Η Δύση αναπτύσσει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Τι ΠΡΟΒΛΗΜΑ υπάρχει με αυτό;

Φωτογραφία: redstar.ru
Οι δυτικές χώρες εργάζονται πάνω σε «μεγάλες ευκαιρίες» για να επιλύσουν την ουκρανική σύγκρουση, αλλά οι όροι αυτών των συμφωνιών δεν θα ικανοποιούσαν ούτε τις ρωσικές ούτε τις ουκρανικές απαιτήσεις, ανέφερε η Wall Street Journal.

Petr Ermilin - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

"Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι σκιαγραφούν μεγάλες ευκαιρίες για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν ταιριάζουν ούτε στους στόχους του Κιέβου ούτε της Μόσχας", ανέφερε η WSJ.

Αμφιλεγόμενες συμφωνίες

Η Ρωσία επιμένει πως οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, οι περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα πρέπει να αναγνωριστούν ως μέρος των εδαφών της με βάση τη βούληση των πολιτών αυτών των περιοχών. Με τη σειρά της, η Ουκρανία θέλει την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Το σενάριο της «αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» φαίνεται να είναι θέμα για το μακρινό μέλλον, ανέφερε η WSJ. Το Κίεβο δε θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο λόγω της περιορισμένης υποστήριξης από τους δυτικούς εταίρους, ανέφερε επίσης το άρθρο, καθώς οι βασικοί σύμμαχοι του Κιέβου — η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες — θέλουν να αποφύγουν περιττούς κινδύνους και κόστη.

Η εφημερίδα έγραψε επίσης για τη σύγχυση σε ζητήματα δυτικών στόχων σε σχέση με την Ουκρανία. Η WSJ κάνει αναφορές σε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Κίεβο θα εκχωρούσε τα προαναφερθέντα εδάφη προκειμένου να αποκτήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να διατηρήσει τα υπόλοιπα εδάφη. Για το σχέδιο αυτό μίλησε δημόσια υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της συμμαχίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αργότερα ζήτησαν συγγνώμη για αυτά τα λόγια και είπαν ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει αποδεκτούς όρους ειρήνης.

Ωστόσο, πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να αφήσουν το Κίεβο να αποφασίσει για την έκβαση της σύγκρουσης, ανέφερε η WSJ.

Φοβούνται ότι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της Ουκρανίας θα μπορούσαν να κάνουν τον πόλεμο να τρέχει ατελείωτα. Θα ήθελαν η Ουκρανία να αποδεχθεί την πραγματική απώλεια ορισμένων εδαφών, με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ ή τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ανέφερε η WSJ.

Αποτυχημένη προσπάθεια ειρηνευτικής συμφωνίας

Η Ρωσία προσπάθησε να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς. Κράτησαν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Δύο γύροι πλήρους διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία και ένας στην Τουρκία. Τα μέρη θα πραγματοποιούσαν τηλεδιασκέψεις σχεδόν κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η ρωσική πλευρά έθεσε τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Το ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας,
  • νέες εδαφικές πραγματικότητες,
  • Οι υποχρεώσεις του Κιέβου να αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζοποιήσει την Ουκρανία,
  • μη διάκριση του ρωσόφωνου πληθυσμού και των εθνικών μειονοτήτων,
  • αποκατάσταση του επίσημου καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, η Ρωσία ήταν έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Ετοιμάστηκαν έως και 20 προσχέδια συμφωνιών, αλλά η έκδοση που στάλθηκε στην Ουκρανία στις 15 Απριλίου παρέμεινε αναπάντητη.

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η Ρωσία

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης.

"Η Ρωσία είναι ανοιχτή στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, δεν ήταν η Ρωσία που τερμάτισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες τον Απρίλιο του 2022. Το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ετοιμότητα για μια σοβαρή συνομιλία με τη νέα γεωπολιτική. Δυστυχώς, οι απαιτήσεις τελεσίγραφων που απευθύνονται στη Ρωσία μιλούν για απομόνωση από τέτοιες πραγματικότητες και αδιαφορία για εξεύρεση διεξόδου από την τρέχουσα κατάσταση», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στις 19 Μαρτίου στο άρθρο του για την People's Daily, μια κινεζική έκδοση.

Προς το παρόν, η Μόσχα δε βλέπει προοπτική επίλυσης της κατάστασης.

Η στάση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Φαίνεται ότι η Ουκρανία δεν ενοχλείται να συνομιλήσει με τη Ρωσία, αλλά οι όροι του Κιέβου για ειρηνευτικές συνομιλίες δεν ταιριάζουν στη Μόσχα. Την 1η Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία μόνο εάν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν «στα σύνορα του 1991».

Πριν από αυτό, τον Οκτώβριο του 2022, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για τον αποκλεισμό των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Το διάταγμα ενοποίησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail