Από την περιφέρεια στην προτεραιότητα: Η Αφρική ως βασικός στίβος για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας

Η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε το κοινό τους ενδιαφέρον για συνεργασία ενάντια στη δυτική κυριαρχία. Ενώ η Μόσχα ηγείται του αγώνα, οι Αφρικανοί είναι πρόθυμοι να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της νέας πολυπολικής τάξης.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Ρωσία έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη δέσμευση για συνεργασία με την Αφρική, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να πραγματοποιεί τρεις επισκέψεις στην ήπειρο. Αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία που δίνει η Μόσχα στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες.

Αυτό εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου στις 24 Ιουλίου με τίτλο " Ρωσία και Αφρική: Ενώνοντας τις προσπάθειες για ειρήνη, πρόοδο και ένα επιτυχημένο μέλλον", όπου δήλωσε:

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα το κεφάλαιο της φιλίας και της συνεργασίας που αποκτήθηκε με ειλικρίνεια, τις παραδόσεις εμπιστοσύνης και την αμοιβαία υποστήριξη που μοιράζονται η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες. Μας ενώνει μια κοινή επιθυμία να διαμορφώσουμε ένα σύστημα σχέσεων που βασίζεται στην προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου, στο σεβασμό των εθνικών συμφερόντων, στο αδιαίρετο της ασφάλειας και στην αναγνώριση του κεντρικού συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών».

Η ανταπόκριση από τις αφρικανικές χώρες ήταν άνευ προηγουμένου, ιδιαίτερα εμφανής στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Ιουλίου. Εκπληκτικά 49 από τα 54 αφρικανικά έθνη συμμετείχαν ενεργά στη σύνοδο κορυφής, υποδηλώνοντας μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Ρωσικά συμφέροντα στην Αφρική

Αυτή η αυξημένη δέσμευση έρχεται παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος αναμόρφωσε το γεωπολιτικό τοπίο και τόνισε τη σημασία της επέκτασης της συνεργασίας με την Αφρική εν μέσω του παγκόσμιου ανταγωνισμού για θέσεις και επιρροή.

Η έννοια της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου, αναγνώρισε τη σημασία της «ενίσχυσης και εμβάθυνσης της ρωσοαφρικανικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς σε διμερή και πολυμερή βάση».

Αυτό που κάνει την προσέγγιση της Μόσχας ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι ότι εκτείνεται πέρα ​​από χώρες με άμεσα στρατηγικά συμφέροντα ή άφθονους πόρους. Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει προσεγγίσει μικρότερα αφρικανικά κράτη, όπως το Eswatini, τονίζοντας την πρόθεσή της να ενισχύσει την επιρροή της και να οικοδομήσει μια θετική εικόνα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η αφρικανική απάντηση στις εκκλήσεις της Ρωσίας για στενότερους δεσμούς έχει αυξηθεί σημαντικά. Η Δεύτερη Διεθνής Κοινοβουλευτική Διάσκεψη «Ρωσίας-Αφρικής» παρουσίασε αυξημένη συμμετοχή 40 αντιπροσωπειών από αφρικανικές χώρες το Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με 36 αντιπροσωπείες στην προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Ομοίως, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής συμμετείχαν 49 αφρικανικά κράτη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 43 χώρες στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής το 2019.

Αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από τις δυτικές δυνάμεις να διακόψουν τους δεσμούς με τη Μόσχα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τα δυτικά κράτη, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ασκούσαν «άνευ προηγουμένου πίεση» στις αφρικανικές χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

Βοήθεια και Εμπόριο

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής αυξήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022, μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, αυξάνοντας τις από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστούν το 2030. Ενώ το εμπόριο της Ρωσίας με την ηπειρωτική Αφρική εξακολουθεί να είναι σχετικά μέτριο, τέσσερις χώρες παραμένουν ως κρίσιμοι εταίροι: Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο και Νότια Αφρική, που αντιπροσωπεύουν το 70% του συνολικού εμπορίου.




Οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Αφρικής

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στον πάτο της λίστας των εμπορικών εταίρων της Αφρικής και συνεισφέρει μόνο το 1 τοις εκατό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ήπειρο, η πολιτική της Ρωσίας για την Αφρική εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει την αυξανόμενη σημασία της Αφρικής και αναζήτησε νέες συνεργασίες παγκοσμίως, ενώ παράλληλα εμβαθύνει την υπάρχουσα συνεργασία ενόψει των τεράστιων κυρώσεων της Δύσης.

Μια σημαντική προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει τους δεσμούς με την Αφρική είναι η δέσμευσή της στην εκπαίδευση. Το 2023, η Ρωσία πρόσφερε ρεκόρ 4.700 υποτροφιών σε Αφρικανούς φοιτητές, μια σημαντική αύξηση από τις 1.900 υποτροφίες που χορηγήθηκαν το 2019.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων στην Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 44 τοις εκατό των μεγάλων εισαγωγών όπλων στην περιοχή μεταξύ 2017 και 2021. Αυτή η κυριαρχία ξεπερνά άλλους μεγάλους παίκτες όπως οι ΗΠΑ (17 τοις εκατό), η Κίνα (10 τοις εκατό) και Γαλλία (6,1 τοις εκατό).



Ρωσική παρουσία στην Αφρική

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε τη δέσμευση της Ρωσίας για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία υπογράφοντας συμφωνίες με περισσότερες από 40 αφρικανικές χώρες και παρέχοντάς τους διάφορα όπλα και εξοπλισμό. Ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες περιλάμβαναν ακόμη και δωρεάν παροχή βοήθειας, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Ρωσίας να υποστηρίζει τα αφρικανικά έθνη στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Απαλλαγή από τη νεοαποικιακή εκμετάλλευση

Στους σημερινούς ραγδαίους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς, η Αφρική έχει αναδειχθεί σε αρένα ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα για επιρροή, η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες έχουν βρει κοινό έδαφος στο κοινό τους συμφέρον να συνεργαστούν ενάντια στη δυτική κυριαρχία.

Η Μόσχα τοποθετείται ως ηγέτης της αντιδυτικής αντίστασης, ενώ τα αφρικανικά κράτη βλέπουν την ευκαιρία να απελευθερωθούν από τα δεσμά της δυτικής αποικιοκρατίας και να διεκδικήσουν τη φωνή τους στη διαμόρφωση της νέας πολυπολικής τάξης.

Για να κατανοήσουμε τη δυναμική της τρέχουσας ρωσο-αφρικανικής σχέσης, είναι απαραίτητο το ιστορικό πλαίσιο. Η κληρονομιά των δυτικών αποικιακών πολιτικών παραμένει βασικό στοιχείο στη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και των αφρικανικών κρατών.

Πολλές αφρικανικές χώρες ταυτίζονται με το όραμα της Ρωσίας για έναν πολυπολικό κόσμο, επιδιώκοντας μια πιο δίκαιη παρουσία στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η Ρωσία αξιοποιεί επιδέξια αυτό το αντιαποικιακό αίσθημα, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως ελκυστικό εταίρο που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του παγκόσμιου Νότου, ιδιαίτερα της Αφρικής.

Οι πρόσφατες σύνοδοι κορυφής Ρωσίας-Αφρικής παρείχαν μια πλατφόρμα στη Μόσχα και στους Αφρικανούς εταίρους της να επικρίνουν ανοιχτά τη Δύση. Ηγέτες όπως ο Μπραχίμ Τραορέ της Μπουρκίνα Φάσο χρησιμοποίησαν έντονη αντιαποικιακή ρητορική για να τονίσουν την ανάγκη να απελευθερωθούν από τη νεοαποικιακή εκμετάλλευση και την εξόρυξη πόρων.

Εκτός από τη ρητορική, η Ρωσία υποστηρίζει τα λόγια της με πράξεις. Στη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε αφρικανικό χρέος 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποσχέθηκε να αυξήσει τις ρωσικές επενδύσεις στην ήπειρο. Η Μόσχα τόνισε επίσης τη δέσμευσή της στην αφρικανική επισιτιστική ασφάλεια, αντιπαραβάλλοντας τις δυτικές πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στις αναπτυγμένες χώρες έναντι των αναπτυσσόμενων.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως το 45 τοις εκατό των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία, που εξήχθησαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του ΟΗΕ και της Τουρκίας, κατευθύνθηκαν σε ανεπτυγμένες χώρες, σε σύγκριση με το 49 τοις εκατό στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μόνο το 6 τοις εκατό αυτών των εξαγωγών κατευθύνθηκε στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών χωρών, που ισοδυναμεί με περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους. Πέρυσι, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατομμύρια τόνους δημητριακών στην Αφρική και σχεδόν άλλοι 10 εκατομμύρια τόνοι παραδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αναζητώντας συνεργασίες

Η έκθεση από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Φεβρουάριο υπογράμμισε μια ανησυχητική τάση για τη Δύση: 

«Πολλές χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική έχουν σταθερά χάσει την πίστη τους στη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη ενός διεθνούς συστήματος που δεν τους έχει δώσει την κατάλληλη φωνή για τις παγκόσμιες υποθέσεις, ούτε αντιμετώπισε επαρκώς τις βασικές ανησυχίες τους. Σε πολλά κράτη, αυτές οι αποτυχίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με τη Δύση. Διαπιστώνουν ότι η υπό την ηγεσία της Δύσης τάξη έχει χαρακτηριστεί από μετα-αποικιακή κυριαρχία, διπλά μέτρα και μέτρα και παραμέληση για τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών».

Ως αποτέλεσμα, οι χώρες της περιοχής αναζητούν νέους εταίρους που θα προσεγγίσουν τη σχέση ως μια συνεργασία και όχι ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Βρήκαν μια ελκυστική εναλλακτική στη δέσμευση της Ρωσίας, ιδιαίτερα στη ρητορική του Προέδρου Πούτιν που υποστηρίζει μια δίκαιη εκπροσώπηση των αφρικανικών χωρών σε διεθνή φόρουμ όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η G20. Επιπλέον, η δέσμευση της Μόσχας να μεταρρυθμίσει τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς και εμπορικούς θεσμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αφρικανικών συμφερόντων έχει απήχηση σε αυτά τα έθνη, θέτοντας το έδαφος για βαθύτερη συνεργασία.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια με το δυτικό σύστημα και η γοητεία των εναλλακτικών συνεργασιών βοήθησαν στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ του Κρεμλίνου και πολλών από τους ηγέτες της Αφρικής. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα πρόσφατα γεγονότα στο Νίγηρα και πριν από αυτό στο Μάλι, όπου τα στρατιωτικά πραξικοπήματα έχουν ανακατευθύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας μακριά από τη Δύση και, ειδικότερα, τον πρώην αποικιακό ηγέτη της Γαλλίας.

Κερδίζει έδαφος στον Παγκόσμιο Νότο


Η υποστήριξη ορισμένων αφρικανικών χωρών, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και η Γουινέα, για το πραξικόπημα στο Νίγηρα, μπορεί να θεωρηθεί ως μήνυμα υποστήριξης για την εκδίωξη της μακροχρόνιας γαλλικής επιρροής και παρουσίας εκεί.

Στη ρωσική γεωπολιτική σκέψη, η Αφρική έχει γίνει μια περιοχή με αυξημένη σημασία και ευκαιρίες, απαιτώντας ισχυρότερη συνεργασία και πολύπλευρες σχέσεις. Η προσέγγιση της Μόσχας στην αφρικανική ήπειρο βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: ενίσχυση της επιρροής μέσω της συνεργασίας, έμφαση στην ηγετική θέση της μεταξύ των αντιδυτικών χωρών και επένδυση στους άφθονους πόρους της περιοχής.

Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι το κυρίαρχο αντιδυτικό αίσθημα στην Αφρική παρέχει ένα μοναδικό άνοιγμα για την οικοδόμηση συμμαχιών και την προώθηση της υπόθεσης της απελευθέρωσης από τις αποικιακές κληρονομιές. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια της Ουκρανίας και τώρα εκτυλίσσεται σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επιδέξια τοποθετηθεί ως ηγέτης της αντίστασης ενάντια στη δυτική επιρροή, πράγμα που έχει απήχηση σε πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Ευθυγραμμίζοντας με την επιθυμία της Αφρικής να απελευθερωθεί από την ιστορική δυτική κυριαρχία και τις αποικιακές επιρροές, η Ρωσία έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail