pixabay / sharonang |
Ted Snider - libertarianinstitute.org/ / Παρουσίαση Freepen.gr
Τώρα, «ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες» αποκάλυψε ότι αυτές οι συνομιλίες είναι συνεχείς και συχνές. Ο αξιωματούχος, ο οποίος λέει πως «επισκέπτεται τη Μόσχα τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες» προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις «γίνονταν τουλάχιστον δύο φορές το μήνα».
Ο Λευκός Οίκος λέει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ζητήσει από αξιωματούχους ή πρώην αξιωματούχους να ανοίξουν ένα παρασκηνιακό κανάλι και δεν επιδιώκουν ένα τέτοιο κανάλι». Η αναφορά των Moscow Times αντικαθιστά την αρχική περιγραφή του NBC για «επιφανείς Ρώσους που πιστεύεται πως είναι κοντά στο Κρεμλίνο» με «υψηλά ιστάμενα μέλη του».
Σε αυτές τις ανεπίσημες συναντήσεις και σε άλλους χώρους κεκλεισμένων των θυρών πρόσφατα ειπώθηκαν αρκετά πράγματα που είναι εκπληκτικά διαφορετικά από αυτά που λέγονται ανοιχτά στο κοινό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται σταθερά, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Οι ΗΠΑ επιμένουν στο δικαίωμα του ΝΑΤΟ να επεκταθεί στο κατώφλι της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, αν και αυτή η επέκταση απειλεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Όταν η Ρωσία απαίτησε το Δεκέμβριο του 2022, λίγο πριν την εισβολή, να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυήσεις ασφαλείας, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συζητήσουν την ανοιχτή πόρτα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Όμως ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμμετείχε στις συνομιλίες είπε στους The Moscow Times ότι «κάναμε σαφές ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να εργαστούν εποικοδομητικά πάνω στις ανησυχίες της ρωσικής εθνικής ασφάλειας». Αν και οι πρώην αξιωματούχοι δεν μιλούν για λογαριασμό του Λευκού Οίκου, αυτό είναι μια εντυπωσιακή απόκλιση από την επίσημη και δημόσια πολιτική των ΗΠΑ. Σε ένα άλλο διάλειμμα από τη δημόσια και επίσημη πολιτική, κατέστησαν σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να «απομονώσουν και να ακρωτηριάσουν τη Ρωσία» ή να επιφέρουν την «κατάρρευσή» της. Οι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να «τονίσουν» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «χρειάζονται… μια αρκετά ισχυρή Ρωσία για να δημιουργήσει σταθερότητα στην περιφέρειά τους. Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ρωσία με στρατηγική αυτονομία προκειμένου οι ΗΠΑ να προωθήσουν τις διπλωματικές ευκαιρίες στην Κεντρική Ασία». Ο πρώην αξιωματούχος είπε πως «η ρωσική ισχύς δεν είναι απαραίτητα κακή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεύτερον, ο πρώην αξιωματούχος αναγνώρισε το αμερικανικό μερίδιο ευθύνης στην ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, λέγοντας: «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη στρατηγική φαντασία τις δεκαετίες από την κατάρρευση του Σοβιετική Ένωση". Αυτή η παραδοχή ήρθε με την αναγνώριση ότι «η Μόσχα έχει γίνει ιδιαίτερα αγανακτισμένη αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έδωσε προτεραιότητα στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας». Αυτή η επίγνωση διαφέρει από τους επίσημους ισχυρισμούς περί ασυδοσίας και ίσως ακόμη και απουσίας πρόκλησης.
Ο αξιωματούχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη προσοχής που έδινε η Ουάσιγκτον στις ανησυχίες της Ρωσίας οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνειδητοποιήσει «πολύ αργά πως η Ρωσία επιδίωκε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, με την στρατιωτική της συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας το 2021 μια τακτική για να τραβήξει την προσοχή».
Η τρίτη παραδοχή κεκλεισμένων των θυρών ήταν ότι ήταν «προφανές» στους Αμερικανούς αξιωματούχους από τις συζητήσεις πως «οι πιθανότητες της Ουκρανίας να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της ήταν εξαιρετικά μικρές». Ο πρώην αξιωματούχος είπε ότι είναι σαφές πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για διεθνή βοήθεια στα δημοψηφίσματα στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, επειδή είχαν ήδη διεξαχθεί δημοψηφίσματα και αυτές οι περιοχές ήταν πλέον μέρος της Ρωσίας. Η Κριμαία είναι ακόμη πιο «εριστική», και ο αξιωματούχος δήλωσε ξεκάθαρα ότι «αν η Ρωσία πίστευε πως μπορεί να χάσει την Κριμαία, σχεδόν σίγουρα θα κατέφευγε στα τακτικά πυρηνικά όπλα».
Αυτή η παραδοχή διαφέρει από τις αισιόδοξες δηλώσεις για τις πιθανότητες της Ουκρανίας. Επίσης απομακρύνεται από τις δηλώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Ουκρανία μπορεί να στοχεύσει οπουδήποτε στην ουκρανική επικράτεια και πως «η Κριμαία είναι Ουκρανία», ότι «η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις ουκρανικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία» και πως «Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία με αμερικανικά συστήματα, δυτικά συστήματα, να επιτεθεί στη Ρωσία. Και πιστεύουμε πως η Κριμαία είναι Ουκρανία». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ωστόσο, έχει αναγνωρίσει ότι «μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ρωσική απάντηση».
Αλλά η πιο συγκλονιστική δήλωση ωθήθηκε στις τελευταίες γραμμές του άρθρου όπου ο πρώην αξιωματούχος αποκάλυψε πως η αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα εξακολουθούσε, ανεπίσημα, να διερευνάται. «Ο Πούτιν είναι το κύριο μπλοκ σε όλη την πρόοδο», είπε. Έτσι, είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να αρχίσουν να προσεγγίζουν την αντιπολεμική ρωσική ελίτ και να αρχίσουν να σημειώνουν πρόοδο μαζί της». Αν βρουν γόνιμο έδαφος, τότε «δεν θα ήταν αδύνατη η εκδίωξη του Πούτιν».
Η πέμπτη και τελευταία δήλωση κεκλεισμένων των θυρών προέρχεται από διαφορετικό χώρο. Όταν η Ρωσία πήρε την απόφαση να μην ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά με μεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας, ανέφεραν την αποτυχία της Δύσης να διατηρήσει τη δική της πλευρά στη συμφωνία. «Δεν έχει εκπληρωθεί ούτε μία ρήτρα που να σχετίζεται με το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν. Το πρώτο σε μια λίστα επτά σημείων ρωσικών απαιτήσεων πριν από την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι «Ένα πραγματικό, όχι κερδοσκοπικό συμπέρασμα από τις κυρώσεις για την προμήθεια ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».
Παρά την άμυνα του Πούτιν, η Δύση έχει ρίξει όλη την ευθύνη στη Ρωσία. Ωστόσο, οι The Moscow Times αναφέρουν ότι το λάθος δεν ήταν μόνο στη Μόσχα. Ο Πούτιν έχει πει στο παρελθόν πως «ο Γενικός Γραμματέας και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα προσπαθούν ειλικρινά να εκπληρώσουν τις σχετικές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αλλά δεν τα καταφέρνουν γιατί οι δυτικές χώρες δεν πρόκειται να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους». Οι Moscow Times εξήγησαν τώρα ότι όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «προσπάθησε να πείσει την ΕΕ να εκπληρώσει τουλάχιστον ορισμένους από τους όρους του μνημονίου με τη Ρωσία… Η ΕΕ είπε «σε καμία περίπτωση». Σε μια εκπληκτική δήλωση, η ΕΕ εξήγησε πως «όσον αφορά την κυρώσεις, θα ήταν ένα βήμα πίσω. Οι αρχές μας είναι πιο σημαντικές για εμάς από το τι θα συμβεί με τα ουκρανικά σιτηρά». Αυτή η δήλωση θυμίζει τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «πρόκειται για έναν πόλεμο που είναι από πολλές απόψεις μεγαλύτερος από τη Ρωσία, είναι μεγαλύτερος από την Ουκρανία» και πως υπήρχαν «βασικές αρχές» για να πολεμήσουμε γι' αυτό ήταν πιο σημαντικές.
Η δήλωση της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά και οι τέσσερις ανεπίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ είναι όλες εκπληκτικά διαφορετικές από προηγούμενες, επίσημες δημόσιες δηλώσεις.