Ενώ οι Ουκρανοί πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή, ο Ζελένσκι ασκεί πίεση σε αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας σταματάει σε ένα ουρλιαχτό σταμάτημα, αποτυγχάνοντας να επιτύχει τους στόχους της, εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Θα παραδεχτεί την ήττα το καθεστώς του Κιέβου; Θα πολεμήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky με τους Ρώσους μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό; Πόσο από την ουκρανική γη θα παραμείνει στην πραγματικότητα Ουκρανία;

Το ζήτημα του αμφισβητούμενου εδάφους είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Αξιωματούχοι της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ διατυπώνουν ακόμη και την ιδέα να εγκαταλείψουν σημαντικό ουκρανικό έδαφος για να τερματιστεί ο πόλεμος και να εγκαινιαστεί η ειρήνη, μια ιδέα που μπορεί να ήταν αδιανόητη πριν από την ουκρανική αντεπίθεση.

Αν και μπορεί κανείς να εικάζει πέρα ​​δώθε για το ποια γη θα γίνει ρωσική και ποια θα μείνει ουκρανική, κάτι πολύ πιο απαίσιο συμβαίνει πέρα ​​από τα μάτια του κοινού για το τι θα συμβεί στην επικράτεια που θα παραμένει Ουκρανία.

Ενώ οι ειδικοί των μέσων ενημέρωσης είναι απασχολημένοι με την παρακολούθηση των εδαφικών απωλειών και κερδών που έχει η Ουκρανία, το καθεστώς του Κιέβου συναντά αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες για να πουλήσει ουκρανική γη και υποδομή.

Ακόμη και πριν η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας ολοκληρώσει τον πρώτο της χρόνο, ο Ζελένσκι είχε συναντήσεις με διάφορες αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων για να «ανοικοδομήσει την Ουκρανία».

Για τους αμύητους, η «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» ακούγεται σαν μια απολύτως λογική και νόμιμη πρωτοβουλία στον απόηχο ενός καταστροφικού πολέμου. Ωστόσο, ο Zelensky δεν έχει συναντηθεί με καμία μέση εταιρεία.

Προετοίμαζε ενεργά το έδαφος για την επενδυτική εταιρεία BlackRock με έδρα τη Νέα Υόρκη να αναλάβει σημαντικές μερίδες των ουκρανικών οικονομικών, πρωτίστως διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην παροχή συμβουλών στο Κίεβο για το πώς να χειριστεί τις μεταπολεμικές επενδύσεις και τη χρηματοδότησή του.

Η BlackRock είναι μια διαβόητη εταιρεία «διαχείρισης επενδύσεων» που έχει συνεργαστεί στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα για την υπερ-ιδιωτικοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, γης και υποδομών.

Ο μεγαλύτερος «διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων» στον κόσμο, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δύση και λειτουργεί ακόμη και ως σύμβουλος ευρωπαϊκών τραπεζών. Φυσικά, εμπλέκεται και στο lobbying δυτικών αξιωματούχων, υπαγορεύοντας ουσιαστικά και δημιουργώντας πολιτική προς όφελός της.

Ωστόσο, με το ΝΑΤΟ να διεισδύει στα ανατολικά, αναμένεται πως οι χώρες θα παραδώσουν τους δημόσιους θεσμούς τους ακόμη περισσότερο στους δυτικούς καπιταλιστές καθώς ασπάζονται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Είναι στην καταγεγραμμένη ιστορία ότι κατά τη διάρκεια του παρθενικού πραξικοπήματος της Ουκρανίας το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στενά.

Η τότε Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victory Neuland βρισκόταν άμεσα στο έδαφος υποστηρίζοντας τη φασιστική ανατροπή της ουδέτερης κυβέρνησης της Ουκρανίας για μια φιλοδυτική.

Αργότερα, ένα τηλεφώνημα που διέρρευσε αποκάλυψε ότι η Neuland επέλεγε και διάλεγε ποιοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν καλύτεροι για να εισέλθουν στο νέο καθεστώς που εγκατέστησε το πραξικόπημα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Ουκρανία κατευθυνόταν προς ένα μακρύ δρόμο ιδιωτικοποιήσεων - οι υποστηρικτές του νέου καθεστώτος έκαψαν ακόμη και ένα κτίριο συνδικάτων με ανθρώπους μέσα.

Μέχρι σήμερα, τα θύματα δεν έχουν δει δικαιοσύνη καθώς οι δράστες είναι ελεύθεροι.

Τώρα, υπό το πρόσχημα του πολέμου, το καθεστώς του Κιέβου έχει κάνει σημαντικά βήματα για να φέρει περαιτέρω τους σάπιους καρπούς του Maiden Coup. Οι εξουσίες του Ζελένσκι εν καιρώ πολέμου του επέτρεψαν να απαγορεύσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τον Αύγουστο του 2022, το Κίεβο επικύρωσε το «Νόμο 5371», ο οποίος αφαιρεί όλα τα εργασιακά μέτρα προστασίας – επηρεάζοντας περίπου το 70 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας.

Πολλοί νεοφιλελεύθεροι θα υποστήριζαν ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο έλεγχος των εξαγωγών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά ο νόμος εισήχθη για πρώτη φορά το 2021 και δεν μπόρεσε να ψηφιστεί τότε λόγω της αντίθεσης των συνδικάτων.

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός πως ο Ζελένσκι και ο στενός κύκλος του ήταν διαβόητοι για τις διεφθαρμένες οικονομικές τους υποθέσεις.

Πριν από τον πόλεμο, αποκαλύφθηκε από τα Pandora Papers ότι ο Ζελένσκι και οι σύμμαχοί του είχαν κρυμμένα χρηματικά ποσά σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούσαν να εντοπιστούν σε αυτούς και αγνοώντας το γεγονός πως συμμετείχαν σύμμαχοι του Ζελένσκι, οι τοπικοί θεσμοί θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν πώς τα απέκτησαν.

Με τη διάλυση της συνδικαλιστικής εξουσίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός δρόμου, το καθεστώς του Κιέβου προχώρησε σε  πλειστηριασμό των κρατικών επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπήρξαν πολλαπλές προσπάθειες να δημοπρατηθούν ορισμένα από τα ίδια περιουσιακά στοιχεία πριν από την στρατιωτική επιχείρηση του 2022, χωρίς αποτέλεσμα.

Η επένδυση δεν ήταν τόσο ελκυστική για τους Αμερικανούς καπιταλιστές επειδή υπήρχαν ακόμη πολλά εμπόδια -κυρίως νομικά- που θα έκαναν τα ουκρανικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία ελκυστική επένδυση.

Με τα εργατικά συνδικάτα και την πολιτική αντιπολίτευση μακριά, η διείσδυση των ξένων θα γίνει τώρα όχι μόνο εύκολη, αλλά ακόμη και ανταγωνιστική, και ως εκ τούτου κερδοφόρα -όχι μόνο για τους Αμερικανούς καπιταλιστές αλλά και για εκείνους που τελικά θα επωφεληθούν από το λόμπι χρημάτων- Zelensky and Co.

Η ξένη βοήθεια που δόθηκε στο Κίεβο για να αποκρούσει τους Ρώσους επίσης δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Ενώ οι ΗΠΑ βλέπουν τη μάχη με τους Ρώσους ως χρήματα που ξοδεύονται καλά, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναμένει μια επιπλέον απόδοση της επένδυσης.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επισημαίνονται διάφορα στοιχεία που αφορούν τον πλειστηριασμό κρατικών επενδύσεων, την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και το άνοιγμα της χώρας στην ξένη διείσδυση.

Εταιρείες όπως η BlackRock θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της πώλησης και της ιδιωτικοποίησης κάθε τελευταίου διαθέσιμου περιουσιακού στοιχείου.

Ο Ζελένσκι οδήγησε την Ουκρανία στη φυσική κατάληξη του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος Maiden. Μια κάποτε ουδέτερη χώρα που τώρα μετατράπηκε σε κράτος υποτελές των ΗΠΑ, το Κίεβο όχι μόνο θυσίασε χιλιάδες Ουκρανούς άντρες στο βωμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αλλά έχει πουλήσει κυριολεκτικά ολόκληρη τη χώρα στους Αμερικανούς καπιταλιστές.

Με πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ της BlackRock, της JP Morgan και άλλων επενδυτικών εταιρειών για την «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», η μοίρα της χώρας - ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται μετά την επίτευξη της ειρήνης - θα εξαρτάται από την άρχουσα τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ζελένσκι, αντί να αναζητά την ειρήνη, ενεργεί ενεργά ως πωλητής ενώ χιλιάδες συμπατριώτες του σφάζονται στην πρώτη γραμμή.

Αναφέρθηκε μάλιστα να είπε ότι αυτή η κατάσταση είναι «η μεγαλύτερη ευκαιρία στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», σε σχέση με τις εισερχόμενες μεταπολεμικές επενδύσεις.  

Πολύ λίγα είναι εμπόδια για τους δυτικούς καπιταλιστές να εισέλθουν και να υπερ-ιδιωτικοποιήσουν ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία μετά την εισβολή, με την BlackRock στην πρώτη γραμμή να συμβουλεύει τις ξένες επενδύσεις της Ουκρανίας και την εργατική αντιπολίτευση εντελώς εκσπλαχνισμένη.

Σαφώς, αυτό ήταν το μονοπάτι για την Ουκρανία όταν το καθεστώς πραξικοπήματος του 2014 ανακοίνωσε τις διάφορες προθέσεις του να καταπολεμήσει το εργατικό κίνημα.

Για τη διεφθαρμένη παρτίδα στην Ουκρανία και την οικονομική άρχουσα τάξη στις ΗΠΑ, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν πλουσιότεροι και πιο βρόμικοι.

Το μόνο που κόστισε ήταν το απλό τίμημα εκατοντάδων χιλιάδων ζωών που χάθηκαν και μια χώρα που κάποτε ήταν κυρίαρχη να γίνει παιδική χαρά για την οικονομική τάξη των ΗΠΑ.

Καθώς οι μεσίτες της ειρήνης καταστρώνουν ένα σχέδιο για το πώς θα φαίνονται πιθανότατα τα νέα σύνορα της Ουκρανίας, ένα είναι σίγουρο - το νέο πρόσωπο της Ουκρανίας εντός των συνόρων της θα δημιουργηθεί πλήρως από και για τις δυτικές ελίτ.

* Ο Shabbir Rizvi  είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail