Η Γαλλία χάνει το εισιτήριό της για γεύμα ουρανίου στο Νίγηρα

pixabay / Kibi86
Το Παρίσι δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα συμφέροντά του στη χώρα, η οποία διέκοψε την προμήθεια του κρίσιμου υλικού μετά από πραξικόπημα

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να αντιδράσει σε μια εσωτερική σύγκρουση που συμβαίνει 6.000 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, λέγοντας ότι η Γαλλία θα ανταποκριθεί αμέσως σε οποιαδήποτε βία κατά των γαλλικών συμφερόντων μετά το πραξικόπημα στην πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα. Τι θα μπορούσε να ισχύει για τον πλούσιο σε ουράνιο Νίγηρα που ανησυχεί τόσο πολύ ο Μακρόν;

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση θα αντιμετωπιστεί με βία. Κατηγόρησαν επίσης τη Γαλλία πως ήθελε να παρέμβει στρατιωτικά για να επαναφέρει τον καθαιρεμένο πρόεδρο. Η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κάθριν Κολόνα, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας πως "η μόνη προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η ασφάλεια των υπηκόων μας". Πού έχουμε ξαναδεί αυτό το είδος συστολής; Τι θα λέγατε για τη Λιβύη, όπου μια "ανθρωπιστική" αποστολή υπό την ηγεσία της Γαλλίας για την προστασία των Αφρικανών αμάχων τελικά μετατράπηκε σε πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τη Δύση εναντίον του εθνικού ηγέτη;

Από πού θα μπορούσαν οι ηγέτες του πραξικοπήματος στο Νίγηρα να έχουν την ιδέα ότι η Γαλλία είχε οποιοδήποτε συμφέρον να παρέμβει στρατιωτικά στην πρώην αποικία της ούτως ή άλλως; Μπορεί να έχει να κάνει με μια δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή, λέγοντας πως "όποιος επιτίθεται σε Γάλλους υπηκόους, τον στρατό, τους διπλωμάτες και τα συμφέροντα θα δει τη Γαλλία να ανταποκρίνεται άμεσα και αδιάλλακτα".

Και από τα γαλλικά συμφέροντα, εννοούν ιδιαίτερα ένα πράγμα - το ουράνιο. Ο Νίγηρας είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ορυκτών της Γαλλίας, παρέχοντας το 15% του συνολικού εφοδιασμού της χώρας και το ένα πέμπτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας εξαρτάται, ειρωνικά, από το Νίγηρα. Είναι σαν το πλούσιο παιδί που οδηγεί μια Ferrari που παρέχεται από τον μπαμπά, αλλά συναντάται ως αυτοδημιούργητη επιτυχία με την πρώτη ματιά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ουράνιο είναι αρκετά υψηλό στον κατάλογο των γαλλικών συμφερόντων που το Παρίσι επιμένει να προστατεύει.

Το κίνητρο για τη Γαλλία να παρέμβει στον Νίγηρα αυξάνεται σίγουρα, δεδομένου ότι η χούντα που είναι τώρα υπεύθυνη έχει διακόψει τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Όλα αυτά έρχονται σε μια πολύ κακή στιγμή για το Παρίσι, το οποίο έχει γίνει ακόμη πιο εξαρτημένο από την πυρηνική του ενέργεια αφού αποκόπηκε από το φτηνό ρωσική αέριο με την υπόλοιπη ΕΕ για να εντυπωσιάσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι – με τον ίδιο τρόπο που οι κολεγιακοί τύποι παίρνουν δημοσιότητα και στη συνέχεια κάνουν χαζά πράγματα όπως το άλμα από την οροφή για να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια.
 
Η Γερμανία βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της αποβιομηχάνισης επειδή η οικονομική μηχανή της Ευρώπης δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον άνεμο και τον ήλιο. Ποιος να το ήξερε; Προφανώς όχι το Βερολίνο. Αλλά τουλάχιστον η Γαλλία δεν είχε εξαγοράσει εντελώς τις πράσινες φαντασιώσεις του Βερολίνου και είχε στη ναφθαλίνη όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια, αν και ο Μακρόν σίγουρα κατευθυνόταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, το σχέδιο Β μετά τη ρωσική διακοπή του φυσικού αερίου ήταν να τους τροφοδοτήσει ξανά. Ποια Γαλλία θα πρέπει τώρα να κάνει χωρίς το ουράνιο του Νίγηρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι πρόβλημα, σωστά; Επειδή η Γαλλία έχει άλλους προμηθευτές, όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Εκτός, ποιος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά αυτών των προμηθειών στην Ευρώπη; Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom. Αυτό δεν αφήνει πραγματικά το Παρίσι με πολύ χώρο κινήσεων.

"Θα είμαι σαφής: η Γαλλία δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τη λειτουργία της πυρηνικής της υποδομής", δήλωσε πέρυσι η υπουργός ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας, Άγκνες Πανιέ-Ρουναχέρ. Αυτό συμβαίνει επειδή είχατε ακόμα το Νίγηρα. Και τώρα τι;

Χαμένη σε όλα αυτά τα εγωιστικά ξένα συμφέροντα είναι η βούληση των πολιτών του Νίγηρα. Το πάθος που έδειξαν η Γαλλία και η Δύση για την αποκατάσταση του πρώην προέδρου υποδηλώνει πως εξυπηρετούσε επαρκώς τις ανάγκες τους. Η έκχυση πολιτών στους δρόμους, ωστόσο, υποδηλώνει ότι δεν εξυπηρετούσε επαρκώς τους δικούς τους.
 
Η Κολόνα υποστήριξε πως η κατάσταση ήταν ώριμη για εκμετάλλευση από τη Ρωσία, αλλά ποιος φταίει γι ' αυτό; Η μακρόχρονη στρατιωτική πανταχού παρουσία της Γαλλίας και οι σχέσεις με ηγέτες στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής έχουν ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση από την περιοχή, δημιουργώντας έτσι ένα κενό για νέες πιθανές συνεργασίες με αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα με έθνη που δεν πρόκειται να χρησιμεύσουν μόνο ως Δούρειος ίππος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως τείνει να κάνει η Γαλλία.
 
Όταν πρόκειται για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μακρόν κάνει τα πάντα για τα συμφέροντα των Ουκρανών. Αλλά όταν ξεσπά αναταραχή στο Νίγηρα, είναι όλα σχετικά με τα γαλλικά συμφέροντα. Είπε το ήσυχο μέρος δυνατά, για μια φορά. Ίσως επειδή η Ουάσιγκτον τον άφησε χωρίς να μιλήσει για ένα θέμα που έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για την Ευρώπη παρά για την Αμερική. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni ξεμπρόστιαζε τη Γαλλία στην παγκόσμια σκηνή και εκθέτοντας τα αποικιακά συμφέροντά της σε όλη τους τη δόξα. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση το 2019, η Meloni κάλεσε το Φράγκο της Οικονομικής Κοινότητας της Αφρικής (ένα αμφιλεγόμενο νόμισμα που χρησιμοποιείται σε 14 αφρικανικές χώρες, συνδεδεμένο με το ευρώ και τυπωμένο στη Γαλλία) το "αποικιακό νόμισμα", στο οποίο η Γαλλία "εφαρμόζει το seigniorage και δυνάμει του οποίου εκμεταλλεύεται τους πόρους αυτών των Εθνών".
 
Ωστόσο, ο Μακρόν μπορεί να προσπαθήσει να ντύσει και τις πράξεις και τις απογοητεύσεις του ως "υπεράσπιση της δημοκρατίας", όταν πρόκειται για την Αφρική, σε αυτό το σημείο, η Γαλλία στέκεται εκεί στην παγκόσμια σκηνή με τα συμφέροντά της να κρέμονται από τους πριμοδοτημένους μπόξερ της Lacoste.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail