Η Αφρική σε εξέγερση: είναι μια δεύτερη αντι-αποικιακή απελευθέρωση στον ορίζοντα;

ΑFΡ
Μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων, η μια χώρα μετά την άλλη κινείται για να εκδιώξει τα ίχνη των πρώην αυτοκρατοριών

Η Αφρική είναι το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού και η πλουσιότερη ήπειρος του πλανήτη από άποψη φυσικών πόρων. Αλλά σύμφωνα με τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραόρε, τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί, παρά τα πλούτη της, η Αφρική εξακολουθεί να είναι η φτωχότερη [ήπειρος].

Denis Rogatyuk, ρωσο-αυστραλιανός δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα τη Λατινική Αμερική, διεθνής διευθυντής της πλατφόρμας el Ciudadano media, μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες πηγές μέσων ενημέρωσης της Χιλής - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε όλη την ήπειρο έχουμε δει εξεγέρσεις και ένοπλες επαναστάσεις από αντι-αποικιοκρατικούς στρατιωτικούς ηγέτες που προσπάθησαν να ανακτήσουν την κυριαρχία των χωρών τους από τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Γαλλία.

Η Γουινέα, Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και ο Νίγηρας είναι μόνο μερικές από τις χώρες που αποτελούν τη συλλογική ομάδα των πρώην γαλλικών αποικιών στη Δυτική Αφρική. Έχουν από καιρό χρησιμεύσει ως βασική πηγή φυσικών πόρων για τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο Νίγηρας προμηθεύει το 15% του ουρανίου που απαιτείται για τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι βασικός εξαγωγέας χρυσού, ενώ η Γουινέα είναι ένα κρίσιμο σημείο εισόδου και εξόδου για το εμπόριο μεταξύ της Γαλλίας και των πρώην αποικιών της. Το Μάλι είναι ένας άλλος σημαντικός εξαγωγέας χρυσού και υπήρξε πεδίο μάχης μεταξύ της κυβέρνησης και διαφόρων ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.
 
Ο χάρτης της Δυτικής Αφρικής άρχισε να αλλάζει ριζικά το 2021. Όπως και τα ντόμινο, τα φιλογαλλικά καθεστώτα άρχισαν να πέφτουν σε στρατιωτικές εξεγέρσεις, ξεκινώντας από το Μάλι το Μάιο του 2021 και το πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Assimi Goita, ο οποίος ζήτησε αμέσως από τον γαλλικό στρατό να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία απέλασε επίσης τα γαλλικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 2021. Ακολούθησε η στρατιωτική κατάληψη της Γουινέας από τον Μαμάντι Ντουμπουγιά, πρώην Γάλλο λεγεωνάριο, το Σεπτέμβριο του 2021. Ένα χρόνο αργότερα, ο Τραόρε έγινε ο νεότερος πρόεδρος στον κόσμο μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Μπουρκίνα Φάσο και προχώρησε στην απέλαση του γαλλικού στρατού τον Ιανουάριο του 2023. Τέλος, η στρατιωτική εξέγερση στο Νίγηρα στις 26 Ιουλίου υπό την ηγεσία του Αμπντουραχαμάν Τσιάνι, που τώρα αναλαμβάνει την προεδρία, απέλασε επίσης τις γαλλικές δυνάμεις και απαγόρευσε την εξαγωγή ουρανίου στη Γαλλία.

Η περίπτωση της Μπουρκίνα Φάσο και του Τραόρε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Αγία Πετρούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, ο Τραόρε έδωσε μια ομιλία στην οποία αποκάλεσε τη Ρωσία μέρος της Αφρικανικής οικογένειας. Καταδίκασε την λεηλασία της ηπείρου από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τελείωσε με το σύνθημα "πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!"επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και το εθνικό σύνθημα της Κούβας. Πολλοί έχουν συγκρίνει τον Τραόρε με τον Τόμας Σανκάρα, τον επαναστατικό ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο από το 1983 έως το 1987, ο οποίος ονομαζόταν επίσης "Αφρικανός Τσε Γκεβάρα". Ο Σανκάρα επίσης απέλασε τις γαλλικές δυνάμεις, εθνικοποίησε τους πόρους της χώρας και εφάρμοσε σοσιαλιστικές πολιτικές αναδιανομής, πριν δολοφονηθεί σε ένα φιλογαλλικό πραξικόπημα.
 
Έτσι, τι είναι πιθανό να κάνουν τώρα η Γαλλία και οι εταίροι της; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν ήδη μειώσει κάθε βοήθεια προς τον Νίγηρα και τους συμμάχους του ως απάντηση στην απαγόρευση των εξαγωγών ουρανίου στη Γαλλία. Στις 30 Ιουλίου, η Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), μια συνομοσπονδία που περιλαμβάνει πολλές από τις πρώην αποικίες της Γαλλίας, εξέδωσε τελεσίγραφο στον Νίγηρα – ο Τσιάνι έχει μία εβδομάδα για να παραιτηθεί ή μια στρατιωτική επέμβαση θα ξεκινήσει με την υποστήριξη της Γαλλίας. Η Νιγηρία, βασικός σύμμαχος της Γαλλίας στην περιοχή και ηγέτης της ECOWAS, επιλέχθηκε ως βάση εκκίνησης για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα. Ωστόσο, η Γερουσία της Νιγηρίας απέρριψε το αίτημα του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς προέδρου, Μπολά Τινάμπου, να εγκρίνει στρατιωτική δράση εναντίον του γείτονά της. Το τελεσίγραφο έχει λήξει και ο Νίγηρας προχώρησε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου του σε οποιοδήποτε εμπορικό αεροσκάφος.

Οι πρόεδροι της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι απάντησαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον τους. Αλλά τα αφρικανικά κράτη έχουν επίσης έναν άσο στο μανίκι τους-τη μακροχρόνια φιλία τους με τη Ρωσία. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Αφρικής-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από 49 αφρικανικές χώρες. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την υποστήριξή του στη Μάχη της Αφρικής κατά της νεοαποικιοκρατίας, δηλώνοντας ότι η Μόσχα είχε διαγράψει 23 δισεκατομμύρια δολάρια Αφρικανικού χρέους και πως περισσότεροι από 50.000 τόνοι σιτηρών θα παραδοθούν δωρεάν στην ήπειρο.

Η φιλία μεταξύ των λαών της Αφρικής και της Ρωσίας εκτείνεται από τον 18ο αιώνα. Η ιστορία του Abram Gannibal, του Αφρικανού στρατηγού στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού και του προπάππου του θρυλικού ποιητή Alexander Pushkin, είναι από τα πιο συναρπαστικά μέρη της γνώσης των ρωσο-αφρικανικών σχέσεων. Ήρθε παιδί ως σκλάβος στον Πέτρο τον Μέγα από την Κωνσταντινούπολη, απελευθερώθηκε από τη δουλεία και εκπαιδεύτηκε στο παλάτι του Τσάρου. Θα ανέβαινε όχι μόνο για να γίνει υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματικός στον ρωσικό στρατό, αλλά και δάσκαλος ενός νεαρού Αλεξάντερ Σουβόροφ, του διάσημου στρατηγού που νίκησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε δύο πολέμους μεταξύ άλλων επιτευγμάτων.
 
Στο Λυκόφως του αγώνα για την Αφρική, μόνο ένα έθνος ήταν ανεξάρτητο ανάμεσα στη θάλασσα των αποικιακών κατακτήσεων – η Αιθιοπία. Η απόπειρα ιταλικής εισβολής και υποταγής κατέληξε σε μια καταστροφική αποτυχία για τους αποικιοκράτες, με τη Ρωσία να παρέχει κρίσιμη βοήθεια στο έθνος της Αιθιοπίας που αγωνίζεται για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Η Σοβιετική Ένωση έγινε το "οπλοστάσιο των καταπιεσμένων" για πολλά νεαρά έθνη της Αφρικής που αναζητούσαν την ανεξαρτησία τους από τους αποικιακούς κυρίους τους, καθώς τα όπλα και τα πυρομαχικά που παράγονται στην ΕΣΣΔ παραδόθηκαν στις πολλές επαναστατικές και αντι-αποικιακές δυνάμεις στην περιοχή, όπως το MPLA στην Αγκόλα, το ANC στη Νότια Αφρική, το PAIGC και τον ηγέτη του Amilcar Cabral στη Γουινέα-Μπισάου και πολλά άλλα. Η μνήμη αυτής της Αλληλεγγύης είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό πολλών Αφρικανών, μικρών και μεγάλων. 

Η υποστήριξη και ο θαυμασμός για τη Ρωσία αντηχεί σε όλη την αφρικανική ήπειρο, πέρα από τις πρώην αποικίες της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης των αγωνιστών οικονομικής ελευθερίας της Νότιας Αφρικής, ο ηγέτης της ομάδας, Julius Malema, καταδίκασε τις ενέργειες της Γαλλίας στην Ήπειρο και διακήρυξε: "Είμαστε ο Πούτιν και ο Πούτιν είμαστε εμείς! Και δε θα υποστηρίξουμε ποτέ τον ιμπεριαλισμό ενάντια στον Πρόεδρο Πούτιν!". Μια αληθινή αίσθηση αλλαγής φαίνεται να σαρώνει την Αφρική, μακριά από τους παλιούς Ευρωπαίους αποικιοκράτες και προς έναν νέο πολυπολικό κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail