Η Ουκρανία κατηγορεί τον Πάπα για «ιμπεριαλιστική προπαγάνδα» αφού επαίνεσε τη ρωσική νεολαία

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε σε ομιλία του στους καθολικούς νέους στην Αγία Πετρούπολη ότι «είναι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας» και προέτρεψε η κληρονομιά τους να μην ξεχαστεί. Εξοργισμένος από αυτό, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο επέκρινε τον Πάπα και τον κατηγόρησε για διάδοση «ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Μην ξεχνάτε ποτέ την κληρονομιά σας. Είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας: της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των ηγεμόνων, της μεγάλης Ρωσίας του Πέτρου Α', της Αικατερίνης Β', αυτής της αυτοκρατορίας - μεγάλης, φωτισμένης, (χώρας) του μεγάλου πολιτισμού και της μεγάλης ανθρωπότητας. Μην εγκαταλείπετε ποτέ αυτή την κληρονομιά, είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Μητέρας Ρωσίας, προχωρήστε με αυτό. Και σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που είστε, για τον τρόπο που είστε Ρώσοι», είπε ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις 25 Αυγούστου στο πλαίσιο εθνικής συνάντησης της καθολικής νεολαίας.

Στην υπόλοιπη ομιλία του  που δημοσιεύτηκε  από το Βατικανό, είπε στους Ρώσους νέους να είναι «τεχνίτες της ειρήνης» και να «σπείρουν σπόρους συμφιλίωσης».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο,  αντέδρασε  με οργή στις 28 Αυγούστου, σχολιάζοντας στο Facebook πως η Μόσχα χρησιμοποιεί παρόμοιες αφηγήσεις για να δικαιολογήσει γιατί η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση.

«Με τέτοια ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, «πνευματικούς δεσμούς» και «ανάγκη» να σωθεί η «μεγάλη μητέρα Ρωσία» το Κρεμλίνο δικαιολογεί τη δολοφονία χιλιάδων Ουκρανών ανδρών και γυναικών και την καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών πόλεων και χωριών» είπε ο Νικολένκο.

«Είναι πραγματικά κρίμα που οι ιδέες της μεγάλης δύναμης, που είναι η αιτία της χρόνιας επιθετικότητας της Ρωσίας, συνειδητά ή ασυνείδητα, έπεσαν από τα χείλη του Πάπα, του οποίου η αποστολή, κατά τη γνώμη μας, είναι να ανοίξει τα μάτια της ρωσικής νεολαίας στην καταστροφική πορεία της σημερινής ηγεσίας», ανέφερε η Pravda σύμφωνα με τον Νικολένκο.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav Shevchuk, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε πως «με μεγάλο πόνο και ανησυχία» ακούει τα σχόλια του Πάπα, προσθέτοντας ότι ο Τσάρος Πέτρος Α' και η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' είναι «το χειρότερο παράδειγμα ιμπεριαλισμού και ακραίου ρωσικού εθνικισμού».

«Υπάρχει κίνδυνος αυτές οι λέξεις να εκληφθούν ως υποστήριξη του εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία σήμερα»,  έγραψε ο Σεβτσούκ στο Facebook. «Ένας πόλεμος που φέρνει θάνατο και καταστροφή στο λαό μας σε καθημερινή βάση», προσθέτοντας το σχόλιο του Πάπα «είναι αντίθετο με την επιστήμη του για την ειρήνη».

Ακόμα κι αν συμφωνεί με την ερμηνεία της ιστορίας από την Ουκρανία, το Κίεβο δεν έχει κανένα πρόβλημα να απολαύσει τους καρπούς του εν λόγω ιμπεριαλισμού έχοντας κυριαρχία σε εδάφη που έγιναν ρωσικά μέσω της κατάκτησης τον 18ο αιώνα, όπως η Οδησσός, το Νικολάγιεφ, το Αικατερινόσλαβ και η Χερσώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να ταυτίζεται ως Ρώσοι παρά τις προσπάθειες εξουκρανοποίησης σε αυτές τις περιοχές. Μπορεί να ειπωθεί πως η συνεχιζόμενη κατοχή αυτών των εδαφών από το Κίεβο είναι η δική του αυτοκρατορική φιλοδοξία για τη Ρωσία.

Ο Νικολένκο και ο Σεβτσούκ προβάλλουν την επιδίωξη των ΗΠΑ για ιμπεριαλιστική κυριαρχία, που η Ουκρανία είναι ένα από τα εργαλεία για να επιβληθεί αυτή η παγκόσμια τάξη, όπως της Ρωσίας. Αντίθετα, το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί αριστερή ρητορική για να χειραγωγήσει την κατανόηση αυτής της σύγκρουσης υποστηρίζοντας πως είναι μια ρωσική αυτοκρατορική επιδίωξη, κάτι παρόμοιο με την εισβολή και την κατοχή των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι αντίθετα μια αντιιμπεριαλιστική ενέργεια αν θέλουμε να την πλαισιώσουμε με αυτούς τους όρους, καθώς απέτρεψε την εισβολή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Αν και η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό ήταν απλώς μια επισημοποίηση, επειδή η Σκανδιναβική χώρα ήταν ουσιαστικά μέλος σε όλα. Ταυτόχρονα, η Φινλανδία δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, όπως θα έκανε η Ουκρανία, που κυβερνάται από ένα εξτρεμιστικό καθεστώς της Ακροδεξιάς και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη κριτική του Πάπα για φιλικές δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία. Παρόλο που έχει κατηγορήσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση ως εισβολή, έχει επισημάνει την υποκίνηση της σύγκρουσης από το ΝΑΤΟ, επέκρινε τις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία και υποστήριξε μια ειρηνική λύση, την οποία το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο Πάπας ανέθεσε μάλιστα στον καρδινάλιο Matteo Zuppi, αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια και πρόεδρο της Διάσκεψης των Ιταλών Επισκόπων, να ανοίξει «μονοπάτια προς την ειρήνη» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, Ουκρανοί διπλωμάτες κατηγορούν τους ηγέτες του Βατικανού ότι δεν ασκούν πιο έντονη κριτική στη Ρωσία και τον Πούτιν. Το Κίεβο εξοργίζεται που η Καθολική Εκκλησία εκτελεί τη χριστιανική της αποστολή για ειρήνη και δε συνθηκολογεί, όπως οι δυτικές χώρες, για να διακόψει τις σχέσεις με τη Μόσχα για χάρη της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο καταστροφικός και ιστορικός ρεβιζιονισμός από το Κίεβο δεν θα είναι αρκετός για να αποτρέψει τον Πάπα από το να πει τη δική του αλήθεια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail