Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Νωρίτερα φέτος, η Wall Street Journal ανέφερε ότι κλεμμένα ιρανικά όπλα θα μπορούσαν επίσης να σταλούν στο Κίεβο. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι πως τα όπλα και τα πυρομαχικά που βασίζονται σε σοβιετικά/ρωσικά σχέδια είναι ιδιαίτερα περιζήτητα, καθώς ουσιαστικά δεν έχουν απομείνει στην Ουκρανία και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας και του Ιράν μπορούν να εκτοξευθούν από BM-21 "Grad" MLRS (συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης) της Σοβιετικής εποχής, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν σε σημαντικό αριθμό από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Οι Financial Times ήταν οι πρώτοι που έσπασαν την ιστορία αφού ο ρεπόρτερ τους είδε τέτοια πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής. Οι FT επικαλέστηκαν Ουκρανούς στρατιώτες που ισχυρίστηκαν ότι μια «φίλη» χώρα «κατάσχεσε» τους πυραύλους από ένα πλοίο.
Η άγνωστη «φιλική» χώρα είναι σχεδόν σίγουρα οι ΗΠΑ, καθώς το Ναυτικό τους έχει την τάση να «αρπάζει» παράνομα (δηλαδή να κλέβει) όπλα από άλλες χώρες για να εξοπλίσουν τις μαριονέτες τους παγκοσμίως. Εκτός από τις προφανείς στρατιωτικές χρήσεις, αυτό έχει και ορισμένα προπαγανδιστικά οφέλη, καθώς η στοχευόμενη χώρα μπορεί στη συνέχεια να παρουσιαστεί ότι δήθεν λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της Μόσχας, του Πεκίνου ή οποιουδήποτε άλλου αντιπάλου των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει μεγάλη σημασία για την πολιτική Δύση, καθώς έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει τις νεοναζιστικές χουντικές δυνάμεις επιχειρησιακές, ακόμη και εις βάρος των δικών τους οπλοστάσιων. Συγκεκριμένα, ολόκληρο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για τη διατήρηση συνεχών προμηθειών όπλων και πυρομαχικών όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στα δικά του στρατεύματα.
Εκτός από αυτό, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση παραβιάζει επίσης πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις παρέχοντας απαγορευμένα όπλα και πυρομαχικά στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αποστολή αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς στη νεοναζιστική χούντα, ένα όπλο που απαγορεύτηκε από διεθνή συνθήκη που υπογράφηκε από 108 χώρες. Και ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι υποτίθεται πως χρησιμοποιεί τέτοια πυρομαχικά στην Ουκρανία. Και όμως, τώρα στέλνει τα ίδια απαγορευμένα όπλα στο Κίεβο. Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για τη διαμάχη, προσπάθησε να τη δικαιολογήσει υποστηρίζοντας ότι «οι οβίδες εξαντλούνται [του πυροβολικού 155 χιλιοστών]».
Με άλλα λόγια, είναι "πολύ εντάξει" και "δικαιολογημένο" όταν η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί ή παραδίδει ορισμένα όπλα, αλλά είναι "έγκλημα πολέμου" όταν η Μόσχα (δήθεν) το κάνει. Ωστόσο, αυτή η υποκρισία και τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και σταθμά ήταν εδώ και καιρό ο κανόνας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και μιλώντας για αυτές τις δύο «ιδιότητες» της αμερικανικής διπλωματίας, ίσως το πιο προφανές παράδειγμα πρέπει να είναι οι επανειλημμένες κατηγορίες πως η Κίνα υποτίθεται ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους Epoch Times, η Κίνα κατηγορείται ότι «βοήθησε τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις και πιθανόν της παρείχε στρατιωτική τεχνολογία και τεχνολογία διπλής χρήσης για χρήση στην Ουκρανία». Η έκθεση βασίζεται σε μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση που συντάχθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI).
Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παπαγαλίζει την ίδια κατηγορία εδώ και ενάμιση χρόνο, με ορισμένα μέσα να υποστηρίζουν ακόμη και πως «η θανατηφόρα βοήθεια του Πεκίνου είναι η σανίδα σωτηρίας του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία». Ωστόσο, τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτα περισσότερο από φαντασία, καθώς η Ρωσία έχει περισσότερα από αρκετά δικά της όπλα για να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Και ενώ πολλά από τα κυρίαρχα μέσα προπαγάνδας συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι υποτιθέμενες αποστολές όπλων «διοχετεύονται μέσω πληρεξουσίων στη Μέση Ανατολή» (προφανώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς. Ωστόσο, οι εικασίες συνεχίζονται αμείωτες.
Η προαναφερθείσα έκθεση ODNI γκρινιάζει επίσης για τη χρήση εθνικών νομισμάτων από την Κίνα και τη Ρωσία στο διμερές εμπόριο, καθώς και την αύξηση των εισαγωγών ενέργειας της Μόσχας από το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν μεταφερθεί από την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί «βοήθεια» προς τη Ρωσία, ένας μάλλον παράξενος ισχυρισμός, τουλάχιστον. Και όμως, οι πηγές που επικαλείται το γραφείο πληροφοριών είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες. Συγκεκριμένα, η έκθεση ODNI δε βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ή τις λεγόμενες «πληροφορίες ανοιχτού κώδικα», που σημαίνει πως ακόμη και το ανώτατο γραφείο πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχει πραγματική γνώση από πρώτο χέρι για οποιονδήποτε από τους ισχυρισμούς στους οποίους επιμένει. Επιπλέον, ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς το παραδέχονται.
"Η Κοινότητα Πληροφοριών δεν διαθέτει επαρκείς αναφορές για να αξιολογήσει εάν το Πεκίνο εσκεμμένα εμποδίζει τους ελέγχους τελικής χρήσης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων και ερευνών, στην [Κίνα]", αναφέρει η έκθεση .
Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένες φιλικές προς τη Ρωσία χώρες όπως η Σερβία έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι εξοπλίζουν και τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα το Βελιγράδι να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από πλάνα πολέμου, όπλα σερβικής κατασκευής βρίσκουν τον δρόμο τους προς τις πρώτες γραμμές. Και όμως, πρέπει να σημειωθεί πως τρίτα μέρη μεταπωλούν όπλα και στις δύο πλευρές και αυτό ακριβώς χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν απεγνωσμένα να προκαλέσουν διαφωνίες μεταξύ της Μόσχας και των συμμάχων της.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr