Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαπραγματευτούν όρους ειρήνης με τη Ρωσία

Φωτογραφία: Komsomolskaya Pravda/Russian Look
Η Ουκρανία ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Petr Ernilin - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Pravda.Ru προσπαθεί να αναλογιστεί πώς μπορεί να μοιάζει η νέα συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον.

"Η Ουκρανία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια διμερή συμφωνία σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Αυτές οι εγγυήσεις θα ισχύουν έως ότου η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, που είναι η πιο αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας", έγραψε ο Yermak στο κανάλι του στο Telegram.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα είναι συγκεκριμένες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, είπε επίσης προσθέτοντας πως πρόκειται για αμυντική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και κυρώσεις.

Ιστορικό

Τα νέα για τέτοιες διαπραγματεύσεις εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Σημαντικό μέρος της ατζέντας της συνόδου κορυφής αφιερώθηκε στην ουκρανική κρίση και στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τη δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ. Οι εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία είναι σημαντικές, αλλά η πιο σημαντική πτυχή είναι η προμήθεια όπλων, είπε τότε ο Στόλτενμπεργκ.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας Oleksiy Danilov τόνισε πως οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις πυρηνικές δυνάμεις της G7 είναι σημαντικές για την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνάψει νέες συμφωνίες σε σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

"Μεταφράζουμε τώρα κάθε συμφωνία που επιτύχαμε με τους εταίρους στο Βίλνιους σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε όλες οι συμφωνίες να έχουν σίγουρα αποτελέσματα. Μια καλή σύνοδος κορυφής θα πρέπει επίσης να φέρει καλά αποτελέσματα", τόνισε.

Σχολιάζοντας αυτή την ιδέα, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «δεν είναι εναντίον» τέτοιων διαπραγματεύσεων, αλλά με έναν όρο. Τόνισε επίσης πως η Ουκρανία ήταν αυτή που αρνήθηκε τις εγγυήσεις ασφαλείας που κατοχυρώθηκαν σε προσχέδια συμφωνιών μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη συζήτηση ζητημάτων αυτού του είδους, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Βήμα προς την ειρηνευτική συμφωνία;

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Anatoly Matviychuk δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Lenta.ru πως οι διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να γίνουν ένα βήμα προς την ειρήνη.

"Το μπλοκ [ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr] Zelensky ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Καταλαβαίνω πως ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης, πρέπει να διαπραγματευτεί την "τιμή" αυτής της συνθήκης […] Πιθανότατα, αρχίζουν να δημιουργούν ευκαιρίες για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης", είπε ο Matviychuk.

Η Ρωσία δε θα προσκληθεί σε τέτοιες συνομιλίες, πρόσθεσε.

«Διάφορα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά αμερικανικά, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος ήταν δυσαρεστημένος με την «πολιτική προσβολής» του Ζελένσκι που επιδεικνύει. Η Ουάσιγκτον θέλει να αξιολογήσει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Υπάρχουν επίσης εδάφη για τα οποία το Κίεβο θα συνεχίσει να μάχεται — όχι πλέον στρατιωτικά, αλλά διπλωματικά. Πιθανότατα, θα είναι η Κριμαία», είπε ο Ανατόλι Ματβίτσουκ.

Αποτυχημένο αποτέλεσμα αντεπίθεσης

Ο Igor Gerasimov, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και στρατιωτικός αναλυτής, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Pravda.Ru ότι το Κίεβο ήλπιζε σε συνομιλίες στο πλαίσιο της αποτυχημένης αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

"Νομίζω πως η δήλωση του Yermak έρχεται ως συνέπεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης. Δηλαδή, αρχίζουν να σκέφτονται τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι περίεργο. Εάν αποτύχουν, θα αναζητήσουν διέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία", είπε.

Ο Ιγκόρ Γκερασίμοφ πιστεύει επίσης πως τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και οι εγγυήσεις είναι απολύτως «απρόσμενες». Η Ρωσία δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα επηρεάσουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο Gerasimov στην Pravda.Ru.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις δε χρειάζονται, γιατί αν παραμείνουμε εδώ που είμαστε και δώσουμε στην Ουκρανία χρόνο να ανασυνταχθεί, μόνο θα αναβληθεί η σύγκρουση [… ] Δεν μπορούμε πλέον να πιστέψουμε αυτά που λένε, δεν μπορούμε να βασιστούμε στα λόγια τους», κατέληξε ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail