Κινέζος ειδικός συνέκρινε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας με ένα βέλος στο κορδόνι του τόξου

ΑΡ Photo / Jason Lee, ΡΟΟL
Freepen.gr - Το βέλος στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι ήδη στο τόξο και μπορεί να εκτοξευτεί ανά πάσα στιγμή, η Ουάσιγκτον κάνει ορισμένες χειρονομίες για την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει την σκληρή πολιτική της απέναντι στο Πεκίνο, έτσι οι συχνές επισκέψεις Αμερικανών πολιτικών στην Κίνα δεν φέρνουν πολλά αποτελέσματα, είπε στο RIA Novosti ο Διδάκτωρ Επιστημών στο Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών του Southwestern Jiaotong University, Qian Yaxu.

Ολοκληρώνεται την Τετάρτη η επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους και Αμερικανούς επιχειρηματίες. Η Raimondo είναι η τέταρτη ανώτερη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κίνα τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Κίνα . Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κίνα συχνά, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι σπουδαία. Εξάλλου, αν δούμε τις εξωτερικές εκδηλώσεις, θα δούμε πως, στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν έναν ψυχρό πόλεμο εναντίον της Κίνας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών, καθώς και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που ήταν ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για την σταθερότητα της παγκόσμιας παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε ο Qian Yaxu.

Ταυτόχρονα, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι με τέτοιες ενέργειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν δυσαρέσκεια με τον έξω κόσμο και κάποια ζημιά στον εαυτό τους, επομένως το γεγονός πως τώρα στέλνουν αξιωματούχους στην Κίνα είναι ένα είδος χειρονομίας που αποσκοπεί στην εξομάλυνση της εξωτερικής και εσωτερικής δυσαρέσκειας. «Αλλά τα αποτελέσματα αυτού είναι μικρά», τονίζει ο ειδικός.

"Δεν έχουν ειλικρίνεια. Πάρτε την τρέχουσα επίσκεψη της Raimondo. Μπορείτε να δείτε πόσες απαιτήσεις έχει από την Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πολλές αβάσιμες κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, η Raimondo δε μιλά για την ακύρωσή τους, λέει ότι η ακύρωση δε συζητείται, καθώς εισήχθησαν για λόγους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Αλλά αυτό είναι μάλλον ανειλικρινές, γιατί, ταυτόχρονα, έχουν κάποιες απαιτήσεις από την Κίνα. Δηλαδή, δε θα άρουμε τις κυρώσεις, αλλά πρέπει να αυξήσετε τον αριθμό των Κινέζων τουριστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την αποκατάσταση της αμερικανικής τουριστικής βιομηχανίας και ούτω καθεξής», εξηγεί ο Qian Yaxu.

Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κάποιες χειρονομίες προς την Κίνα σε τομείς όπου δεν υπάρχουν έντονες αντιφάσεις, αλλά αυτό δε θα βοηθήσει να αλλάξει η συνολική πορεία ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δε δείξουν ειλικρίνεια στις ενέργειές τους, δεν σταματήσουν να καταφεύγουν στην πρακτική των ψυχρών πολέμων, τότε (οι σχέσεις) δε θα αλλάξουν», είπε.

«Στην πραγματικότητα, τώρα το βέλος είναι ήδη στο τόξο και μπορεί να εκτοξευτεί ανά πάσα στιγμή, είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά και οι δύο χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις, οπότε δεν τολμούν να ρίξουν το βέλος τόσο εύκολα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη», σημείωσε επίσης ο Qian Yaxu.

Είναι πεπεισμένος πως όταν οι ΗΠΑ σταματήσουν να παίζουν το οικονομικό χαρτί, θα περάσουν στο στρατιωτικό. 

«Ως εκ τούτου, πρόσφατα βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, τα στενά της Ταϊβάν, σπρώχνουν τους συμμάχους τους στο προσκήνιο - το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες καταφεύγουν συνεχώς σε στρατιωτικά χαρτιά, πραγματοποιώντας προκλήσεις κατά της Κίνας. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», πιστεύει ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail