Έξαλλοι οι Κούρδοι με τις ΗΠΑ: Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως τους έπιασαν Κώτσους στη Συρία

Freepen.gr - Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακή, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο με την Ουάσιγκτον για την αποτυχία της να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, ανέφερε η εφημερίδα Al-Akhbar στις 8 Αυγούστου.

Η κουρδική ομάδα εξέδωσε αρκετές δηλώσεις αυτόν τον μήνα «καταγγέλλοντας τη σιωπή» του αμερικανικού συνασπισμού στη Συρία και «θεωρώντας τον υπεύθυνο» για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον των ηγετών τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Κούρδοι αξιωματούχοι έδωσαν πρόσφατα μία συνέντευξη στην οποία, για πρώτη φορά, καταδίκασαν ρητά τη σιωπή των ΗΠΑ για τα χτυπήματα της Άγκυρας.

Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Κούρδου αντιπροσώπου της μπορεί να αποδοθεί σε τρεις παράγοντες, ανέφεραν κουρδικές πηγές στην Al-Akhbar.

Το πρώτο είναι ότι ορισμένοι στις SDF συνεχίζουν να βλέπουν την Ουάσιγκτον ως μόνιμο εταίρο, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν να «περιορίσουν» τη σχέση τους με την κουρδική ομάδα. Η έκθεση το εξηγεί ως «προθυμία της Ουάσιγκτον να μη διαταράξει τη σχέση της με την Τουρκία».

Το δεύτερο είναι η αποτυχία των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις SDF να εφαρμόσουν τον στόχο τους για πλήρη αυτοδιάθεση και αυτονομία στη βόρεια Συρία.

Ο τρίτος παράγοντας θεωρείται από τις SDF ως ο «πιο επικίνδυνος» και είναι το σχέδιο των ΗΠΑ να σφυρηλατήσουν νέες συμμαχίες με τις αραβικές φυλές της περιοχής – οι οποίες, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, μπορεί να περιλαμβάνουν τη συγχώνευση δυνάμεων των SDF με αραβικά στρατεύματα φυλών που οργανώνονται από το Λευκό Οίκο.

Οι SDF θεωρούσαν από καιρό ένα τέτοιο σχέδιο ως απειλή για την κουρδική τους ταυτότητα.

Σύμφωνα με το Al-Akhbar, ένας ηγέτης στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ντέιρ Εζόρ - ένα συμβούλιο αραβικών φυλών που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ - ξεκίνησε πρόσφατα μια εξέγερση κατά των SDF με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Ο ηγέτης της αραβικής φυλής, Abu Khawla, «δεν θα τολμούσε να επαναστατήσει εναντίον των SDF αν δεν υπήρχε η σιωπηρή υποστήριξη των ΗΠΑ», προσθέτει το άρθρο. 

Τελικά χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια μετά τη μάχη του Κομπάνι και το σχηματισμό των SDF και στο ενδιάμεσο τρεις εισβολές για να καταλάβουν οι Κούρδοι ότι οι ΗΠΑ απλά τους χρησιμοποιούσαν και τώρα τους πετάνε. Κάποιοι βέβαια, το σημειώναμε εξαρχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail