Του Reza Javadi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Εκτός από τον κατ' οίκον περιορισμό του προέδρου στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νιαμέι, οι υπουργοί πετρελαίου και ορυχείων, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Μεταφορών συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με το κόμμα PNDS του Bazoum.
Ο αρχηγός της Νιγηριανής Φρουράς στρατηγός Abdourahamane Tchiani δήλωσε ότι είναι ηγέτης της αφρικανικής χώρας, με την στρατιωτική χούντα να αυτοαποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, χιλιάδες Νιγεριανοί βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή για να υποστηρίξουν το πραξικόπημα, πολλοί κρατώντας ρωσικές σημαίες. Ο πολιτικός προσανατολισμός του Νίγηρα, που παλαιότερα λειτουργούσε υπέρ της Δύσης, τώρα προσανατολίζεται προς τη Ρωσία χάρη στη χούντα.
Το πραξικόπημα στο Νίγηρα εγείρει ανησυχίες για τη Δύση
Η απόσυρση του Bazoum από την εξουσία έχει εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ειδικά στη Γαλλία, για τις εισαγωγές ουρανίου στους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι ο προμηθευτής του 15% των αναγκών της Γαλλίας σε ουράνιο.
Ο Νίγηρας αντιπροσωπεύει επίσης το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών ουρανίου της ΕΕ και σύμφωνα με τον Οργανισμό Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ), ο Νίγηρας ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής ουρανίου της ΕΕ το 2021.
Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της ενέργειας, το πραξικόπημα στο Νίγηρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα, καθώς η ήπειρος ισχυρίζεται πως θα καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τη Ρωσία ως άλλον έναν κορυφαίο προμηθευτή ουρανίου για την ΕΕ.
Ως εκ τούτου, οι εντάσεις στο Νίγηρα θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα για τη Ρωσία, πρώτον επειδή ο Bazoum –ο οποίος ήταν σταθερός σύμμαχος της Δύσης– είναι εκτός εξουσίας και δεύτερον, επειδή μπορεί να αποθαρρύνει την ΕΕ από το να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα, σύμφωνα με τον Phuc-Vinh Nguyen, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Jacques Delors στο Παρίσι.
"Θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε επίπεδο ΕΕ. Το ουράνιο — και γενικά η πυρηνική ενέργεια — δεν υπόκεινται ακόμη σε κυρώσεις. Εάν η κατάσταση στο Νίγηρα χειροτερέψει, αυτό σίγουρα θα περιπλέξει την υιοθέτηση κυρώσεων στο ρωσικό ουράνιο βραχυπρόθεσμα" είπε ο Nguyen.
Το ουράνιο του Νίγηρα: Ευλογία για τη Δύση, καταστροφή για τους Νιγεριανούς
Οι πυρηνικές δραστηριότητες των δυτικών χωρών σε όλο τον Νίγηρα είχαν επιδεινούμενες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της φτωχής χώρας.
Για παράδειγμα, το 2021, το κλείσιμο των ορυχείων Cominak, που διαχειρίζεται η γαλλική πυρηνική εταιρεία Orano, άφησε τον τοπικό πληθυσμό να ζήσει με 20 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού λάσπης στην τοποθεσία του ορυχείου, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας και Πληροφοριών που εδρεύει στη Γαλλία. για τη Ραδιενέργεια (CRIIRAD).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της CRIIRAD, το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν 450.000 μπεκερέλ ανά κιλό, πολύ πάνω από τα διεθνώς συνιστώμενα επίπεδα ακτινοβολίας. Η έκθεση σε αυτά τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, καρκίνο και μια σειρά από άλλες διαταραχές.
«Τα απόβλητα παράγουν ένα ραδιενεργό αέριο γνωστό ως ραδόνιο. Ο δυνατός άνεμος της ερήμου εξαπλώνει μια ραδιενεργή σκόνη η οποία στη συνέχεια εισπνέεται από τον περιβάλλοντα πληθυσμό», δήλωσε ο επιστήμονας της CRIIRAD, Bruno Chareyron.
«Τα απόβλητα θα είναι ραδιενεργά για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», είπε ο Chareyron, όπως αναφέρεται από το RFI. «Το Orano θα έπρεπε να τα είχε σφραγίσει σε ασφαλή τοποθεσία, αλλά αυτό δεν έγινε».
Οι πυρηνικές δραστηριότητες -κατά τη διάρκεια των 47 ετών παραγωγής ουρανίου για τους Γάλλους- έχουν επίσης μολύνει το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Οι 100.000 άνθρωποι που ζουν στην περιοχή δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουν να πίνουν αυτό το νερό.
"Η κληρονομιά μας είναι μια διαρκής ρύπανση", δήλωσε ο Al Moustapha Al Hacen, ιδρυτής της τοπικής ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος Aghir in'Man, όπως αναφέρεται από το RFI. "Δεν έχει απομείνει άγρια ζωή, ούτε φυτά ζωντανά γύρω από το Arlit".
Η εξόρυξη ουρανίου υποτίθεται πως θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της φτώχειας, «αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τα προβλήματά μας απλώς επιδεινώθηκαν», πρόσθεσε.
Ο Νίγηρας είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και ταυτόχρονα ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.
Η εκδιωχθείσα κυβέρνηση «εξουσιοδότησε την γαλλική επίθεση»: Χούντα του Νίγηρα
Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή επίθεση από τις γαλλικές δυνάμεις για να απελευθερώσουν τον έκπτωτο πρόεδρο Μπαζούμ από το προεδρικό μέγαρο.
Ο συνταγματάρχης Amadou Abdramane, ένας από τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της ανατρεπόμενης κυβέρνησης είχε εξουσιοδοτήσει τη Γαλλία να πραγματοποιήσει επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, καθώς τα γαλλικά συμφέροντα και η παραγωγή ουρανίου στη δυτικοαφρικανική χώρα ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο με στρατιωτική απόφαση.
«Στην αναζήτηση τρόπων και μέσων για να επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα, η Γαλλία με τη συνενοχή μερικών Νιγεριανών πραγματοποίησε συνάντηση με τον αρχηγό του επιτελείου της εθνικής φρουράς του Νίγηρα για να λάβει την απαραίτητη πολιτική και στρατιωτική άδεια», ανακοίνωσαν οι πραξικοπηματίες στην εθνική τηλεόραση.
Παρά την απόρριψη του ισχυρισμού από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε «άμεση και αδιάλλακτη» δράση εάν οι Γάλλοι πολίτες ή συμφέροντα δέχονταν επίθεση.
Εν τω μεταξύ, σε κοινή δήλωση την Τετάρτη, οι στρατιωτικές κυβερνήσεις του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι».
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι προειδοποίησε για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στο Νίγηρα και την απεικόνισε ως «νέο αποικισμό».
«Πιστεύω πως πρέπει να ασκήσουμε πίεση στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί θα θεωρηθεί ως νέος αποικισμός», είπε ο Ταγιάνι.
Η Δύση καταδικάζει το πραξικόπημα, η Αφρική υποστηρίζει την στρατιωτική κυβέρνηση στο Νίγηρα
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων τα συμφέροντα κινδυνεύουν όσο το Μπαζούμ είναι εκτός εξουσίας, καταδίκασαν έντονα το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, ενώ αφρικανικές χώρες όπως το Μάλι και η Μπουρκιναφάσο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον στρατό του Νίγηρα.
Η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη του Νίγηρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κόβει κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς τη χώρα και ζήτησε να επιστρέψει ο Μπαζούμ στα καθήκοντά του.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εξέφρασε επίσης «ακλόνητη υποστήριξη» στον έκπτωτο Πρόεδρο του Νίγηρα Bazoum.
Επιπλέον, η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) επέβαλε ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά του Νίγηρα, προειδοποιώντας πως θα χρησιμοποιούσε βία εάν οι πραξικοπηματίες επιστρέψουν την εξουσία εντός μιας εβδομάδας.
Στην άλλη πλευρά του βιβλίου, οι δύο αφρικανικές χώρες Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τις αρχές της Νιγηρίας, καταγγέλλοντας τις οικονομικές κυρώσεις της ECOWAS ως «παράνομες, παράνομες και απάνθρωπες» και αρνήθηκαν να τις εφαρμόσουν.
Έχουν επίσης απειλήσει να αποσύρουν την ιδιότητα μέλους της ECOWAS και να ξεσηκωθούν για να υποστηρίξουν την στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα, εάν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στρατιωτικά στις εσωτερικές υποθέσεις της δυτικοαφρικανικής χώρας.
Η Δύση εκκενώνει υπηκόους από το Νίγηρα καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν δυνάμεις
Παρά τις εκκενώσεις υπηκόων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διατηρούν τις δυνάμεις τους στην αφρικανική χώρα.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 1.000 στρατιωτικές δυνάμεις στον Νίγηρα, όπου έχουν ξοδέψει επίσης 100 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας βάσης drone κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την κράτηση του πρώην προέδρου ως πράξη πραξικοπήματος, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να εκκενώσει τους υπηκόους των ΗΠΑ από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, υποστήριξε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων ή πολιτών στο Νίγηρα, δικαιολογώντας την παρουσία τους στο φτωχό έθνος, παρά την εκκένωση δυνάμεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το Νίγηρα, με συνολικά 1.079 ανθρώπους να πετούν έξω από την αφρικανική χώρα.
Οι πρώτες πτήσεις προς το Παρίσι μετέφεραν επίσης άλλους Ευρωπαίους υπηκόους από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Ένα ιταλικό στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε επίσης δεκάδες υπηκόους του στη Ρώμη τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης σχέδια εκκένωσης των υπηκόων της από την αφρικανική χώρα.
Ο Νίγηρας είχε μια ταραχώδη πολιτική ιστορία από την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 1960. Υπήρξαν τέσσερα πραξικοπήματα και πολλές άλλες απόπειρες, πριν από το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας από την στρατιωτική χούντα.
Η αυξανόμενη κρίση σε όλο το Νίγηρα και το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ από τις δικές του προεδρικές φρουρές φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα για τη Δύση, καθώς η Γαλλία και οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν τα προηγούμενα πλεονεκτήματά τους στο έθνος της Δυτικής Αφρικής.