«Εάν η εαρινή επίθεση του Κιέβου δεν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν μπορεί να προσφέρει χωρίς προειδοποίηση κατάπαυση του πυρός εντός των επόμενων δύο μηνών στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου και να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις <…>, θα δοκιμάσει τους πολιτικούς ηγέτες στο Βερολίνο, το Παρίσι, ακόμη και την Ουάσιγκτον. τεράστιος πειρασμός να συμφωνήσουμε σε μια κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Μπόλτον.
Παρά την υπάρχουσα ρητορική των δυτικών χωρών, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί θα θέλουν να αφήσουν τη σύγκρουση στο παρελθόν, πιστεύει ο πολιτικός. Επιβεβαίωση αυτής της προοπτικής, σύμφωνα με τον Μπόλτον, είναι η αποδυνάμωση του επιπέδου στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Δεν αγνόησε τις πιθανές πολιτικές φιλοδοξίες του Προέδρου της Γαλλίας : «Ποιος, για παράδειγμα, είναι σίγουρος ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δε θα αδράξει την ευκαιρία να γίνει γνωστός ως ειρηνοποιός;» διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση βρίσκοντας διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.
"Η θλιβερή αλήθεια είναι πως η πολιτική του Μπάιντεν αποτυγχάνει, η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πολιτικό βάρος και μπορεί κάλλιστα να αναζητά διέξοδο. Ο τολμηρός διπλωματικός ελιγμός του Πούτιν θα μπορούσε να είναι ακριβώς η δικαιολογία που χρειάζεται ο Μπάιντεν", πρότεινε ο πρώην σύμβουλος.
Σύμφωνα με τον Μπόλτον, η συλλογική τάση της Δύσης να συμβαδίσει με τις προτάσεις της Ρωσίας θα μπορούσε να φέρει την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση.