Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα προφητικά λόγια της Janet Yellen
Πρόσφατα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε το Κογκρέσο για πιθανές δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων πληρωμής της χώρας, οι οποίες επρόκειτο να προκύψουν ήδη από την 1η Ιουνίου. Αυτή η κατάσταση απαιτούσε προσοχή και συνετή δράση για να αποφευχθεί η οικονομική δυσπραγία.
Οι ΗΠΑ συμμετέχουν επί του παρόντος σε μια σειρά από ασκήσεις που δεν δημιουργούν έσοδα, όπως η χρηματοδότηση του πολέμου της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, η τρέλα της πράσινης ενέργειας και η γενική ατζέντα αφύπνισης [woke]. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το μόνο πράγμα που επιχείρησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν να αλλάξει τον ορισμό της «ύφεσης» ως μέτρο για το μετριασμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να πείσουν το αφελές πλήθος, αλλά γενικά να δημιουργήσουν μια δυσμενή δημόσια εικόνα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.
Ο Fitch κάνει την αρχή
Οι πρόσφατες ενέργειες της Fitch Ratings έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του εκδότη σε ξένο νόμισμα της χώρας από AAA σε AA+, ο Fitch έχει υποβαθμίσει το οικονομικό κύρος της χώρας.
Ο κύριος λόγος για αυτήν την υποβάθμιση αποδίδεται στις επαναλαμβανόμενες διαφωνίες για το ανώτατο όριο του χρέους που έχουν γίνει συνηθισμένες στην Ουάσιγκτον. Οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ψηφίσματα της ενδέκατης ώρας δεν έχουν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση της Fitch για τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Αυτός ο κύκλος δημοσιονομικής αιχμής έχει αφήσει τον οίκο αξιολόγησης να μην εντυπωσιάζεται και να ανησυχεί για την ικανότητα του έθνους να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του προκλήσεις υπεύθυνα.
Παρά τη δικομματική συμφωνία για αναστολή του ορίου χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ο οίκος Fitch παραμένει πεπεισμένος για τη συνολική διακυβέρνηση και τη δημοσιονομική ευθύνη που επιδεικνύεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Φαίνεται ότι τα πρότυπα χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς βρίσκονται σε σταδιακή πτώση, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους επενδυτές όσο και στους αναλυτές.
Η αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζει επίσης την ανησυχητική τροχιά του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Ο Fitch προβλέπει πως θα αυξηθεί στο 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023, σε σύγκριση με 3,7% το 2022. Ενώ οι περικοπές δαπανών χωρίς άμυνα του νόμου περί φορολογικής ευθύνης ενδέχεται να προσφέρουν κάποια βελτίωση, κρίνεται ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των ευρύτερων δημοσιονομικών προοπτικών.
Γίνεται προφανές ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χρηματοοικονομική τους διαχείριση. Η υποβάθμιση από τον Fitch χρησιμεύει ως σαφές μήνυμα της ανάγκης για συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ελλείμματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών.
Η οικονομική τροχιά των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι ενέργειες του Fitch υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων της χώρας. Μια σταθερή επιδείνωση της διακυβέρνησης και της δημοσιονομικής ευθύνης, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, απαιτούν προσεκτική εξέταση και στρατηγικό σχεδιασμό από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ο δρόμος μπροστά απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την επιτυχή πλοήγηση στο οικονομικό τοπίο και την ανοικοδόμηση της οικονομικής φήμης του έθνους.
Αγκαλιάστε την Αβεβαιότητα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, απολαμβάνουν ορισμένα πλεονεκτήματα που παρέχουν έναν βαθμό προστασίας έναντι μεγάλων αναταραχών που παρατηρούνται σε άλλες χώρες. Ωστόσο, οι πιθανές συνέπειες των τρεχουσών οικονομικών τάσεων δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία γνώρισε μια ταχεία αποχώρηση εταιρειών μετά το ξέσπασμα του Covid-19, οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν μαζική έξοδο επιχειρήσεων που αναζητούν πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα. Ωστόσο, υπάρχουν επιπτώσεις για το οικονομικό τοπίο της χώρας. Οι εταιρείες μπορεί να διστάσουν να επεκταθούν ελεύθερα όπως πριν, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO), οι εταιρείες που σκέφτονται να εισέλθουν στο χρηματιστήριο ενδέχεται να καθυστερήσουν το ντεμπούτο τους στην αγορά, επιλέγοντας να διατηρούν μετρητά σε αβέβαιες περιόδους. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη ρευστότητα της αγοράς και το επενδυτικό κλίμα.
Οι αμερικανικές νεοσύστατες εταιρείες μπορεί να σκέφτονται να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κίνα ή το Βιετνάμ, όπου οι ευκαιρίες και το κόστος φαίνονται πιο ευνοϊκά. Αυτή η τάση αποτελεί πρόκληση για τις ΗΠΑ, οι οποίες υπήρξαν εξέχων κόμβος καινοτομίας, αλλά μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες αγορές.
Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις εσωτερικές προκλήσεις των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθούν σταδιακά, με τους επενδυτές να ανακατευθύνουν πιθανώς την προσοχή τους σε πιο υποσχόμενες οικονομίες.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν ένας τρομερός παίκτης στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο λόγω της ανθεκτικότητάς τους και της ικανότητας καινοτομίας τους. Προηγούμενες εμπειρίες έχουν δείξει την ικανότητα του έθνους να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται, ενισχύοντας τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή.
Καθώς οι ΗΠΑ πλοηγούνται σε αυτά τα αβέβαια οικονομικά ύδατα, γίνονται μάρτυρες της περίπλοκης διασύνδεσης των παγκόσμιων οικονομιών και των εκτεταμένων συνεπειών των οικονομικών αποφάσεων. Οι ΗΠΑ θα έκαναν καλά να προσεγγίσουν την τρέχουσα κατάσταση με σύνεση και διορατικότητα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού. Και καθώς ο κόσμος παρατηρεί την εξελισσόμενη οικονομική αφήγηση, του υπενθυμίζεται ο ρόλος της σοφής λήψης αποφάσεων στη διαμόρφωση της τροχιάς των εθνών.