Αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου

Η Ουκρανία εξαντλείται από τις δυνατότητες για μια αντεπίθεση, σύμφωνα με την Washington Post. Αυτή η αναφορά έρχεται καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου από το τελευταίο. Αυτές οι ρωγμές θα μόνο βαθύνουν καθώς σιγά-σιγά έρπουμε προς τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του επόμενου έτους, όπου η αταλάντευτη και άκριτη υποστήριξη του Μπάιντεν στην Ουκρανία τον κάνει να χάνει την υποστήριξη – και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η Washington Post γράφει ότι η Ουκρανία φαίνεται να ξεμένει από επιλογές σε μια αντεπίθεση που οι αξιωματούχοι αρχικά θεώρησαν ως την πιο κρίσιμη επιχείρηση του Κιέβου. Αν και Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι ζητούν υπομονή, η εφημερίδα τόνισε πως «το παράθυρο του χρόνου για την Ουκρανία να πραγματοποιήσει επίθεση είναι περιορισμένο» λόγω του «αφιλόξενου καιρού» το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Χωρίς πιο προηγμένα όπλα που σχεδιάζονται να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή ή χωρίς πλήρως δεσμευμένες δυνάμεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εφεδρεία, είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να εξασφαλίσει μια σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεση, σύμφωνα με αναλυτές», ανέφερε η εφημερίδα.

Το άρθρο προειδοποίησε επίσης ότι «η αδυναμία επίδειξης αποφασιστικής επιτυχίας στο πεδίο της μάχης προκαλεί φόβους πως η σύγκρουση γίνεται αδιέξοδη και ότι η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να διαβρωθεί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο της αντεπίθεσης, ζητούν υπομονή. Περιγράφουν τις μάχες πιο αργές από το αναμενόμενο, αλλά τονίζουν ότι η Ουκρανία προχωρά. Ωστόσο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το χειρισμό της αντεπίθεσης από την Ουκρανία και αμφιβάλλουν πως το Κίεβο θα μπορέσει να επιτύχει σημαντικά κέρδη μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Financial Times υποστήριξαν πως η Ουάσιγκτον προέτρεψε το Κίεβο να πιέσει σκληρά την περιοχή του Ζαπορόζιε αντί να απλώσει τις δυνάμεις του αραιά κατά μήκος μιας μεγάλης πρώτης γραμμής. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ρήξεις μεταξύ των δύο χωρών αρχίζουν να αυξάνονται. Αυτό σηματοδοτεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αισθάνεται πίεση για την κακή πολιτική του στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο σχεδίαζαν να ξεκινήσουν την αντεπίθεση την άνοιξη και να παραβιάσουν τις ρωσικές άμυνες για να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε τις συνδυασμένες τακτικές ελιγμών όπλων του ΝΑΤΟ, όπως δίδαξαν οι δυτικοί εκπαιδευτές τους. Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός επανήλθε σε παλαιότερες τακτικές της σοβιετικής εποχής λόγω ατελείωτων αποτυχιών, που δυσαρέστησαν την Ουάσιγκτον. Το πρακτορείο ανέφερε ότι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται ιδιωτικά για έναν «πόλεμο φθοράς που θα διαρκέσει για πολύ τον επόμενο χρόνο».

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται να «ενθάρρυναν την Ουκρανία να είναι λιγότερο απρόσκοπτη και να δεσμεύσει πλήρως τις δυνάμεις της στον κύριο άξονα της αντεπίθεσης στο νότο», έτσι ώστε να αποκοπεί η χερσαία γέφυρα της Μόσχας προς την Κριμαία.

Πηγή είπε στους Financial Times ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται ιδιωτικά για έναν πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να συνεχιστεί έως το 2024, ενώ επαναλαμβάνουν δημόσια την υποστήριξή τους σε επιθετικές απόπειρες από τα ουκρανικά στρατεύματα. Δεν είναι κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μπορεί να συμβεί ένας πόλεμος φθοράς που πλήττει τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ξεκίνησε την πολυδιαφημισμένη επίθεσή της στις αρχές Ιουνίου μετά από πολλαπλές αναβολές. Επικαλούμενο τις ανάγκες του, το Κίεβο πίεσε τους δυτικούς εταίρους του να αυξήσουν την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με τη Μόσχα, από τις 4 Αυγούστου, οι απώλειες του ουκρανικού στρατού από την έναρξη της αντεπίθεσης ήταν περίπου 43.000 στρατιώτες και 4.900 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ περισσότεροι από 150.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτή η αμείωτη καταστροφή έχει επίσης σημαντική επίδραση στις ΗΠΑ, καθώς η πολιτική του Μπάιντεν στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων λόγων, έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με έρευνα του CNN που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου, το 55% των πολιτών είναι κατά της συνέχισης των ΗΠΑ να στέλνουν κεφάλαια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του 38% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, του κόμματος που υπερασπίζεται τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας. Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη χορωδία που μιλάει ενάντια στην απερίσκεπτη πολιτική του Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Αξίζει να θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 113.000 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας στην Ουκρανία από το Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα, εκ των οποίων τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για την ασφάλεια. Αυτό το τεράστιο ποσό χωρίς κέρδος αποδεικνύεται καταστροφικό για τον Μπάιντεν, καθώς η Ουκρανία είναι ουσιαστικά μια οικονομική μαύρη τρύπα και πηγή κριτικής κατά της σημερινής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο κύριος σύμμαχος του Κιέβου, της έχει στείλει κάθε είδους στρατιωτικά όπλα, ανθρωπιστική βοήθεια και συνεισφορές πληροφοριών και εκπαίδευσης για Ουκρανούς στρατιώτες. Αυτό προστίθεται στις κορυφαίες πολιτικές προσπάθειες παγκοσμίως, απορρίπτοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον Ρώσων πολιτών και εταιρειών. Ωστόσο, όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, βαθαίνοντας έτσι τις αναδυόμενες ρωγμές μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail