Φωτογραφία: https://lms.pgu.ac.ir/ |
Anton Kulikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Με διαθέσιμα αποθέματα σίτου, οι ινδικές αρχές θα είναι σε θέση να ασκήσουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές των βασικών αγαθών στη χώρα.
Η απόφαση θα ληφθεί με προσοχή, ανέφερε το Reuters. Η συμφωνία φέρεται πως θα συναφθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτικών εταιρειών.
Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία, οι ιδιωτικές εταιρείες θα ασχοληθούν με τις αγορές σιτηρών. Οι ινδικές αρχές δε θέλουν να συμμετάσχουν απευθείας σε μια τέτοια συμφωνία ορόσημο λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Οι δυτικές κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις ρωσικές προμήθειες τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές, διαβεβαιώνουν δυτικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί. Την ίδια στιγμή, οι αρχές μιας τόσο μεγάλης χώρας όπως η Ινδία αναζητούν επιλογές για να αποφύγουν επιπλέον προβλήματα.
Ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να δώσει στην Ινδία έκπτωση στις τιμές της αγοράς για το σιτάρι.
"Η Ινδία μπορεί εύκολα να λάβει έκπτωση από 25 έως 40 δολάρια τον τόνο από τη Ρωσία. Αυτό διασφαλίζει ότι το κόστος εκφόρτωσης του σιταριού παραμένει πολύ χαμηλότερο από τις τοπικές τιμές", δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος σιτηρών στη Βομβάη.
Από την 1η Αυγούστου, τα αποθέματα σιταριού στην Ινδία ανήλθαν σε 28,3 εκατομμύρια τόνους, που ήταν 20% λιγότερο από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Η Ινδία εισήγαγε τελευταία φορά σιτάρι το 2017, όταν η χώρα αγόρασε 5,3 εκατομμύρια τόνους από ιδιώτες εμπόρους.
Στις αρχές Αυγούστου, η ινδική δημοσίευση The Economic Times ανέφερε πως οι αρχές της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς σίτου από τη Ρωσία σε μεγάλες ποσότητες — περίπου εννέα εκατομμύρια τόνους.
Η ινδική κυβέρνηση εισήγαγε περιορισμούς αποθήκευσης σιταριού για κατασκευαστές και προμηθευτές που ασχολούνται με το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που εισάγονται τέτοιοι περιορισμοί από το 2008. Το Υπουργείο Καταναλωτών της Ινδίας δήλωσε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, να σταθεροποιηθούν οι τιμές, να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και η κερδοσκοπία. Οι περιορισμοί προκάλεσαν αύξηση των τιμών του σιταριού στην Ινδία.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσική Ομοσπονδία το γεωργικό έτος 2021-2022 ανήλθαν σε 38,1 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών σιταριού — 30,7 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας.