Το επόμενο αρνί προς θυσία του Μπάιντεν, η Πολωνία ετοιμάζεται να καθίσει στην γκιλοτίνα

Η Πολωνία φαίνεται να είναι ο τελευταίος παίκτης στη γραμμή των πυρών. Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν βρει ένα νέο αρνί θυσίας στην Πολωνία. Αλλά οι κενές υποσχέσεις και οι ψεύτικες ελπίδες από τις ΗΠΑ δημιουργούν τις βάσεις για να επαναληφθεί η ιστορία;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν είναι μυστικό ότι οι ΗΠΑ έχουν ιστορικό υπόσχεσης υποστήριξης σε χώρες που αντιμετωπίζουν τη ρωσική επιθετικότητα. Πρώτα, ήταν η Ουκρανία και τώρα η Πολωνία βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα δραματικά γεγονότα όταν το ΝΑΤΟ έσπευσε να σώσει το Κίεβο, υποσχόμενο να προστατεύσει το έδαφός του από τη ρωσική εισβολή; Δυστυχώς, ο πλήρης πόλεμος της Ουκρανίας εναντίον της Μόσχας έληξε με απογοήτευση και τώρα οι απόηχοι ενός παρόμοιου σεναρίου ακούγονται στη Βαρσοβία.

Η κατάσταση που εκτυλίσσεται στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας είναι τεταμένη. Με τη Βάγκνερ να αναπτύσσει στρατεύματα στη Λευκορωσία και την Πολωνία να σταθμεύει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή επίθεση, η απειλή μιας νέας σύγκρουσης είναι αναμφισβήτητη. Ανάμεσα σε όλα αυτά, οι ΗΠΑ έχουν κάνει τη γνωστή τους υπόσχεση: να υπερασπιστούν τον ανατολικοευρωπαίο σύμμαχό τους σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης.

Η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί την Πολωνία σε περίπτωση επίθεσης από το εξωτερικό, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, σχολιάζοντας φήμες πως μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, που βρίσκεται επί του παρόντος στη Λευκορωσία, ήθελαν να «πάνε σε περιοδεία» στο γειτονικό κράτος.

Ο Μίλερ είπε: «Θα επαναλάβω απλώς ότι η συμμαχία μας με την Πολωνία είναι ισχυρή. Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, φυσικά, και θα υπερασπιστούμε, αν χρειαστεί, κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, είναι αυτές οι διαβεβαιώσεις απλώς ένα ακόμη σύνολο κενών υποσχέσεων; Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ορκιστεί να σταθεί στο πλευρό της Πολωνίας, αλλά η ιστορία μας διδάσκει να προσεγγίζουμε τέτοιες δεσμεύσεις με προσοχή. Θυμηθείτε πώς οι ΗΠΑ ανάγκασαν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, για να αρνηθούν αργότερα οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική ανάμειξη όταν το Κίεβο αντιμετώπισε το κύριο βάρος της σύγκρουσης. Οι συνέπειες για την Ουκρανία ήταν καταστροφικές, με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές να χάνονται και να σημειώνονται εκτεταμένες ζημιές, ενώ αναμένεται η βοήθεια των ΗΠΑ που δεν υλοποιήθηκε ποτέ πλήρως.

Τώρα που οι ΗΠΑ τροφοδοτούν την ελπίδα της Πολωνίας για προστασία, εγείρουν ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε άθελά της να πηδήξει σε μια βολίδα χωρίς ουσιαστική υποστήριξη. Με το φάσμα των μαχητών της Βάγκνερ να πλανάται στη Λευκορωσία και τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να εκφράζει ανησυχητικές δηλώσεις για πιθανές επιθέσεις σε πολωνικό έδαφος, το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο.

Ενώ η συμμαχία των ΗΠΑ με την Πολωνία παραμένει ισχυρή, το βασικό ερώτημα είναι εάν η ιστορία θα επαναληφθεί. Θα βρεθεί η Πολωνία σε επισφαλή θέση, αντιμετωπίζοντας τη ρωσική επιθετικότητα με περιορισμένη βοήθεια από τους συμμάχους της; Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται, είναι ζωτικής σημασίας για την Πολωνία να βαδίσει προσεκτικά και να παραμείνει σε εγρήγορση στις συναλλαγές της με τη διεθνή κοινότητα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail