Photo: SCF |
Martin Jay - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Και όμως υπάρχουν κάποιοι, που ίσως λειτουργούν στο περιθώριο των γεγονότων, που επιμένουν πως τέτοιες συνομιλίες είτε συνεχίζονται είτε πρόκειται να ξεκινήσουν. Ο Edward Luttwak, συγγραφέας παγκόσμιων γεγονότων και σύμβουλος πολλών παγκόσμιων ηγετών, συχνά απορρίπτεται ως λίγο εκκεντρικός, στην καλύτερη περίπτωση, από Ρώσους ειδικούς. Αλλά σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε συνόψισε ότι τέτοιες συνομιλίες είναι επικείμενες αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, υποστηρίζει πως γνωρίζει ποιος συμμετέχει σε αυτές – ο ίδιος ο διευθυντής της CIA και ο αντίπαλός του στη Μόσχα.
Οι Ρώσοι χάκερς που δεν τον παίρνουν στα σοβαρά υποστηρίζουν ότι ο Luttwak έχει εμμονή με την ιδέα ενός επικείμενου πολέμου μεταξύ Κίνας και Δύσης και πως ο Μπάιντεν ανησυχεί για οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Κίνα και ως εκ τούτου θέλει να φύγει από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό για να προετοιμάσει τις ΗΠΑ. Ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία στην καριέρα του, πιστεύει ότι ένας πόλεμος με την Κίνα είναι αναπόφευκτος, αλλά, ίσως πιο τραβηγμένο, πως η Δύση δε θα έστελνε τα δικά της στρατεύματα αλλά θα επέλεγε έναν εταίρο για τροφή των κανονιών: Ρωσία.
Ναι, είναι πολύ τρελό και κάποιοι μπορεί να σταματήσουν για να θυμηθούν τον εαυτό τους αφού έπεσαν από τα γέλια. Ωστόσο, ο Λούτγουακ, ο οποίος θεωρείται ειδικός στην Κίνα από τους Ιάπωνες, μπορεί να έχει δίκιο σε πρώτο χρόνο, καθώς, επιπλέον, δεν έχει καμία αμφιβολία για την κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνοντας τον πιο απειλητικό και πολεμικό τόνο στις ομιλίες του Σι τον τελευταίο καιρό.
Εάν ο Μπάιντεν όντως λάβει στα σοβαρά την απειλή της Κίνας, αυτό σίγουρα θα εξηγούσε την ιδέα πως θέλει να φύγει από την Ουκρανία.
Θα πρέπει να είμαστε πολύ δύσπιστοι σχετικά με τη γελοία αφήγηση που προσφέρει ο Μπάιντεν και το τσίρκο του με μισόλογα όπως ο Κίρμπι του Σάλιβαν που παπαγαλίζει το «Ο Πούτιν τελείωσε» στη γραμμή της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, ξέρουν ότι πρόκειται για μια φάρσα που έχει σχεδιαστεί για να υποβαθμίσει το ζήτημα όχι μόνο στο αμερικανικό κοινό αλλά και στον ίδιο τον Πούτιν. Το μήνυμα προς τον Πούτιν είναι «ακόμα και αν δεν τα πάμε καλά στην Ουκρανία, κερδίζουμε τον πόλεμο των μέσων ενημέρωσης, φίλε».
Είναι όμως κι αυτό αλήθεια;
Οι δημοσιογράφοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν να δέχονται κάποιες πραγματικότητες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία που δε λειτουργούν καθόλου για τη Δύση. Πρόσφατα άρθρα στη Wall Street Journal και στους New York Times έχουν παραδεχτεί τόσα πολλά, κάτι που αποτελεί ορόσημο. Αλλά, χειρότερα, προσφέρουν επίσης την αξιοποίηση των εφέδρων στρατιωτών της Ουκρανίας ως τελευταία στρατηγική.
Μέσα σε όλα αυτά θα ήταν πολύ λογικό για τον Μπάιντεν να ξεκινήσουν συνομιλίες. Υπάρχουν δύο ισχυρά σημεία που πρέπει να υπογραμμιστούν, προτού απορρίψουμε την ιδέα ότι το κάνει αυτό και πως πράγματι θέλει μια στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο. Πρώτον, είναι κατανοητό πως οι Ουκρανοί απλώς ξεμένουν από πυρομαχικά χωρίς το Πεντάγωνο και τα αφεντικά του ΝΑΤΟ να γνωρίζουν ότι θα συμβεί και πότε. Ο Μπάιντεν ήξερε τον ακριβή μήνα που θα συνέβαινε αυτό, αλλά δεν έλαβε μέτρα για να συγκεντρώσει εξοπλισμό 2ης γενιάς σε όλο τον κόσμο για να κλείσει την τρύπα, αλλά προτίμησε να αφήσει τον πόλεμο να τελειώσει απότομα. Γιατί;
Επίσης, έγινε πολύς λόγος για την άρνησή του να επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο επικαλέστηκε αρκετούς λόγους, κανένας από τους οποίους δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικός. Θα μπορούσε η πραγματική απάντηση να είναι ότι θέλει να διατηρήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί; Και πως επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να ξεμείνει από πυρομαχικά, καθώς αυτό θα έδινε και στις δύο πλευρές τον τέλειο χώρο αναπνοής για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις; Εάν η θεωρία της Κίνας του Luttwak είναι σωστή, πολλά έχουν νόημα. Αλλά στην πραγματικότητα, η Κρίση στην Κίνα όπως την ξέρουμε – σύγκρουση – παρουσιάζεται στην πραγματικότητα με διαφορετική μορφή καθώς βλέπουμε την ομαλοποίηση της αναφοράς για το φορητό υπολογιστή του Hunter Biden. Ανησυχεί ο Μπάιντεν ότι όσο συνεχίζεται η έρευνα, θα περισσότερη βρωμιά θα έρθει στο φως σχετικά με τις βρώμικες συμφωνίες του στην Ουκρανία; Είναι οι δωροδοκίες των 5 εκατομμυρίων δολαρίων που τώρα τουλάχιστον αναφέρει λεπτομερώς και επικυρώνει μια έκθεση του FBI ήταν τουλάχιστον αντικείμενο συζητήσεων από έναν Ουκρανό ολιγάρχη και τους ίδιους τους Μπάιντεν, απλώς η κορυφή του παγόβουνου και ένας νέος τεράστιος αντιπερισπασμός για τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο συνήθως σημαίνει πόλεμο κάπου; Γιατί λοιπόν όχι η Κίνα;