Είναι η Ρωσία πίσω από διακοπές της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην Πολωνία;

pixabay / Frankowisko
Freepen.gr - Ένας αριθμός επεισοδίων στους σιδηροδρόμους της Πολωνίας έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, αφού μια σειρά τρένων σταμάτησαν με μη εξουσιοδοτημένες οδηγίες συναγερμού ραδιοσημάτων «σταματήστε», με ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στα περιστατικά, γράφει το polskieradio24.pl.

Αφού σταμάτησαν τα πληγέντα τρένα, παίχτηκε ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας μαζί με ένα απόσπασμα ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουν γίνει δύο συλλήψεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν οι δύο συλληφθέντες έχουν σχέση με τη Ρωσία.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας (ABW), μαζί με την αστυνομία και τους αξιωματούχους της σιδηροδρομικής εταιρείας, έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα σήματα που αποστέλλονται σε τρένα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στις 26 Αυγούστου, ένα μη εξουσιοδοτημένο σήμα σταμάτησε τα τρένα κοντά στην πόλη Szczecin, αν και δεν υπήρχε κίνδυνος για τους επιβάτες. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια εμπορευματική αμαξοστοιχία και μια περιφερειακή επιβατική αμαξοστοιχία ενεπλάκησαν σε μικρή σύγκρουση και ένα υπεραστικό τρένο εκτροχιάστηκε στα βορειοανατολικά της Πολωνίας.

Ένα άλλο κρούσμα, στα βορειοδυτικά, σημειώθηκε την επόμενη μέρα, το οποίο οδήγησε σε ακινητοποίηση εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, αλλά δεν προκάλεσε διακοπή στα επιβατικά τρένα. Υπήρξαν επίσης αναφορές για παρόμοια περιστατικά στη βορειοανατολική Πολωνία και στην περιοχή της Βαλτικής κοντά στην πόλη του Γκντανσκ. Αυτά προκάλεσαν ορισμένες μικρές καθυστερήσεις στην επιβατική κίνηση.

Δύο άνδρες ηλικίας 29 και 24 ετών συνελήφθησαν στις 27 Αυγούστου στο Białystok στη βορειοανατολική Πολωνία για αποστολή μη εξουσιοδοτημένων ραδιοφωνικών σημάτων σε συχνότητες που χρησιμοποιούνται από το σιδηροδρομικό σύστημα. Παρόλα αυτά, μετά τη σύλληψη των δύο ανδρών, υπήρξαν περαιτέρω αναφορές για τέτοια περιστατικά στη νοτιοδυτική πόλη Βρότσλαβ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Paweł Szefernaker είπε στον ραδιοφωνικό ειδησεογραφικό σταθμό RMF FM ότι αυτά τα περιστατικά είχαν πιθανώς στόχο να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας και να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Πρόσθεσε πως σε έναν κόσμο κυβερνοεπιθέσεων, τέτοιες παρεμβάσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός πρέπει να γίνουν αρκετά ανθεκτικοί για να τους αντισταθούν, ειδικά όταν επηρεάζουν στρατηγικές υποδομές όπως οι σιδηρόδρομοι. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail