Φωτογραφία: kt.kz |
Σύμφωνα με τον νόμο περί αρχαιοτήτων του 1906, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δικαιούται να εκχωρήσει ομοσπονδιακές εκτάσεις σε εθνικά πάρκα και καταφύγια. Ο Μπαράκ Ομπάμα εκμεταλλεύτηκε αυτό το δικαίωμα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αφού απαγόρευσε την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου σε εκατομμύρια εκτάρια γης. Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν τόλμησε να κλείσει τα κοιτάσματα ουρανίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν το 95 τοις εκατό των καυσίμων που χρειάζονται για τους πυρηνικούς σταθμούς τους. Το Καζακστάν και ο Καναδάς έρχονται πρώτοι σε αυτό το σημείο, ενώ η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 12 τοις εκατό των αμερικανικών εισαγωγών σε αυτόν τον τομέα.
Ως εκ τούτου, η απόφαση του Μπάιντεν θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρουν αντικαταστάτη για το ρωσικό ουράνιο. Τυχαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έκανε ένα δώρο στον Ρώσο ομόλογό του, κατέληξε η WSJ.
Ωστόσο, φαίνεται πως η απόφαση του Μπάιντεν να σταματήσει την εξόρυξη ουρανίου στην Αριζόνα βασίζεται σε εσωτερικές υποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με κανενός είδους δώρα. Για παράδειγμα, οι ινδικές φυλές αντιτίθενται στην εξόρυξη ουρανίου, ισχυριζόμενες ότι η εξόρυξη ουρανίου δηλητηριάζει το πόσιμο νερό σε πηγές και πηγάδια.
Ο τρόπος με τον οποίο η Wall Street Journal παρουσίασε τις ειδήσεις είναι απλώς μια χειραγώγηση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν σοβαρές τριβές σχετικά με την εξόρυξη ορυκτών, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο κ.λπ.
Η WSJ αντικατοπτρίζει την άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν τη δική τους παραγωγή για να μειώσουν την εξάρτηση από άλλες χώρες.
Το "ένα δώρο στον Πούτιν" είναι ένα καλό επιχείρημα για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, καθώς μπορεί πράγματι να ακούγεται πειστικό για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον εξετάζει μια ευκαιρία να εγκαταλείψει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό χωρίς να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Είναι πράγματι προβληματικό να βρεθεί αντικαταστάτης για το ρωσικό ουράνιο.
* πληροφορίες english.pravda.ru