Πρόβλημα στον ορίζοντα: Σημαντικός δείκτης αποκαλύπτει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση

pixabay / geralt
Freepen.gr - Μια ανάγνωση βασικών οικονομικών δεδομένων, οι οποίοι έχουν πέσει σε σοκαριστικά χαμηλό επίπεδο, άφησε πολλούς οικονομολόγους να λένε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για τη Γερμανία.

Ο γερμανικός δείκτης HCOB Purchasing Managers' Index (PMI) υποχώρησε μόλις την Τετάρτη, από τις 48,5 στις 44,7 μονάδες. Ο δείκτης θεωρείται ως μια αξιόπιστη πρόβλεψη για το πώς θα αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία στο εγγύς μέλλον, καθώς είναι ένα μέτρο εμπιστοσύνης στην οικονομία από τους βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Αυτοί οι διευθυντές αγορών εργάζονται σε εταιρείες σε όλη τη Γερμανία και όταν οι καιροί είναι καλοί, αγοράζουν επιθετικά υλικά, αγαθά και πόρους με την προσδοκία πως η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή. Ωστόσο, σφίγγουν επίσης τα πορτοφόλια όταν πιστεύουν ότι η οικονομία κατευθύνεται προς τα κάτω.

Το σημείο δεδομένων HCOB δείχνει πως οι υπεύθυνοι αγορών έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στο μέλλον της γερμανικής οικονομίας και, με τη σειρά του, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης. Ο δείκτης HCOB PMI έχει πλέον υποχωρήσει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από το Μάιο του 2020. Αυτή η ημερομηνία είναι αξιοσημείωτη, καθώς εκείνη τη στιγμή μαινόταν η πανδημία του Covid-19 και η γερμανική οικονομία είχε τεθεί σε μερική στάση, αναφέρει η Die Welt.

Ακόμη πιο δραματικό είναι αυτό που αποκαλύπτει μια λεπτομερής ματιά στους τομείς. Για παράδειγμα, ο PMI για τον βιομηχανικό τομέα αυξήθηκε ελάχιστα, από τις αβυσσαλέες 38,8 μονάδες σε 39,1 μονάδες. Ωστόσο, αυτή η μικρή βελτίωση δεν είναι αιτία για πανηγυρισμούς.

«Η εξέταση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για το μεταποιητικό τομέα σας προκαλεί ρίγη στα μέσα του καλοκαιριού», λέει ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank. «Η βιομηχανία συνεχίζει να υποφέρει από αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, υψηλά επιτόκια και γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτό δε θα αλλάξει προς το παρόν».

Ο PMI θεωρείται ως ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που αντιδρά στην αλλαγή στο συνολικό οικονομικό περιβάλλον. Δεν εκφράζεται σε ποσοστιαίες τιμές, αλλά είναι ένας απόλυτος αριθμός με τιμή μεταξύ 0 και 100, όπου οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από 50 τοις εκατό δείχνει ανάπτυξη και κάτω από 50 σηματοδοτεί πτώση.

Η Γερμανία εισήλθε σε ύφεση φέτος, με τους επικριτές να επισημαίνουν τις πολιτικές της αριστερής κυβέρνησης της χώρας που τροφοδοτούν την κρίση. Για δεκαετίες, η Γερμανία βασιζόταν στο φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανική της βάση και να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, αλλά τώρα η Γερμανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από ακριβές προμήθειες ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, η Γερμανία κατάργησε σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, ξεκίνησε ένα δαπανηρό μεταναστευτικό πείραμα και πιέζει για στόχους πράσινης ενέργειας που η βιομηχανία προειδοποιεί πως θα βυθίσουν τη γερμανική οικονομία.

Τα στοιχεία του PMI δείχνουν ότι ακόμη και ο τομέας των υπηρεσιών, που θεωρείται ως ένας τομέας που η κυβέρνηση ήλπιζε πως θα στηρίξει τη γερμανική οικονομία, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα.

«Στη βιομηχανία, τα προειδοποιητικά φώτα παραμένουν αναμμένα παρά την ελάχιστα αισθητή βελτίωση, και ακόμη και οι πάροχοι υπηρεσιών αναφέρουν αξιοσημείωτη πτώση στις επιχειρήσεις», λέει ο Christoph Swonke, οικονομικός αναλυτής της DZ Bank. «Στα μέσα του τρίτου τριμήνου, τα αποτελέσματα της έρευνας σηματοδοτούν μια σημαντική αποδυνάμωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ τον Ιούλιο, η Γερμανία ήταν ήδη η μόνη βιομηχανοποιημένη χώρα για την οποία το ΔΝΤ προέβλεψε ύφεση. Τουλάχιστον έμοιαζε ακόμα με μια μικρή επιβράδυνση τότε, αλλά τώρα φαίνεται να μετατρέπεται σε πραγματικό κραχ. Η Γερμανία συνεχίζει να έχει σημαντικά χειρότερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail