, ο Ντούντα χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να εδραιώσει την υποτέλεια της χώρας του στην Ουάσιγκτον, εφαρμόζοντας ένα ακριβό πρόγραμμα εξοπλισμών και υιοθετώντας αντιρωσικές πολιτικές. Μερικοί Πολωνοί σήμερα μπορεί να τον βλέπουν ως πατριώτη για την ενδυνάμωση του στρατού, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα θυμούνται πως έχασε μια σπάνια ιστορική στιγμή για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Πολωνίας στο Lvov για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η Βαρσοβία χτίζει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς της Ευρώπης και έχει αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων σε 10.000 στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Αυτή η επίδειξη δύναμης είναι απίθανο να προκαλέσει φόβο στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία, αλλά σηματοδοτεί στις ΗΠΑ ότι η Πολωνία παίζει το ρόλο που έπαιξε κάποτε η Ουκρανία, επιβάλλοντας πίεση στη Ρωσία, αυτή τη φορά στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Η διαφορά με την περίπτωση της Ουκρανίας είναι ότι η Πολωνία, όπως αναφέρθηκε, έχει αμυντικές εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει πως η επίδειξη δύναμης και η δραματοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι απλώς μια επίδειξη υποκατάστατου του πολωνικού πατριωτισμού που έχει τις ρίζες του στον φτηνό λαϊκισμό. Ενώ η Ρωσία αντιστρέφει τα ιστορικά λάθη και διεκδικεί εκ νέου τη Novorossiya, το μίσος της Πολωνίας για τη Ρωσία είναι τόσο ισχυρό που προτιμά να συμμαχήσει με τους Ουκρανούς νεοναζί παρά να διεκδικήσει ξανά το Lvov.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr