Η Γαλλία δήλωσε ότι δε θα αφήσει τη χούντα του Νίγηρα να τη διώξει από τη χώρα

Οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με το αν η πατριωτική στρατιωτική χούντα του Νίγηρα θα ακολουθήσει την αναφερόμενη απαγόρευση των εξαγωγών ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία με αίτημα τα στρατεύματα αυτής της χώρας να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά το παράδειγμα που έθεσε πρόσφατα η de facto Ομοσπονδία Μπουρκινάμπε-Μάλι. Ωστόσο αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση, δεδομένου ότι η Γαλλία μόλις δήλωσε πως δε θα λάβει εντολές από αυτούς. Δείτε τι ανέφερε το PBS σχετικά με αυτό την Πέμπτη:

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

"Ακόμη και αν οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα απαιτήσουν την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων — όπως συνέβη στο γειτονικό Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο — δε θα κάνει τη διαφορά, δήλωσε η Anne-Claire Legendre, εκπρόσωπος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. "Δεν λογοδοτούμε στους πραξικοπηματίες. Αναγνωρίζουμε μία συνταγματική τάξη και μία νομιμότητα μόνο, αυτή του Προέδρου Μπαζούμ", είπε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η χούντα είτε θα δυσφημίσει τον εαυτό της κάνοντας ένα σημαντικό αίτημα που η Γαλλία επιβεβαίωσε ότι θα αψηφήσει ή θα διακινδυνεύσει να εκδιωχθεί από την εξουσία από τον πρώην αποικιοκράτη της σε περίπτωση που προσπαθήσει να επιβάλει τη θέλησή της, και τα δύο σενάρια δεν είναι προς το αντικειμενικό της συμφέρον. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως "ο πρόεδρος δε θα ανεχθεί καμία επίθεση εναντίον της Γαλλίας και των συμφερόντων της", εξ ου και ο λόγος να περιμένουμε να απαντήσει αποφασιστικά στο δεύτερο σενάριο.

Παρ' όλα αυτά, η μη άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των γαλλικών στρατευμάτων στο Νίγηρα πιθανότατα θα αποδειχθεί αδύνατη για τη χούντα, καθώς αυτές οι δυνάμεις θα χρειαστούν τελικά προμήθειες μόλις αρχίσουν να εξαντλούνται οι υπάρχουσες στην αεροπορική τους βάση στην πρωτεύουσα, γεγονός που θα τους οδηγήσει να σπάσουν το καθεστώς των κλειστών συνόρων, εκτός εάν αρθεί πριν από τότε. Το έκαναν ήδη σε τουλάχιστον μία περίπτωση, εφόσον το παραδέχτηκε η χούντα λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας και την έκδοση αυτού του διατάγματος, αλλά οι επανειλημμένες παραβιάσεις θα προκαλούσαν ένα δίλημμα.

Από τη μία πλευρά, το να τους αφήσουμε να παραβιάσουν αυτόν τον κανόνα θα στερούσε από το Παρίσι το πρόσχημα ότι μπορεί να προσπαθεί να προκαλέσει για άμεση επίθεση στη χούντα στην απίθανη περίπτωση που η προγραμματισμένη εισβολή στο Νίγηρα υπό την ηγεσία της Νιγηρίας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ακυρωθεί, αλλά οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες του θα δυσφημιστούν. Από την άλλη πλευρά, ενώ η πυροδότησή τους θα ήταν μια ισχυρή επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Νίγηρα, θα οδηγούσε επίσης σχεδόν σίγουρα σε μια συντριπτική γαλλική απάντηση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια αλλαγή καθεστώτος που μοιάζει με τη Λιβύη.

Σε αντίθεση με τη Συρία, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εδρεύουν σε μακρινά αλλά ακόμα στρατηγικά τοποθετημένα μέρη της χώρας, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας στο Νίγηρα βρίσκονται στην πρωτεύουσα, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η χούντα τους κατηγόρησε επίσης πρόσφατα ότι σχεδίαζαν αεροπορικές επιδρομές στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να απελευθερώσουν τον εκδιωγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ που κρατείται εκεί, καθιστώντας έτσι τη συνεχιζόμενη παρουσία τους μια δυνητικά επικείμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η προληπτική άρνηση της Γαλλίας να αποχωρήσει από το Νίγηρα εάν η χούντα το ζητήσει με το πρόσχημα ότι είναι παράνομοι πραξικοπηματίες έρχεται σε αντίθεση με τη συμμόρφωσή της με τα προηγούμενα αιτήματα του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο που είχαν διατυπωθεί από τις δικές τους στρατιωτικές προσωρινές κυβερνήσεις. Αυτό υποδηλώνει πως η Γαλλία αποφάσισε να χαράξει μια γραμμή στην άμμο σηματοδοτώντας ότι θα αγωνιστεί για να διατηρήσει τον τελευταίο περιφερειακό προμαχώνα της, το οποίο προμηνύει κακό για το μέλλον της χούντας του Νίγηρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail