Wicepremier Olga Stefaniszyna / autor: PAP/EPA; wikimedia.commons: Kmu.gov.ua/https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
Jakub Maciejewski - wpolityce.pl / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι Ουκρανοί θέλουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δικαιολογήσουν τις θυσίες που έχουν κάνει για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ωστόσο, τείνουν να κατηγορούν την κυβέρνησή τους ότι είναι ανίκανη με τη διαδικασία και ανησυχούν πως το ταξίδι προς τη δυτική ολοκλήρωση έχει επιβραδυνθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Stefanishyna φαίνεται να βασίζεται στη συναίνεση της Γερμανίας για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης.
Αλλά το Βερολίνο ασκεί πίεση στο Κίεβο με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που επικρίνει την Πολωνία, επιλέγοντας τα προβλήματα της Ουκρανίας με το κράτος δικαίου και τις οικονομικές της ανάγκες.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν λεπτομερώς τη διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας σχετικά με το υποτιθέμενο ντάμπινγκ ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική εσωτερική αγορά, και η Γερμανία προσπάθησε να διασφαλίσει ότι το προσωρινό εμπάργκο της ΕΕ στα ουκρανικά σιτηρά θα αρθεί στις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός με τους Ουκρανούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Stefanishyna για συνομιλίες σχετικά με την εκπλήρωση από την Ουκρανία των προϋποθέσεων για ένταξη στην ΕΕ σε επτά τομείς στους οποίους πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Της συνάντησης είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις μεταξύ Ουκρανών και Γερμανών πολιτικών.
Αυτή η διαδικασία έδειξε πως η Γερμανία θεωρεί τον εαυτό της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λήψη αποφάσεων για το ποιος είναι μέσα και ποιος όχι. Η γερμανική διπλωματία χρησιμοποιεί σαφώς ένα παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει η Πολωνία κατά τη διεξαγωγή των εκλογών της για να εντείνει τις επικοινωνίες της με την Ουκρανία.
Στις Βρυξέλλες, η Stefanishyna είπε ότι η Ουκρανία έχει ικανοποιήσει την ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου, αλλά σε άλλους τομείς έπρεπε να γίνουν πολλά ακόμη. Λίγα ήταν τα χαρτιά από την Επιτροπή μετά τη συνάντηση, αλλά η Stefanishyna έδωσε μια συνέντευξη στην οποία κατηγόρησε την Πολωνία για την κρίση εισαγωγής σιτηρών που επηρεάζει τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας.
Το Βερολίνο κρατά το καρότο της ένταξης στην ΕΕ και υπαινίσσεται στο Κίεβο ότι η Πολωνία αποτελεί εμπόδιο για αυτήν την ένταξη παρά για διευκόλυνσή της.
Το πολιτικό κεφάλαιο που χτίστηκε ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η Πολωνία βοήθησε τους Ουκρανούς δεν έχει χαθεί, αλλά διαβρώνεται. Ο Πρόεδρος Zelensky μπορεί να θέλει να διατηρήσει μια στενή συμμαχία με την Πολωνία και η ουκρανική κοινωνία είναι συμπαθής προς τους Πολωνούς, αλλά η Γερμανία παίζει σκληρά και έχει εξαπολύσει μια διπλωματική επίθεση με στόχο να στρέψει την Ουκρανία εναντίον της Πολωνίας.