Άσαντ: Καμία συνάντηση με τον Ερντογάν αν δεν αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από τη Συρία

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ (R) δίνει τα χέρια με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο Al-Shaab στη Δαμασκό στις 11 Οκτωβρίου 2010. Φωτογραφία LOUΑI BESΗΑRA / ΑFP
Freepen.gr - Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ δήλωσε ότι δε θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει εξομάλυνση με τη Δαμασκό μετά από χρόνια έντασης, με τους όρους του Ερντογάν, σύμφωνα με το Sky News Arabia.

«Η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει υπό τους όρους του Ερντογάν», είπε ο Άσαντ σε απόσπασμα συνέντευξης που θα μεταδοθεί αργότερα την Τετάρτη στο Sky News Arabia και σύμφωνα με το Reuters.

Ο Άσαντ είπε τον Μάρτιο μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει να επιδιορθώσει τους δεσμούς μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ που διακόπηκαν μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν μόνο εάν η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία.

«(Οποιαδήποτε συνάντηση) συνδέεται με το να φτάσουμε στο σημείο όπου η Τουρκία είναι έτοιμη - πλήρως και χωρίς καμία αβεβαιότητα - για πλήρη αποχώρηση από το συριακό έδαφος», δήλωσε ο Άσαντ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντησή μου με τον Ερντογάν», φέρεται να είπε ο Άσαντ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν σε δήλωση τον περασμένο μήνα απέρριψε τις προοπτικές αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, λέγοντας πως τα στρατεύματα πολεμούν την τρομοκρατία στην περιοχή.

«Δυστυχώς, [ο Άσαντ] θέλει η Τουρκία να φύγει από τη βόρεια Συρία. Αυτό είναι αδύνατο γιατί εκεί πολεμάμε την τρομοκρατία», είπε ο Ερντογάν.

Εκτός από την υποστήριξη των ανταρτικών δυνάμεων, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από στρατιωτικές εισβολές στη Συρία, κυρίως για να πολεμήσει κουρδικές ομάδες που θεωρεί «τρομοκράτες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail