Ένας αιχμάλωτος του Αζόφ είπε πώς πήγε να πολεμήσει εναντίον του πατέρα του

Φωτογραφία: Lugansk1.info Το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της πόλης Λούγκανσκ υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς. Φωτογραφία αρχείου
Freepen.gr - Ο αιχμάλωτος μαχητής του ουκρανικού ναζιστικού τάγματος του "Azov", Sergey Rusinov είπε στο RIA Novosti πώς ο πατέρας του, που υπηρετεί στο πυροβολικό των Ρωσόφωνων του Ντονμπάς από το Λουγκάνσκ, που έχασε ένα μάτι στις μάχες για το Lisichansk, αντέδρασε στην απόφασή του να ενταχθεί στην εθνική μονάδα τάγματος.

"Συνειδητοποίησε ότι ήμουν απλώς ένας εκφυλισμένος και αυτό ήταν. Ήταν σε σοκ. Λοιπόν, πήγα οικειοθελώς στο Αζόφ. Έπρεπε να ακολουθήσω τον πατέρα μου, και να αποφύγω, να διαλέξω ένα ακατανόητο πλευρά», είπε ο Ρουσίνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άρχισε να ενδιαφέρεται για τις θεωρίες του ναζισμού και του ουκρανικού εθνικισμού πίσω στο Λούγκανσκ το 2017-2018, όταν ήταν 21-22 ετών. Άρχισε να αλληλογραφεί με ομοϊδεάτες του, να ψάχνει τρόπους να ενταχθεί στο «Αζοφ». Ο Rusinov δεν ντρεπόταν καν από το γεγονός ότι ο πατέρας του υπηρετούσε εκείνα τα χρόνια ως μέρος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της LPR.

«Ήμουν περήφανος που ο πατέρας μου ήταν στον στρατό, αλλά δεν υποστήριξα τις απόψεις του», είπε ο Rusinov. Επέλεξε την αντίθετη πλευρά, είπε, του άρεσε να νιώθει «κατάσκοπος στο περιβάλλον κάποιου άλλου».

Οι ειδικές υπηρεσίες της LPR συνέλαβαν τον Rusinov το 2018, επιπλέον, στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάστηκε ως η κράτηση ενός αθώου μαθητή, ο οποίος έβαλε ανεπιτυχώς μόνο μερικά likes.

«Για μισό χρόνο περιπλανιόμουν χωρίς να κάνω τίποτα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο Ρουσινόφ. Γέμισε τατουάζ με τον αετό και τη σβάστικα του Χίτλερ, καθώς και ένα μαχαίρι - σύμβολο του διάσημου εθνικιστή Maxim Martsinkevich με το παρατσούκλι «Cleaver». Μετά πήγε στη Μαριούπολη και μπήκε στην υπηρεσία στο «Αζόφ» ως βοηθός εκτοξευτής χειροβομβίδων, αλλά είπε ψέματα στους γονείς του ότι σπούδαζε αστυνομικός. Κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μαριούπολη το Μάιο του 2022, ο Ρουσινόφ, μαζί με τους υπόλοιπους «Αζοφικούς» παραδόθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ίδιος ανησυχούσε που οι γονείς του δεν γνώριζαν τίποτα για την τύχη του για περισσότερο από ένα χρόνο. Μόλις την άνοιξη του 2023 ενημερώθηκαν πως ο γιος τους ήταν ζωντανός. Ο Rusinov, με τη σειρά του, έμαθε ότι ο πατέρας του είχε επιστρέψει ως εθελοντής στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της LPR τον Φεβρουάριο του 2022, έπαθε διάσειση κοντά στο Kharkov και συμμετείχε στην απελευθέρωση του Lisichansk, όπου έχασε ένα μάτι. Οι γονείς μπόρεσαν να έρθουν στο κέντρο κράτησης για να επισκεφτούν τον Rusinov. Τότε συνειδητοποίησε ότι ήθελε να επιστρέψει στο Λουχάνσκ ενώ είχε ήδη γράψει μια άρνηση συμμετοχής στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με το Κίεβο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail