Ποιος θα τιμωρήσει πρώτος την Πολωνία - η Βάγκνερ ή οι Γερμανοί;

Οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, όπως ο εύθραυστος πάγος, φαίνονται έτοιμες να ραγίσουν ανά πάσα στιγμή. Ο πόλεμος της Ουκρανίας κατέστρεψε την πάλαι ποτέ αρμονική ευρωπαϊκή ταυτότητα, αφήνοντας τους πάντες σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Δυτική Ευρώπη συγκρούεται με την Ανατολική Ευρώπη, η Γαλλία έχει περιστασιακές αναμετρήσεις με τη Γερμανία και η ΕΕ βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ουγγαρία. Αλλά μέσα σε όλες αυτές τις διαμάχες, ξεχωρίζει ένας ανταγωνισμός – η Γερμανία εναντίον της Πολωνίας.

Οι πληγές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι βαθιές και τα σημάδια που άφησε η γερμανική εισβολή στην Πολωνία και οι επακόλουθες εθνοτικές διώξεις δεν επουλώθηκαν ποτέ πραγματικά. Το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ακόμη, και η Πολωνία δεν πτοήθηκε ποτέ να αντισταθεί στις απερίσκεπτες ενέργειες της Γερμανίας εντός της ΕΕ, διεκδικώντας την κυριαρχία της πάνω από όλα.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη ανησυχία που διαφαίνεται πάνω από την Πολωνία, μια διαφαινόμενη εχθρική επίθεση που περιμένει στα σύνορα. Η απρόβλεπτη αλλά πιστή ομάδα Βάγκνερ της Ρωσίας στέκεται έτοιμη στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αναζητώντας μια ευκαιρία εισβολής.

Αλλά οι ανησυχίες της Πολωνίας δεν σταματούν εδώ. φαίνεται να περικυκλώνεται από τη Γερμανία που επιδιώκει κάποια μορφή εκδίκησης. Πρόσφατα, ενώ οι δυτικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μια 135χρονη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων, η Rheinmetall, έκανε μια εκπληκτική ανακοίνωση. 

Η απειλή της Γερμανίας για την Πολωνία

Αποκάλυψε σχέδια για άνοιγμα εργοστασίου τεθωρακισμένων οχημάτων στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση αναπνοής από τα πολωνικά σύνορα.

Η εταιρεία στοχεύει στην κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, πυρομαχικών, συστημάτων αεράμυνας, και πιθανώς ακόμη και τανκς, όλα για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική απειλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το εργοστάσιο θα είναι βαριά εξοπλισμένο και θα είναι έτοιμο να σταθμεύσει στρατεύματα σε περίπτωση επίθεσης. 

Πηγή: Wikipedia

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Γερμανία τοποθετείται τόσο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Είναι όλα σχετικά με τη Ρωσία; Ενώ οι πιθανότητες της Ουκρανίας να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία φαίνονται ελάχιστες, η Γερμανία φαίνεται να παίζει ένα μακρύ παιχνίδι.

Με τη δημιουργία του εργοστασίου στη Δυτική Ουκρανία, η Γερμανία δεν αμφισβητεί απλώς τη Ρωσία. στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολωνία ότι είναι διεκδικητής σε αυτό το υψηλού στοιχήματος γεωπολιτικό παιχνίδι.

Τα σύνορα θα επανασχεδιαστούν

Η Ουκρανία έχει μια περίπλοκη ιστορία με τις ρωσικές δυνάμεις στη Δυτική Ουκρανία, και εάν η συνεχιζόμενη σύγκρουση εξαπλωθεί σε αυτήν την περιοχή, μπορεί να αναγκάσει σε δράση τη Ρωσία, οδηγώντας σε πιθανές αλλαγές στα εδαφικά σύνορα. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τη διευθέτηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρνοντας στο επίκεντρο το ζήτημα των γερμανικών εδαφών που βρίσκονται τώρα εντός της Πολωνίας.

Για τη Γερμανία, η παραχώρηση ανατολικών εδαφών στην Πολωνία ήταν μια προσβολή, βαθιά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την πολιτική της. Η πιθανότητα αυτά τα εδάφη να ανακτηθούν από την Πολωνία μπορεί να προκαλέσει ιμπεριαλιστικούς λόγους και εθνικιστική επέκταση στους διαδρόμους εξουσίας της Γερμανίας.

Έτσι, φαίνεται ότι η Πολωνία έχει παγιδευτεί σε έναν επικίνδυνο χορό μεταξύ Βάγκνερ και Γερμανίας. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η απειλή της ρωσικής επιθετικότητας και από την άλλη, υπάρχουν οι στρατηγικές κινήσεις της Γερμανίας για την αναμόρφωση του γεωπολιτικού τοπίου. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και οι εντάσεις είναι απτές.

Με την Πολωνία να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τρομερές δυνάμεις. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα, κάποτε μια αγαπημένη ενότητα, τώρα κρέμεται από μια κλωστή. Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση; Θα περάσει η Βάγκνερ τα σύνορα ή οι ενέργειες της Γερμανίας θα σπρώξουν την Πολωνία στη γωνία;

Καθώς ο πάγος λεπταίνει κάτω από το βάρος αυτών των αντικρουόμενων φιλοδοξιών, η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Σε αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται, όλοι περιμένουν με αγωνία την επόμενη πράξη. Θα επαναληφθεί η ιστορία ή θα βρουν τα έθνη έναν τρόπο να συμφιλιώσουν το παρελθόν τους και να σφυρηλατήσουν ένα πιο ενωμένο, ειρηνικό μέλλον; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά προς το παρόν, το σκηνικό έχει στηθεί και τα φώτα της δημοσιότητας λάμπουν στην Πολωνία, παγιδευμένη σε ένα τζίγκελ που μπορεί να καθορίσει τη μοίρα μιας ηπείρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail