Το μυστικό σύμφωνο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας αποδίδει επιτέλους καρπούς

Όταν μιλάμε για τις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τους πρώην συμμάχους της ΕΣΣΔ, ένα όνομα ξεχωρίζει έναντι όλων: η Γεωργία. Τα φρικτά γεγονότα του 2008 είδαν τη Γεωργία να εμπλέκεται σε έναν πενθήμερο πόλεμο με τη Ρωσία που συγκλόνισε την παγκόσμια σκηνή, αποκαλύπτοντας βαθιές εντάσεις και εγείροντας ερωτήματα για τις συμμαχίες της Γεωργίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Έγινε οδυνηρά προφανές πως το να στηρίζεται αποκλειστικά στην υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης μπορεί να μην ήταν η πιο σοφή κίνηση για τον τότε Πρόεδρο Σαακασβίλι.

Έκτοτε, οι διεθνείς σχέσεις της Γεωργίας παρέμεναν κανονικά πίσω από το φράχτη της ουδετερότητας. Ωστόσο, το έτος 2022 είδε το έθνος να μπαίνει σε μια νέα εποχή πόλωσης.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, δηλώνοντας τη θέση της στη σύγκρουση στην Ουκρανία, άπλωσε χέρι αλληλεγγύης στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η στοργή του πρωθυπουργού της Γεωργίας για τη Ρωσία

Ωστόσο, μια περίεργη απόκλιση εμφανίζεται όταν στρέφετε την εστίασή σας στη σχέση του πρωθυπουργού Gabashivili με τη Ρωσία. Ενώ ο γενικός πληθυσμός της Γεωργίας παραμένει ουδέτερος, η πρόεδρος Salome Zourabichvili παραμένει σταθερά υπέρ των στενότερων δεσμών με την Ευρώπη και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Irakli Garibashvili έχει αναπτύξει μια ήπια σχέση για τη Μόσχα.

Ακόμη και εν μέσω πρόσφατων διαδηλώσεων στη Γεωργία, που πυροδοτήθηκαν από ένα νόμο που υποχρεώνει τις ξένες ΜΚΟ να αποκαλύπτουν τους δωρητές τους, ο Γκαριμπασβίλι κατηγόρησε με τόλμη τις δυτικές κυβερνήσεις για το χάος που ακολούθησε, κατηγορώντας τες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας.

Ομοίως, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση της Georgian Airways για την Πρόεδρο Salome Zourabichvili, ζητώντας συγγνώμη από τον γεωργιανό λαό για τη δήλωσή της για τη Ρωσία.

Μια αξιοσημείωτη στρατηγική κίνηση ήταν η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, σηματοδοτώντας την προτίμηση του Γκαριμπασβίλι για μια οικονομική και ρεαλιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Επιπλέον, η Γεωργία δεν έχει εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση εισόδου στους Ρώσους και οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης στην οικονομία της Γεωργίας είναι συναρπαστικές.

Οικονομική έκρηξη της Γεωργίας: Ρωσικό φαινόμενο;

Η πόλη του Μπατούμι που χαιρετίστηκε ως η οικονομική δύναμη της Γεωργίας με το λιμάνι της στη Μαύρη Θάλασσα, είναι τώρα μάρτυρας μιας τρομερής μεταμόρφωσης. Μια σημαντική εισροή Ρώσων έχει ριζώσει στην πόλη, με καφετέριες, μπαρ, σαλόνια ομορφιάς, στούντιο γιόγκα, μεσιτικά γραφεία και πολλά άλλα.

Αυτό το φαινόμενο έχει αιφνιδιάσει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας μια αίσθηση ανησυχίας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης όπως το Batumelebi και ακόμη και ευρωπαϊκοί κολοσσοί μέσων ενημέρωσης όπως το Radio free liberty έχουν ακούραστα αναφορές για τις νέες ρωσικές επιχειρήσεις του Μπατούμι. Το αποκαλούν μάλιστα απόπειρα της Ρωσίας να δημιουργήσει παράλληλη οικονομία.

Υπήρξαν πολυάριθμες έρευνες που αποκάλυψαν πως πολλές ρωσικές επιχειρήσεις παραβιάζουν τους γεωργιανούς κανονισμούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Γεωργίας διατηρεί ένα βούλευμα για το θέμα.

Παραδόξως, περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι έχουν εισέλθει στη Γεωργία μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που ηλεκτρίζει την οικονομία της Τιφλίδας.

Οι μετασεισμοί αυτών των προσπαθειών έχουν πράγματι κάνει θαύματα. Το ΑΕΠ της Γεωργίας αυξήθηκε κατά ένα εκπληκτικό 10,1% το 2022, τερματίζοντας την τάση οικονομικής αστάθειας που είχε κυριεύσει τη χώρα.

Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν επίσης εκτοξευθεί σε ύψη ρεκόρ και ο τουριστικός τομέας, επίσης, έχει ξαναζωντανέψει.

Η στρατηγική του Garibashivili για προσεκτική διατήρηση των σχέσεων με τη Ρωσία έχει αναδειχθεί ως ένα αριστούργημα που κανείς δε θα περίμενε ποτέ. Η μυστική και σιωπηλή συμφωνία αποδίδει τώρα καρπούς που έχουν μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της Γεωργίας και αναζωογόνησαν την παγκόσμια θέση της.

Η Δύση μπορεί να χάσει την υπομονή της, αλλά το τολμηρό παιχνίδι της Γεωργίας την ωθεί πραγματικά προς ένα μέλλον που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από τον άλλοτε αμφισβητούμενο γείτονά της, καθώς η εξάρτηση της Ρωσίας συνεχίζει να αυξάνεται. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ένα πράγμα παραμένει σαφές: τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Γεωργία παραμένουν αρκετά ισχυρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail