Η υποσχόμενη στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας από τη Γερμανία αυξάνει τον περιφερειακό ανταγωνισμό της με την Πολωνία

Η Πολωνο-Γερμανική Αντιπαλότητα

Η Γερμανία και η Πολωνία ανταγωνίζονται για επιρροή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) ήδη πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2022, αλλά αυτή η εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση της αντιπαλότητας τους σε αυτόν το γεωστρατηγικό χώρο. Η Γερμανία προβλέπει τον έμμεσο έλεγχο της ΚΑΕ μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που ηγείται, ενώ η Πολωνία θέλει να συγκεντρώσει ένα αυτόνομο περιφερειακό μπλοκ εντός της ΕΕ που θα κρατήσει υπό έλεγχο τις ηπειρωτικές φιλοδοξίες του δυτικού γείτονά της.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Σπειροειδή Πολωνικά-Ουκρανικά Προβλήματα

Η δυναμική του ανταγωνισμού τους θα μπορούσε να αλλάξει αποφασιστικά εάν η υποστηριζόμενη από τη Γερμανία πολωνική αντιπολίτευση κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τις οποίες θα μπορούσαν να υποτάξουν την περιφερειακή πολιτική της χώρας τους στο Βερολίνο. Ακόμη και αν οι κατεστημένοι κερδίσουν, ωστόσο, τότε τα σπειροειδή προβλήματα στις πολωνοουκρανικές σχέσεις αργότερα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μετασυγκρουσιακή Ουκρανία να αποφασίσει να ευθυγραμμιστεί πολύ πιο στενά με τη Γερμανία παρά με την Πολωνία. 

Βελτιωμένοι Γερμανο-Ουκρανικοί Δεσμοί

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα ότι το Βερολίνο θα παρέχει στο Κίεβο ετήσια στρατιωτική βοήθεια αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027. Αυτή η υποσχεθείσα στρατιωτική προστασία αυξάνει τον περιφερειακό ανταγωνισμό της Γερμανίας με την Πολωνία, κάνοντας ένα παιχνίδι εξουσίας για τη γεωστρατηγική κατεύθυνση της Ουκρανίας μετά τη σύγκρουση. Το Κίεβο αισθάνεται όλο και πιο άβολα με τη Βαρσοβία στις μέρες μας, γι ' αυτό και ζεσταίνεται στο Βερολίνο ως εξισορροπητής.

Πριν από τα σπειροειδή προβλήματα στις πολωνοουκρανικές σχέσεις, η Ουκρανία κατήγγειλε τακτικά τη Γερμανία για φερόμενη δόλια αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, αλλά τώρα η Ουκρανία καλωσορίζει με ανυπομονησία όλα όσα θέλει να προσφέρει η Γερμανία. Αυτή η αντιστροφή της πολιτικής συνδέεται άμεσα με τους νεοανακαλυφθέντες φόβους του Κιέβου ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη πολυδιάστατη, αλλά μέχρι στιγμής μη στρατιωτική, επιρροή της Πολωνίας στη Δυτική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο πάρα πολύ την κυριαρχία αυτής της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Υφέρπουσα Πολωνική Ηγεμονία στην Ουκρανία

Ενώ είναι αλήθεια πως η Ουκρανία υποστήριξε αρχικά αυτή την τάση προκειμένου η Πολωνία να βοηθήσει το δυτικό της μισό να παραμείνει ως ένα πιο ανεπτυγμένο και σταθερό οχυρό εν μέσω της υπόλοιπης καταστροφής της χώρας, το Κίεβο πίστευε αφελώς ότι η Βαρσοβία την βοηθούσε από "αλληλεγγύη" χωρίς δεσμεύσεις. Δεν ήταν μέχρι πρόσφατα που αυτή η ψευδαίσθηση διαλύθηκε όταν η Πολωνία επιβεβαίωσε πως θα διατηρήσει την απαγόρευση των περισσότερων ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών μετά τη λήξη της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτό έθεσε σε κίνηση τον αυτοσυντηρούμενο κύκλο δυσπιστίας που μαστίζει επί του παρόντος την στρατηγική τους εταιρική σχέση, η οποία με τη σειρά της ανάγκασε την Ουκρανία να γίνει πολύ πιο δεκτική στη Γερμανία με την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξισορροπητής για τη διατήρηση της υφέρπουσας ηγεμονίας της Βαρσοβίας υπό έλεγχο. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ, αφού η κόπωση που έχει δημιουργηθεί μετά από 18 μήνες πολέμου με Πληρεξούσιο και η αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου σημαίνει ότι ορισμένοι μεταξύ της Δύσης θα μπορούσαν σταδιακά να απεμπλακούν από αυτή τη σύγκρουση.

Οποιαδήποτε μείωση της στήριξης κινδυνεύει να εμβαθύνει την εξάρτηση της Ουκρανίας από την Πολωνία από προεπιλογή, εάν η τελευταία παραμείνει απλώς η ίδια, για να μην αναφέρουμε αν αυξήσει τη βοήθειά της, με όλα αυτά που θα μπορούσε να συνεπάγεται για την επιτάχυνση της διάβρωσης της κυριαρχίας του Κιέβου σε εκείνες τις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της Βαρσοβίας πριν από το 1939. Με στόχο να αποτραπεί η πλήρης πολωνική ηγεμονία στην Ουκρανία σε αυτό το σενάριο, η Γερμανία μόλις ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου με ποσό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2027.

Η κοινωνικοοικονομική πορεία προς τον Πολωνικό Αλυτρωτισμό

Εάν η Ουκρανία στο σύνολό της γίνει de facto προτεκτοράτο της Πολωνίας, τότε η Βαρσοβία θα μπορούσε να τραβήξει τα νήματα πάνω από το Κίεβο για να παραδώσει τον Ζελένσκι στην Ανατολική Γαλικία ακριβώς όπως ο στρατάρχης Πιλσούντσκι ανάγκασε τον Σιμόν Πετλιούρα να κάνει πριν από έναν αιώνα σε αντάλλαγμα για συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια εναντίον της Μόσχας. Επιδιώκοντας αυτόν τον σκοπό, η Πολωνία προσπαθεί ήδη να πείσει τους ντόπιους εκεί να αποφύγουν τον εθνικισμό υπέρ της υιοθέτησης της μεταμοντέρνας αναβίωσης της Κοινοπολιτείας μέσω του "τριγώνου του Λούμπλιν" μεταξύ των χωρών τους και της Λιθουανίας.

Τα κοινωνικοοικονομικά καρότα κρέμονται υπό την κάλυψη της "βοήθειας ανασυγκρότησης" στην περιοχή τους και της εγγύησης καλύτερων οφελών εντός της Πολωνίας εάν συμφωνήσουν να συνδεθούν με αυτό το γειτονικό κράτος υποβάλλοντας αίτηση για την "κάρτα Polaka" ("κάρτα του Πολωνού"). Αυτό το έγγραφο μπορεί να θεωρηθεί ως υπόσχεση πίστης στην Πολωνία σε εκείνους που αποδεικνύουν την "Πολωνικότητά" τους (βασική γνώση της γλώσσας και των πολωνικών παραδόσεων) και αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοί τους είχαν την εθνικότητά τους (δηλαδή ήταν από τους "Κρέσι").

Χωρίς μια κρίσιμη μάζα δυτικών Ουκρανών να αποφεύγουν τον εθνικισμό υπέρ του οράματος της Πολωνίας για τη "ΝΕΟ-Κοινοπολιτεία", η Βαρσοβία δε θα είναι σε θέση να ασκήσει με βιώσιμο τρόπο στρατιωτική ή/και πολιτική επιρροή σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας. Δεδομένου ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα και θα πάρει ακόμα κάποιο χρόνο ακόμη και στο καλύτερο σενάριο από την οπτική γωνία της Πολωνίας, η Ουκρανία ελπίζει πως μπορεί να διαφοροποιηθεί με επιτυχία από τη δυσανάλογη στρατηγική εξάρτησή της από την Πολωνία πριν από τότε, εξισορροπώντας με τη Γερμανία.

Έλεγχος της επέκτασης της Πολωνίας προς τα ανατολικά

Η Πολωνία θα μπορούσε ακόμα να κάνει μια μονομερή κίνηση στη Δυτική Ουκρανία πριν εδραιώσει την κοινωνικοοικονομική επιρροή της εκεί μέσω των προαναφερθέντων μέσων, τα οποία η πρόσφατα υποσχεθείσα στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτρέψει ρεαλιστικά, αλλά θα μπορούσε να τα καταστήσει μη βιώσιμα. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, αλλά επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η προηγούμενη στρατηγική διορατικότητα και η αποποίηση σεναρίων επιτρέπουν σε κάποιον να κατανοήσει καλύτερα τους υπολογισμούς της Γερμανίας και της Ουκρανίας.

Ελλείψει του προαναφερθέντος γεγονότος του μαύρου κύκνου της Πολωνίας που κατέλαβε τη Δυτική Ουκρανία με οποιοδήποτε πρόσχημα στο εγγύς μέλλον, η υποσχεμένη στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας από τη Γερμανία θα μπορούσε να ενδυναμώσει την τελευταία αρκετά ώστε να αντισταθεί σε οποιαδήποτε απαίτηση της Βαρσοβίας να αναπαράγει την παραχώρηση της Ανατολικής Γαλικίας τον περασμένο αιώνα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει το Κίεβο να αποτρέψει προληπτικά αυτό, περιορίζοντας τις πολωνικές επενδύσεις εκεί πριν από το τέλος της παρούσας σύγκρουσης, γεγονός που θα μπορούσε να καταστρέψει την κοινωνικοοικονομική βάση για τα σχέδια της Βαρσοβίας.

Αποτρέποντας την απώλεια της δυτικής Ουκρανίας

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μονομερή επιβολή ορίων στο ποσό ή/και στο Περιφερειακό πεδίο εφαρμογής αυτής της ενίσχυσης, απαιτώντας όλες αυτές οι επενδύσεις να περιλαμβάνουν κοινές εταιρικές σχέσεις όπου το ουκρανικό κράτος ή οι εταιρείες κατέχουν πάνω από 50% και/ή εθνικοποίηση ορισμένων έργων στο χειρότερο σενάριο. Αν το Κίεβο κάνει κάτι τέτοιο πριν η Πολωνία εδραιώσει την κοινωνικοοικονομική επιρροή της στη Δυτική Ουκρανία και ως εκ τούτου καταφέρει να πείσει τους ντόπιους να αποφύγουν τον εθνικισμό, τότε ο αλυτρωτισμός μπορεί να αποφευχθεί.

Αν αφεθεί χωρίς να ελεγχθεί, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πολωνικής κοινωνικοοικονομικής επιρροής στη Δυτική Ουκρανία παράλληλα με την εμβάθυνση της στρατηγικής εξάρτησης του Κιέβου από τη Βαρσοβία, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αυτή η ιστορικά αμφισβητούμενη περιοχή να επιστρέψει τελικά στον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο της Πολωνίας. Ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστεί αυτό το σενάριο είναι εάν το Κίεβο περιορίσει προληπτικά τις πολωνικές επενδύσεις εκεί και στοιχηματίσει πως η κοινωνικοοικονομική επιρροή της Βαρσοβίας δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο όπου είναι άνετη η στρατιωτική παρέμβαση.

Η επιδείνωση των δεσμών με την Πολωνία θα μπορούσε να ωθήσει το Κίεβο να κάνει αυτή την κίνηση με το πρόσχημα της απάντησης στην απόφαση της Βαρσοβίας να διατηρήσει την απαγόρευση των περισσότερων γεωργικών προϊόντων της μετά τη λήξη της συμφωνίας της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα κάνει κάτι από αυτά που περιγράφονται στις τελευταίες παραγράφους, αλλά απλώς ότι το Κίεβο πιθανότατα έχει μόνο το επόμενο εξάμηνο το πολύ για να αποτρέψει την απώλεια της Δυτικής Ουκρανίας από το να γίνει τετελεσμένο γεγονός και η υποσχόμενη στρατιωτική προστασία της Γερμανίας μπορεί να το ενθαρρύνει να ενεργήσει πριν είναι πολύ αργά.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Η πρόσφατη επιδείνωση των δεσμών της Πολωνίας με τη Γερμανία και την Ουκρανία, η οποία οφείλεται εν μέρει στην εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, μόλις οδήγησε αυτούς τους δύο να συνάψουν στρατιωτική συνεργασία. Η υποσχόμενη στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας από τη Γερμανία δεν αποτελεί απειλή για την Πολωνία, αλλά έχει ως στόχο να βοηθήσει το Κίεβο να διαφοροποιηθεί από τη δυσανάλογη στρατηγική του εξάρτηση από τη Βαρσοβία, ώστε να αποτρέψει τα αλυτρωτικά σχέδια αυτής της πρώην μεγάλης δύναμης στην Ανατολική Γαλικία που προωθούνται επί του παρόντος με κοινωνικοοικονομικά μέσα.

Ο Ζελένσκι πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αποτρέψει προληπτικά τα προαναφερθέντα περιορίζοντας τις πολωνικές επενδύσεις εκεί, αφού ενθαρρύνθηκε από τη μεσοπρόθεσμη δέσμευση στρατιωτικής βοήθειας του Βερολίνου, η οποία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον περιορισμό της Βαρσοβίας σε αυτό το σενάριο, ή θα διακινδυνεύσει την απώλεια της Δυτικής Ουκρανίας να γίνει αναπόφευκτη. Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει για να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση της χώρας του, αλλά μπορεί ακόμα να μην είναι αρκετά γενναίος για να ενεργήσει από φόβο πως αυτό θα προκαλέσει μια πολωνική εισβολή που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κυριαρχίας του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail