Ανάλυση: Γιατί η στρατιωτική συσσώρευση των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο σημαίνει ανοιχτή πρόκληση;

Στις 3 Αυγούστου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενόπλων στρατευμάτων σε εμπορικά πλοία στα στενά του Ορμούζ, συνεχίζοντας τα μονομερή μέτρα για την υποκίνηση της αστάθειας στον Περσικό Κόλπο.

Του Χασάν Αχμέτι - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τελευταία πρόκληση αναφέρθηκε από δυτικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τέσσερις ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι είπαν πως η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και ότι η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος πολιτικών πλοίων.

Η ανακοίνωση ήρθε ακριβώς όταν το αποβατικό πλοίο USS Carter Hall και το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Bataan πήγαιναν στον Περσικό Κόλπο, μεταφέροντας χιλιάδες Αμερικανούς πεζοναύτες και ναύτες.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.000 πεζοναύτες και ναύτες έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Ασίας, αποδεικνύοντας πως προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ήταν σωστές.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε την κλιμάκωση «σε απάντηση στις πρόσφατες προσπάθειες του Ιράν να καταλάβει εμπορικά πλοία» στη Δυτική Ασία, σύμφωνα με δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Πώς ξεκίνησε η στρατιωτική συσσώρευση των ΗΠΑ;

Το Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να κάνει μια σειρά κινήσεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, χωρίς να διευκρινίζει τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι κινήσεις.

Στα μέσα Ιουλίου, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας αυξάνει την παρουσία του «για να παρακολουθεί τα στενά του Ορμούζ και τα γύρω ύδατα», αποκαλύπτοντας ορισμένες στρατιωτικές λεπτομέρειες.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιθετικών βομβαρδιστικών A-10 Thunderbolt II, μαχητικών F-16 και F-35, καθώς και του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων πυραύλων USS Thomas Hudner (DDG-116).

Τις επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε επίσης η ανάπτυξη των USS Carter Hall και USS Bataan.

Το τελευταίο είχε ήδη αναπτυχθεί στα ανοικτά των ακτών του Ιράν τον Ιανουάριο του 2020, όταν οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου για τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της αντιτρομοκρατίας του Ιράν, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ποιο είναι το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης των ΗΠΑ;

Οι επίσημες εξηγήσεις των ΗΠΑ για την ανάπτυξη νέων δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο φέρονται ως η «παρενόχληση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» από το Ιράν και κατηγορίες ότι συμβάλλει στην «περιφερειακή αστάθεια».

Στην πραγματικότητα, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, είναι οι ΗΠΑ που άρχισαν να παρενοχλούν πλοία και δεξαμενόπλοια με ιρανικές εξαγωγές, αναγκάζοντας τους ναυτικούς να ελλιμενίζονται σε απρογραμμάτιστα λιμάνια, να αρπάζουν το φορτίο και να το πουλάνε στις δικές τους εταιρείες.

Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες των ΗΠΑ ήταν μέρος της λεγόμενης εκστρατείας μέγιστης πίεσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν και σκοπός ήταν να απομονώσει το Ιράν εμπορικά από τον κόσμο.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο για την Ουάσιγκτον, καθώς το Ιράν ανταπέδωσε πλήρως, στοχεύοντας πλοία κρατών και εταιρειών που συμμετείχαν άμεσα στην αμερικανική πειρατεία.

Η εκστρατεία αντιποίνων του Ιράν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέθοδος αποτροπής και σήμερα καμία ενεργειακή εταιρεία δε θέλει να αγοράσει κλεμμένο ιρανικό πετρέλαιο από δεξαμενόπλοια σε αναγκαστική αγκυροβόληση στο Τέξας, φοβούμενη τις επιπτώσεις.

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την στρατιωτικοποίηση των ΗΠΑ;


Η στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των κακόβουλων σχεδίων του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος κατά του Ιράν και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Πρώτον, οι ΗΠΑ θέλουν να αποθαρρύνουν το Ιράν από τα αντίποινα και επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα στις ενεργειακές εταιρείες ότι μπορούν ελεύθερα να αγοράσουν κλεμμένο ιρανικό πετρέλαιο.

Αυτό δείχνει πως η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις δραστηριότητες πειρατείας και τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά σχεδιάζει μόνο να τον εντείνει στο εγγύς μέλλον.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι προφανώς ταλαιπωρημένες με τη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου, καθώς και τις προσπάθειές τους να ελέγξουν τις θάλασσές τους με έναν κοινό ναυτικό συνασπισμό.

Η Ουάσιγκτον θέλει να πείσει τις αραβικές χώρες ότι είναι πιο ωφέλιμο για αυτές να συνεχίσουν την εχθρότητα με το Ιράν και να αναζητήσουν προσέγγιση με το ισραηλινό καθεστώς, σηματοδοτώντας πως θα είναι ο φύλακάς τους και ότι το αμερικανικό ναυτικό θα είναι ζώνη ασφαλείας.

Ο πιο σημαντικός λόγος για την αμερικανική στρατιωτικοποίηση στον Περσικό Κόλπο μπορεί να διαβαστεί από τις δηλώσεις αξιωματούχων του ισραηλινού καθεστώτος, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζήτησαν επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον να απορρίψει την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) και να απειλήσει το Ιράν με στρατιωτική συσσώρευση.

Η άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιστρέψει στη συμφωνία για τα πυρηνικά και να άρει τις κυρώσεις, καθώς και η τελευταία ανάπτυξη δυνάμεων μαρτυρούν πως η αμερικανική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομματικών δεσμών, ακολουθεί αδιαμφισβήτητα τη σιωνιστική φιλοπόλεμη πολιτική στο Ιράν.

Ποια είναι η απάντηση του Ιράν;

Το Ιράν απάντησε στην ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο σε είδος, ενισχύοντας τη δική του παράκτια και θαλάσσια παρουσία, πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις και αποκαλύπτοντας δημόσια νέα όπλα.

Στις 2 Αυγούστου, το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ξεκίνησε ασκήσεις κοντά στα τρία νησιά Abu Musa, το Greater και Lesser Tunbs, καθώς και το λιγότερο γνωστό νησί Nazeat.

Διάφορες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού του IRGC, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων μάχης, ναυτικού, πυραύλων, drones, ταχείας αντίδρασης, ηλεκτρονικού πολέμου και αερομεταφερόμενων μονάδων, με την υποστήριξη της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC, άσκησαν μια σειρά στρατιωτικών τακτικών.

Το IRGC έχει αναπτύξει διάφορους τύπους όπλων και εξοπλισμού στις ασκήσεις, με πιο χαρακτηριστικό τον ναυτικό πύραυλο κρουζ Abu Mahdi με βεληνεκές άνω των 1000 km.

Ο Abolfazl Shekarchi, εκπρόσωπος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν θέση στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό, προσθέτοντας πως οι περιφερειακές χώρες είναι ικανές να διατηρήσουν την ασφάλεια μόνες τους.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του IRGC, ταξίαρχος Ραμέζαν Σαρίφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης ιρανικών πλοίων.

«Το Ιράν έχει φτάσει σε τόσο υψηλό βαθμό ισχύος και ικανότητας που μπορεί να ανταποκριθεί με το ίδιο είδος σε οποιαδήποτε ενέργεια και κακία των ΗΠΑ [στην περιοχή], συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης πλοίων», φέρεται να είπε.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στην ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει περισσότερους από 3.000 ναυτικούς και πεζοναύτες στη Δυτική Ασία με το πρόσχημα της προστασίας πλοίων και πλοίων που διασχίζουν τις κύριες πλωτές οδούς στην στρατηγική περιοχή.

* Ο Χασάν Αχμέτι είναι στρατηγικός αναλυτής υποθέσεων ασφαλείας με έμφαση στη Δυτική Ασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail