Η Ουκρανία ευχαρίστησε την Ολλανδία για μια φανταστική συμφωνία όπλων, οι Ολλανδοί την έβαλαν στη θέση της

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky της Ουκρανίας δεν είναι άγνωστος στο να κάνει μεγάλες ανακοινώσεις, αλλά η πρόσφατη απόδρασή του στην Ολλανδία παίρνει το βραβείο για ευφάνταστη διπλωματία.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ολλανδία κορυφώθηκε με κάτι που φαινόταν σαν ένα ευχαριστήριο σημείωμα προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για την ικανοποίηση των απαιτήσεών του για 42 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πήραν φωτιά με την είδηση, ζωγραφίζοντας τους ουρανούς με F-16 που πετούν στα ύψη στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Ένας ευγνώμων Ζελένσκι διακήρυξε: «Σας ευχαριστώ, Ολλανδία! Ευχαριστώ, Mark! Ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν!»

Φαντασία vs. Πραγματικότητα: F-16 και Fuzzy Math

Ωστόσο, ενώ η συγκινητική ευγνωμοσύνη του Zelensky εμφανιζόταν πλήρως, η πραγματικότητα έκανε ένα μικρό χορό νίκης στο βάθος. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απέρριψε γρήγορα τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι, επαναφέροντας τη φαντασία στη γη με έναν ηχηρό γδούπο. Ο Ρούτε διέψευσε την ιδέα ότι 42 μαχητικά αεροσκάφη F-16 πλημμυρίζουν στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας πως η Ολλανδία διαθέτει επί του παρόντος μόνο 42 αεροσκάφη F-16 συνολικά. Όσο για τις ιδιαιτερότητες του πόσα θα προμηθεύονταν στην Ουκρανία; Λοιπόν, αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι του παζλ.

Σύμφωνα με πηγές όπως το Reuters, η Ολλανδία φιλοξενεί επί του παρόντος 24 μαχητικά F-16 που έχουν προγραμματιστεί να αποσυρθούν μέχρι τα μέσα του 2024. Άλλα 18 F-16 είναι προς πώληση. Οι δηλώσεις του Zelensky για εγγυημένη βοήθεια στα F-16 αντιμετωπίστηκαν με μια δόση σκεπτικισμού, καθώς ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών που θα μεταφερθούν δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Οι φανταστικοί φίλοι του Ζελένσκι

Οι ευφάνταστες προσπάθειες του Zelensky δεν περιορίστηκαν στην Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Δανία, φόρεσε για άλλη μια φορά το δημιουργικό του πρόσωπο και ισχυρίστηκε ότι τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία είχαν συμφωνήσει να προμηθεύσουν το Κίεβο με τα απαραίτητα πυρομαχικά. Ωστόσο, η πραγματικότητα σύντομα παρενέβη. Η απάντηση της ολλανδικής κυβέρνησης ανέφερε πως οι συζητήσεις για τις ποσότητες αεροσκαφών F-16 ήταν ακόμη σε πρώιμα στάδια, χωρίς άμεση δέσμευση. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα υποβληθούν σε εκτενή εκπαίδευση σε δανικά F-16 πριν πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε πραγματικές μεταφορές.

Στρατηγική περιστροφή του Ζελένσκι

Εν μέσω της γεωπολιτικής αναταραχής και των μεταβαλλόμενων συμμαχιών, η θεατρικότητα του Ζελένσκι φαίνεται να εξυπηρετεί διττό σκοπό. Με τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να στρέφονται για να δώσουν προτεραιότητα στις εγχώριες ανησυχίες τους, τα μηνύματα του Ζελένσκι στρέφονται στη σφαίρα της στρατηγικής περιστροφής. Παρουσιάζοντας σίγουρους, αν και υπερβολικούς, ισχυρισμούς στρατιωτικής υποστήριξης, φαινομενικά στοχεύει να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη και να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ρωσικής απειλής.

Ενώ η πρόθεσή του να εξασφαλίσει στρατιωτική βοήθεια είναι κατανοητή, το χάσμα μεταξύ των δηλώσεών του και των πραγματικών δεσμεύσεών του ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της διεθνούς διπλωματίας. Καθώς η Ουκρανία πλέει στα ύπουλα νερά των πολιτικών ελιγμών, ένα πράγμα παραμένει σαφές: η πραγματικότητα της βοήθειας μπορεί να είναι λίγο πιο άπιαστη από ό,τι υποδηλώνουν οι δημόσιες δηλώσεις του Zelensky.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail