Η Πολωνία λέει στην Ουκρανία ότι έκανε ένα σοβαρό λάθος

Φωτογραφία αρχείου: ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι μιλούν κατά τη συνάντησή τους στο Κίεβο, 9 Σεπτεμβρίου 2022 - ΑΡ / Εfrem Lukatsky
Freepen.gr - Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η Ουκρανία έκανε ένα μεγάλο λάθος καλώντας τον απεσταλμένο της Βαρσοβίας για τις παρατηρήσεις ενός υψηλόβαθμου Προεδρικού αξιωματούχου, ο οποίος πρότεινε στο Κίεβο να είναι πιο ευγνώμων για τα τεράστια ποσά εξωτερικής βοήθειας που έλαβε.

Απαντώντας σε ένα tweet την Τρίτη, ο Morawiecki είπε ότι η απόφαση να καλέσει τον Πολωνό πρεσβευτή "δεν έπρεπε ποτέ να είχε πραγματοποιηθεί", σημειώνοντας πως η χώρα του έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση με τη Ρωσία πέρυσι.

"Στη διεθνή πολιτική, ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου και λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια υποστήριξη που έδωσε η Πολωνία στην Ουκρανία, τέτοια λάθη δεν πρέπει να συμβούν", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Θα υπερασπιζόμαστε πάντα το καλό όνομα της Πολωνίας, την ασφάλειά της και το συμφέρον καμίας άλλης χώρας δε θα υπερισχύσει ποτέ του συμφέροντος της Δημοκρατίας της Πολωνίας”.

Η αναίρεση του πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες αφότου το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρεσβευτή στο Κίεβο, Μπαρτόσ Τσιτσόκι, για να συζητήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου διεθνούς πολιτικής στο πλαίσιο της πολωνικής προεδρικής διοίκησης, Μάρσιν Πρζίντατς.

Μιλώντας στον πολωνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVP, ο Przydacz υπερασπίστηκε την πολωνική απαγόρευση των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι "θα ήταν κατάλληλο για την Ουκρανία να αρχίσει να εκτιμά το ρόλο που έπαιξε η Πολωνία για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και χρόνια”.

Η ουκρανική κυβέρνηση αντέδρασε αρνητικά στα σχόλια, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο να λέει: "οι δηλώσεις σχετικά με την υποτιθέμενη αχαριστία των Ουκρανών για τη βοήθεια της Δημοκρατίας της Πολωνίας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτες”.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέι Σίμπιγκα, καταδίκασε επίσης τους "αβάσιμους ισχυρισμούς" πως το Κίεβο δεν εκτιμά τη βοήθεια του γείτονά του.

Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Τζαμπλόνσκι απέρριψε τις επικρίσεις από το Κίεβο, επιμένοντας ότι οι πολιτικές της χώρας του καθοδηγούνται από τα πολωνικά συμφέροντα, ενώ τόνισε τα μεγάλα ποσά βοήθειας που δόθηκαν στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail