Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει συνομιλίες για την Ουκρανία

Τζέντα - Gregor Rom/ CC BY-SA 4.0 μέσω Wikimedia Commons
Freepen.gr - Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία στις αρχές Αυγούστου. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί.

Το TASS συγκέντρωσε τα βασικά στοιχεία σχετικά με τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες.

Προηγούμενες εξελίξεις

Στις 26 Ιουνίου, το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD ανέφερε ότι μια διεθνής συνάντηση για την Ουκρανία έλαβε χώρα με μυστικότητα στη δανική πρωτεύουσα της Κοπεγχάγης στις 24 Ιουνίου, συγκεντρώνοντας δυτικούς διπλωμάτες μαζί με εκπροσώπους της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής.

Στις 20 Ιουλίου, ο Επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας Andrey Yermak είπε πως η Ουκρανία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας και πολιτικών διευθυντών, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ομάδας των Επτά και του Παγκόσμιου Νότου.

Στις 29 Ιουλίου, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι μια εκδήλωση σχετική με την Ουκρανία που θα συγκεντρώσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους από 30 χώρες θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική πόλη Τζέντα στις 5-6 Αυγούστου.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Βίνσεντ Μαγκβένια επιβεβαίωσε πως η χώρα θα λάβει μέρος στη συνάντηση, αλλά θα στείλει μόνο έναν εκπρόσωπο και όχι ολόκληρη αντιπροσωπεία. Πρόσθεσε ότι στην εκδήλωση θα εκπροσωπηθούν επίσης εκπρόσωποι των χωρών της G7, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Τουρκίας.

Νωρίτερα, η Τσεχική Δημοκρατία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης σχέδια να στείλει εκπρόσωπό της στη Τζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Νότια Αφρική, εστάλη πρόσκληση στην Κίνα, αλλά το Πεκίνο αποφάσισε να απόσχει.

Η θέση της Ρωσίας

Η Μόσχα θα δώσει το "παρών" στην ειρηνευτική συνάντηση για την Ουκρανία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «οι όποιες προσπάθειες να διευκολυνθεί με κάποιο τρόπο μια ειρηνική λύση είναι αξιέπαινες». Ωστόσο, ο Πεσκόφ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Διεθνής αντίδραση

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι σημείωσε ότι η Τεχεράνη χαιρετίζει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του προέδρου της Βραζιλίας, η Μπραζίλια ενημέρωσε τους διοργανωτές πως η Ρωσία θα πρέπει να είναι παρούσα σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail