«Σήμερα ο Νίγηρας, χθες το Μάλι»: Γάλλοι γερουσιαστές αναγνωρίζουν την αποτυχία στην Αφρική

RIA Novosti / Irina Kalashnikova
Freepen.gr - Μια ομάδα 94 Γάλλων γερουσιαστών (Ανω Βουλή) που εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία δηλώνεται η αποτυχία της πολιτικής του Παρισιού στην Αφρική.

Οι συντάκτες της επιστολής ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Γερουσίας για θέματα Εξωτερικών Ρότζερ Καρούτσι, ο επικεφαλής της παράταξης «Ρεπουμπλικάνοι» στη Γερουσία Μπρούνο Ρετάιο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Γερουσίας Κρίστιαν Καμπόν.

Συνολικά, η άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου περιλαμβάνει 348 γερουσιαστές.

«Σήμερα ο Νίγηρας, χθες το Μάλι , η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μπουρκίνα Φάσο - απέρριψαν τη Γαλλία, τις γαλλικές δυνάμεις, τις γαλλικές επιχειρήσεις», ανέφερε η επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Figaro.

Οι συντάκτες της έκκλησης υπενθύμισαν ότι μετά την αποτυχία της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barhan, η ομάδα Wagner ήρθε στην Αφρική, συνεργαζόμενη με εκείνους τους Αφρικανούς ηγέτες που ενώνουν τον πληθυσμό των χωρών τους ενάντια στην πρώην αποικιακή δύναμη.

Η επιστολή αναφέρει επίσης διαδηλώσεις και «αντιγαλλικές ενέργειες» που λαμβάνουν χώρα σε χώρες που θεωρούνται κοντά στη Γαλλία: Ακτή Ελεφαντοστού και Σενεγάλη. Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν προβλήματα με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής: Αλγερία , Τυνησία και Μαρόκο .

"Η χθεσινή γαλλική Αφρική αντικαθίσταται από μια στρατιωτική ρωσική Αφρική, μια οικονομική κινεζική Αφρική και μια διπλωματική αμερικανική Αφρική. Τι γίνεται, δυστυχώς, με την παρακμή των γαλλικών σε σχέση με τα αγγλικά;" έγραψαν οι γερουσιαστές.

Αναρωτήθηκαν αν ήταν καιρός να επανεξετάσουν το γαλλικό όραμα για την Αφρική και τους δεσμούς της με τη Γαλλία. Κατά τη γνώμη τους, μάλλον έχει έρθει η ώρα που «η Αφρική, μια φιλική ήπειρος, δε δέχεται πλέον τη Γαλλία και αμφισβητεί όλο και περισσότερο τον ρόλο και την παρουσία της».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail