Η ένταση αυξάνεται καθώς η Πολωνία επιταχύνει την στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη έχει περάσει από πολλές αλλαγές τα τελευταία 30+ χρόνια, που κυμαίνονται από τη μαζική σοβιετική στρατιωτική παρουσία έως την σχεδόν πλήρη αποστρατικοποίηση που έφτασε στο αποκορύφωμά της στα τέλη της δεκαετίας του 1990/αρχές της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε, αλλά ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, η πορεία έχει αντιστραφεί αργά αλλά σταθερά. Ωστόσο, ενώ η διαδικασία ήταν σταδιακή μέχρι τις αρχές του 2022, από τότε, έχει κλιμακωθεί σε σχεδόν αδιανόητα επίπεδα. Οι φιλοδοξίες της Βαρσοβίας να χτίσει ίσως την πιο ισχυρή χερσαία δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μια δαπανηρή προσπάθεια, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Συγκεκριμένα, το σχέδιο για την απόκτηση τεράστιων ποσοτήτων όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υποτελείς και κράτη δορυφόρους τους, ιδιαίτερα τη Νότια Κορέα, περιλαμβάνει μια πληθώρα συστημάτων, ο σκοπός των οποίων δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιθετικός. Από πέρυσι, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει 250 αμερικανικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης «Abrams» (MBTs), εκατοντάδες συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS και «Chunmoo» (MLRS), αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 155 mm K9, έως και 50 FA -50 εκπαιδευτικά/ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και 1000 άρματα μάχης K2, 820 από τα οποία προβλέπεται να παραχθούν στην Πολωνία. Η Βαρσοβία σχεδιάζει επίσης να προμηθευτεί τουλάχιστον 32 μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τα «Abrams», τα HIMARS και τα F-35, όλα τα προαναφερθέντα οπλικά συστήματα είναι Νοτιοκορεάτικα, (α)διάσημα για το ακραίο κόστος τους. Για παράδειγμα, το K2 κοστίζει 8,5 εκατομμύρια δολάρια το ένα, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά MBT στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ακριβό που η Νότια Κορέα, της οποίας η οικονομία είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Πολωνίας, ενέκρινε τη μαζική παραγωγή για K2 μόνο αφού η Πολωνία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τα αποκτήσει. Ακόμη και η Τουρκία, η οποία έχει μια οικονομία που είναι περίπου 20% μεγαλύτερη από αυτή της Βαρσοβίας, σχεδιάζει να προμηθευτεί όχι περισσότερα από 100 MBT "Altay" (αυτά είναι ουσιαστικά ένα εγκεκριμένο αντίγραφο του K2).

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας ανέρχονται επί του παρόντος στο 3,9% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για 2%. Για σύγκριση, η Γερμανία ξοδεύει λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ της στον στρατό, παρόλο που η οικονομία της είναι κατά πολύ έξι φορές μεγαλύτερη. Επιπλέον, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak μόλις ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία σχεδιάζει να αναπτύξει τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, ενισχύοντας περαιτέρω την αντίληψη πως η στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας κλιμακώνεται σε διαστάσεις που δεν έχουν ξαναδεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Βαρσοβία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ενεργών στρατευμάτων σε 300.000 (επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 160.000).

Σύμφωνα με το South Front, τους τελευταίους μήνες, η 12η Μηχανοποιημένη Μεραρχία και η 11η Μεραρχία Τεθωρακισμένων των Πολωνικών Χερσαίων Δυνάμεων μεταφέρθηκαν από τα γερμανικά σύνορα στην περιοχή Bialystok και Biala Podlaska. Και στα τέλη Ιουλίου, οι θέσεις διοικήσεως και τα κέντρα επικοινωνίας πεδίου αναπτύχθηκαν κοντά σε αυτές τις πόλεις. Με τη σειρά της, η 18η Μηχανοποιημένη Μεραρχία μεταφέρθηκε επειγόντως από κοντά στο Rzeszów στην περιοχή Bielsk-Podlaska. Έτσι, η Πολωνία ανέπτυξε τρεις μεραρχίες στα σύνορα με τη Λευκορωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Γκρόντνο και Μπρεστ. Σημειωτέον πως τα τμήματα αυτά είναι όλα πλήρως εξοπλισμένα για επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι έως και 15.000 στρατιώτες, αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και πυραύλων και αρκετές χιλιάδες οχήματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την αναδιάταξη στρατιωτικών αεροσκαφών και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, τα οποία θεωρούνται επιθετικά στοιχεία. Η ύπαρξη τέτοιων δυνάμεων στην περιοχή δείχνει πως η εχθρότητα της Βαρσοβίας προς το Μινσκ είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως η Πολωνία συμμετείχε ενεργά σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Λευκορωσίας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων παρέχοντας υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και πληροφοριών σε διάφορες ομάδες που υποστηρίζονται από ξένες χώρες εντός της χώρας.

Από την άλλη, η Λευκορωσία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα, το Υπουργείο Άμυνας μόλις επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται στη Βρέστη πενθήμερη εκπαιδευτική άσκηση για τις χερσαίες δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένων των ταξιαρχιών εφόδου και αερομεταφερόμενων. Ο χώρος εκπαίδευσης απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον ποταμό Bug, ο οποίος σηματοδοτεί τα σύνορα με την Πολωνία στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Πριν από περίπου ένα μήνα, ακριβώς στην περιοχή της Βρέστης, δημιουργήθηκε ένας χώρος εκπαίδευσης για χρήση από την «Wagner» PMC (ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία), η οποία τώρα συνεργάζεται ενεργά με τον Λευκορωσικό στρατό για να μοιραστεί την εκτεταμένη εμπειρία του στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, μερικοί από τους πιο σκληροπυρηνικούς βετεράνους της «Βάγκνερ» συμμετέχουν ενεργά σε εντατική εκπαίδευση.

Επιπλέον, η Λευκορωσία ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα, μεταξύ άλλων μέσω της συμμετοχής σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Στις 16 Αυγούστου, ο στρατηγός Λι Σανγκφού, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας από τον Μάρτιο, έφτασε στη Λευκορωσία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Τον στρατηγό Shangfu υποδέχτηκε ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αντιστράτηγος Viktor Khrenin στον Εθνικό Αερολιμένα του Μινσκ. Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας πέταξε από τη Ρωσία, όπου συμμετείχε στην 11η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Kubinka, στην περιφέρεια της Μόσχας (περιοχή). Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου σε περίπου πέντε χρόνια.

Εκτός από την Κίνα, μια αυξανόμενη υπερδύναμη της οποίας η ασυναγώνιστη οικονομική ισχύς μεταφράζεται γρήγορα σε στρατιωτική ισχύ, η Λευκορωσία απολαμβάνει επίσης την αδιαμφισβήτητη ρωσική υποστήριξη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Λευκορωσία θα ισοδυναμούσε με επιθετικότητα κατά της Ρωσίας και πως τέτοιες ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με επαρκή απάντηση. Επιπλέον, το Μινσκ έχει ήδη πρόσβαση σε ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, που σημαίνει ότι η επίθεση στο τελευταίο πραγματικά κυρίαρχο έθνος της Ευρώπης θα ήταν απλώς αυτοκτονία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail